Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Galileo Galilei

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Feb 1564

Pisa (now in Italy)

8 Jan 1642

Arcetri (near Florence) (now in Italy)

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Galileo Galilei 's prindërit janë Vincenzo Galilei dhe Giulia Ammannati. Vincenzo, i cili ka lindur në Firence në 1520, ishte një mësues i muzikës dhe një lojtar gjobë lahutë. Pas studiojnë muzikë në Venecia ai kishte kryer eksperimente mbi tela të mbështesin teoritë e tij muzikore. Xhulia, i cili ka lindur në Pescia, Vincenzo martuar në 1563 dhe që kanë bërë shtëpinë e tyre në fshat pranë Pizës. Galileo ishte fëmija i tyre i parë dhe i kaloi vitet e tij të hershme me familjen e tij në Pisa.

Në 1572, kur Galileo ishte tetë vjeç, familja e tij u kthye në Firence, qytet i babait të tij në shtëpi. Megjithatë, Galileo mbetur në Piza dhe ka jetuar për dy vite me Muzio Tedaldi që ishte e lidhur me nënën e Galileos nga martesa. Kur arriti moshën e dhjetë, Galileo u largua Pizës për t'u bashkuar me familjen e tij në Firence dhe aty ai u tutored nga Jacopo Borghini. Pasi ai ishte mjaft i vjetër të jetë i edukuar në një manastir, prindërit e tij e dërguam atë te Manastirit Camaldolese në Vallombrosa i cili ndodhet në një kodër 33 km pyllezuar mrekullueshëm në juglindje të Firence. E Rendit Camaldolese ishte i pavarur i Rendit benediktine, u nda nga ajo në rreth 1.012. Urdheri i kombinuar jetën i vetmuar e vetmitar me jetën e rreptë të murgu dhe shpejt Galileo rinj gjetur këtë jetë një një tërheqës. Ai u bë një rishtar, me qëllim për t'u bashkuar me Rendit, por kjo nuk e ka ju lutem ati i tij i cili kishte vendosur tashmë se djali i tij i madh duhet të bëhet një mjek.

Vincenzo Galileo kishte kthyer nga Vallombrosa në Firence dhe heqin dorë nga ideja e bashkimit me qëllim Camaldolese. Ai e bëri të vazhdojnë shkollimin e tij në Firence, megjithatë, në një shkollë të drejtuar nga murgjit Camaldolese. Në 1581 Vincenzo Galileo dërguar përsëri për të Pizës për të jetuar përsëri me Muzio Tedaldi dhe tani të regjistroheni për një diplomë mjekësore në Universitetin e Pizës. Edhe pse kurrë idenë e një karriere mjekësore duket se ka thirrje të Galileos, dëshirën babait të tij ishte një e drejtë natyrore që nuk ka qenë një mjek i shquar në familjen e tij në shekullin e mëparshëm. Galileo nuk duket të ketë marrë seriozisht studimet mjekësore të ndjekur kurse për interesat e tij të vërtetë që ishin në matematikë dhe filozofinë natyrore. Mësues matematike në Pisa tij ishte Fantoni Filippo, i cili mbajti kryetari i matematikës. Galileo u kthye në Firence për pushimet verore dhe ka vazhduar për të studiuar matematikë.

Në vitin 1582-83 Ostilio Ricci, i cili ishte matematikan i Gjykatës toskan dhe një ish-nxënës i Tartaglia, mësoi një kurs për Euklidi 's Elementet në Universitetin e Pizës që Galileo ndjekur. Gjatë verës së 1583 Galileo ishte kthyer në Firence me familjen e tij dhe Vincenzo e inkurajoi atë për të lexuar Galenit për më tej studimet e tij mjekësor. Megjithatë Galileo, ende ngurrues për të studiuar mjekësi, ftuar Ricci (edhe në Firence, ku gjykata toskan kaloi verë dhe në vjeshtë) në shtëpinë e tij për të takuar babain e tij. Ricci u përpoq të bindë Vincenzo të lejojë djalin e tij për të studiuar matematikë që ky ishte vendi ku interesat e tij porotë. Sigurisht Vincenzo nuk i pëlqeu ideja dhe kundërshtuar me forcë, por në fund ai i dha një mënyrë të vogël dhe të Galileos ishte në gjendje për të studjuar veprat e Euklidit dhe Arkimedi nga italisht Tartaglia që kishin bërë. Sigurisht ai ishte ende të regjistruar zyrtarisht si student mjekesore ne Pisa por përfundimisht, nga 1585, ai dha këtë kurs dhe e la pa përfunduar shkallën e tij.

Galileo filloi mësimin e matematikës, së pari privatisht në Firence dhe pastaj gjatë 1585-86 në Siena, ku ai mbajti një takim publik. Gjatë verës së 1586 ai dha mësim në Vallombrosa, dhe në këtë vit ai shkroi librin e tij të parë shkencor Bilanci pak [La Balancitta] që e përshkroi metodën e Arkimedit "për gjetjen e gravities specifike (që është densiteti relativ) i substancave duke përdorur një ekuilibër. Në vitin e ardhshëm ai udhëtoi për në Romë për të vizituar Clavius i cili ishte profesor i matematikës në Collegio Romano jezuit aty. Një çështje e cila ishte shumë e famshme me Matematikanë jezuit në këtë kohë ishte qendra e gravitetit dhe Galileo solli me vete disa rezultate që ai kishte zbuluar në këtë temë. Pavarësisht bërë një përshtypje shumë të favorshme për Clavius, Galileo nuk arriti të fitonte një takim për të mësuar matematikën në Universitetin e Bolonjës.

Pas largimit nga Roma Galileo mbetur në kontakt me Clavius me korrespondencë dhe Guidobaldo del Monte ishte edhe një korrespondent i rregullt. Natyrisht, Teorema e cila Galileo kishte provuar mbi qendrat e gravitetit të solids, dhe u largua në Romë, u diskutuan në këtë korrespondencë. Është gjithashtu e mundshme që shënimet Galileo marrë leksion nga kurset e cila kishte qenë dhënë në Collegio Romano, sepse ai bëri kopje e materialit të tillë që ende mbijetojnë sot. Korrespondencën filloi rreth 1588 dhe vazhdoi për shumë vite. Gjithashtu në 1588 Galileo marrë një ftesë prestigjioze të leksion në përmasat dhe vendndodhjen e ferrit të Dantes Inferno në Akademinë në Firence.

Fantoni la kryetar i matematikës në Universitetin e Pizës në 1589 dhe Galileo u emërua për të plotësuar këtë post (edhe pse ky ishte vetëm një pozicion nominale për të siguruar mbështetje financiare për Galileo). Jo vetëm që ai të marrë rekomandime të fortë nga Clavius, por ai gjithashtu kishte fituar një reputacion të shkëlqyer me anë të tij ligjërata në Akademinë e Firences në vitin e mëparshëm. The matematikan i ri kishte fituar reputacionin shpejt që është e nevojshme për të fituar një pozicion të tillë, por ka qenë ende poste më të larta në të cilën ai mund qëllim. Galileo kaloi tri vitet e mbajnë këtë post në universitetin e Pizës dhe gjatë kësaj kohe ai shkroi De MOTU një seri esesh mbi teorinë e levizjes e cila kurrë nuk botoi. Është e mundshme që ai kurrë nuk botoi këtë material, sepse ai ishte më pak se sa i kënaqur me të, dhe kjo është e drejtë për të gjithë përmbajnë disa hapa të rëndësishëm përpara, ajo gjithashtu përmban disa ide të pasakta. Ndoshta idetë më të rëndësishme të reja të cilat De MOTU përmban është që mund ta provoni një teori me kryerjen e eksperimenteve. Në mënyrë të veçantë punës përmban idenë e tij të rëndësishme se një teori mund provë për trupat në rënie duke përdorur një avion të prirur për të ngadalësuar normë me origjinë.

Në 1591 Vincenzo Galilei, i ati e Galileos, dhe që vdiq Galileo ishte djali i madh që kishte për të siguruar mbështetje financiare për pjesën tjetër të familjes dhe në veçanti të kenë mjetet e nevojshme financiare për të siguruar qejzi për dy motrat e tij më të vogël. Duke qenë profesor i matematikës në Pizës nuk ishte paguar mirë, kështu që Galileo shikuar për një post shumë fitimprurës. Me rekomandimet e fortë nga Guidobaldo del Monte, Galileo u emërua profesor i matematikës në Universitetin e Padovës (e universitetit të Republikës së Venedikut) në 1592 në një rrogë prej tri herë atë që ai e kishte marrë në Pisa. Më 7 dhjetor 1592 ai i dha leksion e tij të parë dhe filloi një periudhë prej tetëmbëdhjetë vjet në universitet, vite të cilat ai më vonë e përshkroi si lumtur të jetës së tij. Në Padova detyrat e tij ishin kryesisht për të mësuar Euklidi 's gjeometri dhe standard (gjeocentrik) astronomi për studentët e mjekësisë, i cili do të ketë nevojë të dini rreth astronomisë në mënyrë që të shfrytëzojnë të astrologjisë në praktikën e tyre mjekësore. Megjithatë, Galileo argumentoi kundër Aristotelit 's parasysh astronomi dhe filozofinë natyrore në tre ai dha leksione publike në lidhje me pamjen e një Star Re (tani e njohur si "Kepler" supernova s') në vitin 1604. Besimi në këtë kohë ishte ai i Aristotelit, domethënë që të gjitha ndryshimet në qiej duhej të ndodhin në rajonin afër hënor në Tokë, fushën e yjeve fikse të përhershëm. Galileo përdorur argumente për të provuar se paralaks Star ri nuk mund të afërt të Tokës. Në një letër personale për të shkruar në 1598 Keplerit, Galileo kishte deklaruar se ai ishte një Kopernikan (besimtar në teoritë e Koperniku). Megjithatë, asnjë shenjë publik i këtij besimi ishte që të shfaqet deri shumë vite më vonë.

Në Padova, Galileo filloi një marrëdhënie afatgjatë me Maria Gamba, i cili ishte nga Venecia, por ata nuk martohen ndoshta sepse Galileo mendonin se gjendja e tij financiare nuk ishte mjaft e mirë. Në 1600 fëmijën e tyre të parë Virxhinia ishte lindur, e ndjekur nga një vajzë e dytë Livia në vitin e ardhshëm. Në vitin 1606 djali i tyre Vincenzo ishte lindur.

Ne të përmendura më lart një gabim në teori Galileos te levizjes si ai e drejtoi atë në De MOTU rreth 1590. Ai ishte i gabuar shumë në besimin e tij se forca qe vepron mbi një trup ishte ndryshimi relativ në mes të gravitetit të tij të veçantë dhe se e substancës nëpërmjet të cilit ajo lëvizi. Galileo shkroi për mikun e tij Paolo Sarpi, një matematikan i cili ishte consultor gjobë të qeverisë veneciane, në vitin 1604 dhe është e qartë nga letrën e tij se deri në këtë kohë ai kishte kuptuar gabimin e tij. Në fakt ai ishte kthyer për të punuar në teorinë e levizjes në vitin 1602 dhe gjatë dy viteve të ardhshme, përmes studimit të tij të avionëve prirur dhe të lavjerrësit, ai e kishte formuluar ligjin korrekt e organeve të bien dhe kishte punuar në dukje se një raketë pason një parabolik shtegu. Megjithatë, këto rezultate nuk i famshëm do të publikohet për një tjetër 35 vjet.

Në maj 1609, Galileo mori një letër nga Paolo Sarpi i thënë atij në lidhje me një dylbi e fuqishme se një gjerman kishte treguar në Venedik. Galileo shkroi në të dërguarin e Starry (Sidereus Nuncius) në prill 1610:

Rreth dhjetë muaj më parë një raport arriti në veshët e mi se disa Fleming kishte ndërtuar një dylbi e fuqishme me anë të cilit objektet e dukshme, edhe pse shumë larg nga syri i vëzhguesit, shiheshin dukshëm sikur aty pranë. Nga ky efekt me të vërtetë të shquar ishin disa përvoja të ngjashme, në të cilën disa persona të tjerë besohet ndërsa mohoi ato. Një ditë më vonë raporti u konfirmua nga një letër e mora nga një francez në Paris, Zhak Badovere, i cili shkaktoi me veten për të aplikuar për të hetuar plotësisht mjetet me të cilat unë mund të arrijnë në shpikjen e një instrumenti të ngjashëm. Kjo i bëri shpejt pas kësaj, baza e mia që doktrina e thyerjes.

Nga këto raporte, dhe duke përdorur aftësitë e tij teknike si një matematikan dhe si një zanatçi, Galileo filloi të bëjë një seri të teleskopët punën e të cilit optik ishte shumë më mirë se ai i instrumentit holandez. Teleskopi i tij i parë është bërë nga lente në dispozicion dhe i dha një përforcim prej rreth katër herë. Për të përmirësuar këtë Galileos mësuar se si të bluaj dhe u jap lentet e tij dhe duke gusht 1609 ai kishte një instrument me një zmadhim të rreth tetë ose nëntë. Galileo menjëherë pa aplikimet komerciale dhe ushtarake të teleskopit të tij (që ai e quajti një perspicillum) për anijet në det. Ai vazhdoi Sarpi informuar për progresin e tij dhe Sarpi rregulluar një demonstratë për të Senatit të Venedikut. Ata ishin impresionuar shumë dhe, në këmbim për një rritje të madhe në pagën e tij, Galileo u dha të drejtat e vetme për prodhimin e teleskopët të Senatit venecian. Kjo duket një masë të mirë sidomos nga ana e tij që ai duhet të ketë njohur se të drejtat e tilla janë pa kuptim, veçanërisht pasi ai gjithmonë pranoi se teleskopi nuk ishte shpikje e tij!

Nga fundi i 1609 Galileo kishte kthyer teleskop e tij në qiell natën dhe filloi të bëjë zbulime mbresëlënëse. Swerdlow shkruan (shih):

Në rreth dy muaj, dhjetor dhe janar, ai bëri shumë zbulime që ndryshoi bota se dikush ka bërë kurrë më parë ose që atëherë.

Zbulimet astronomike ai ka bërë me teleskopët e tij u përshkruan në një libër të shkurtër të quajtur të dërguarit Starry botuar në Venedik maj 1610. Kjo punë shkaktuar një ndjesi. Galileo pohoi të kishte parë malet në Hënë, që kanë provuar Milky Way ishte i përbërë nga yje të vogël, dhe të kenë parë katër trupa të vogla orbital Jupiteri. Këto të fundit, me synimin për të marrë një pozicion në Firence, ai quajtur shpejt 'yjet Medicean'. Ai i kishte dërguar edhe Cosimo de Medici, Duka Madh të Toscana, një teleskop të shkëlqyer për veten e tij.

Senati venedikas, ndoshta e kuptuar se të drejtat për prodhimin teleskopët se Galileo kishte dhënë atyre ishin të pavlefshme, ngriu pagën e tij. Megjithatë ai kishte arritur në impressing Cosimo dhe, në qershor 1610, vetëm një muaj pas pak librin e tij të famshëm është botuar, Galileo dha dorëheqjen nga funksioni i tij në Padova dhe u bë shefi i Matematikan në Universitetin e Pizës (pa ndonjë detyrat e mësimit) dhe 'Matematikan dhe filozof për Duka Madh të Toscana. Në 1611 ai vizitoi Romë, ku ai u trajtua si një njeri i famshëm kryesor; Collegio Romano vënë në një darkë të madhe me fjalime të shquar nder zbulimet e Galileos. Ai u bë gjithashtu një anëtar i Lincei dei Accademia (në fakt vendi i gjashtë anëtar) dhe kjo ishte një nder i cili ishte veçanërisht i rëndësishëm për të Galileos të cilët nënshkruan veten "Galileo Galilei Linceo 'nga kjo kohë në.

Ndërsa në Romë, dhe pas kthimit të tij në Firence, Galileo vazhdoi të bëjë vërejtje me teleskopin e tij. Tashmë në të dërguarin Starry ai kishte dhënë periudhave të përafërt të katër hënave të Jupiterit, por llogaritjet më të saktë nuk ishin sigurisht e lehtë që ajo ishte e vështirë të identifikohen nga një vëzhgim që hëna është I, i cili ishte II, që III, dhe të cilat IV. Ai bëri një seri të gjatë vrojtimeve dhe ishte në gjendje për të dhënë të saktë nga periudha 1612. Në një fazë në llogaritjet e ai u bë shumë mëdyshje që të dhënat e regjistruara dukej ai kishte kundërshtim, por ai ka harruar të marrë parasysh kërkesën e raundit të tokës nga dielli.

Galileo teleskopi i parë i tij u kthye në Saturn më 25 korrik 1610 dhe u duk si tre trupa (teleskop i tij nuk ishte mjaft e mirë për të treguar unazat por ato i kemi bërë të duket si lobes në të dyja anët e planetit). Vëzhgimet e vazhdueshme kanë qenë vërtet të mistershme Galileo si organet në të dyja anët e Saturni u zhduk kur sistemi ishte buzë në rrjet. Gjithashtu në vitin 1610 ai zbuloi se, kur shihet në teleskopi, Venus planetin tregoi faza si ato të Moon, dhe për këtë arsye duhet të orbitën e Diellit nuk e Tokës. Kjo nuk ka mundur e për të vendosur në mes të sistemit Kopernikan, në të cilin çdo gjë shkon raundin e diellit, dhe se propozuar nga Tycho Brahe, në të cilin çdo gjë, por të Tokës (e Hënë) shkon raundin e Diellit e cila nga ana shkon raundin e Tokës. Astronomët Shumica e kohës në fakt favorizuar Brahe 's sistemit dhe të vërtetë të bëhet dallimi në mes të dy nga eksperiment ishte përtej instrumentet e ditës. Megjithatë, Galileo e dinte se të gjitha zbulimet e tij ishin dëshmi për Copernicanism, edhe pse jo një provë. Në fakt kjo ishte teoria e tij e organeve të bie i cili ishte më i rëndësishëm në këtë drejtim, për kundërshtarët e një Tokë duke argumentuar se në qoftë se Toka rrotullohej dhe një trupi u hoq nga një kullë ajo duhet të bjerë prapa kullës si Toka rrotullohej, ndërsa ajo ra. Që nga kjo nuk ishte respektuar në praktikë kjo është marrë si dëshmi të forta se Toka ishte e palëvizshme. Megjithatë Galileo tashmë e dinte se një organ do të binte në mënyrë të re në një Tokë e rradhës.

Vërejtje të tjera të bëra nga Galileo përfshirë respektimin e të sunspots. Ai njoftoi këto në diskursin mbi organet lundrues që ai publikoi në vitin 1612 dhe më shumë të plotë në letrat më sunspots i cili u shfaq në vitin 1613. Në vitin e ardhshëm dy bijat e tij hyri në manastirin françeskan i Shën Mateut jashtë Firences, Virxhinia duke marrë emrin motër Maria Celeste dhe Livia emrin motër Arcangela. Që ata kishin lindur jashtë martese, Galileo besonin se ata vetë nuk duhet të martohet. Edhe pse Galileo paraqitur shumë teori revolucionare saktë, ai nuk ishte i saktë në të gjitha rastet. Në veçanti kur tre kometa u shfaq në vitin 1618 ai u përfshi në një skandal lidhur me natyrën e kometat. Ai arsyetoi se ata ishin pranë në Tokë dhe të shkaktuara nga thyerja optik. Një pasojë të rëndë të ardhur keq ky argument ishte se Jezuitëve Galileo filloi të parë si një kundërshtar i rrezikshëm.

Megjithë mbështetjen e tij privat për Copernicanism, Galileo u përpoqën të shmangur polemika duke mos bërë deklarata publike mbi këtë çështje. Megjithatë ai ishte i hartuar në polemikë me Castelli i cili ishte emëruar në karrige e matematikës në Pizës në vitin 1613. Castelli kishte qenë një student i Galileos dhe ai ishte gjithashtu një mbështetës i Koperniku. Në një takim në pallatin Medici në Firence në dhjetor 1613 me II Duke Madh Cosimo dhe nënën e tij, dukeshës së Madhe Christina Lorraine, Castelli u pyet për të shpjeguar kontradiktat e dukshme në mes të teorisë Kopernikan dhe Shkrimet e Shenjta. Castelli mbrojti pozitën Kopernikan fuqishëm dhe shkroi për Galileo pas thënë atij se si ai kishte qenë i suksesshëm në vendosjen e argumentave. Galileo, më pak i bindur se Castelli kishte fituar argumentin, shkroi Letrën Castelli tij duke argumentuar se Bibla duhej të interpretohen në dritën e asaj që shkenca ka treguar të jetë e vërtetë. Galileo kishte disa kundërshtarëve në Firence dhe që kanë bërë i sigurt se një kopje të Letër për Castelli u dërgua për të inkuizicionit në Romë. Megjithatë, pas ekzaminimit përmbajtja e saj gjetën pak për të cilat ata mund të objektit.

Figura më e rëndësishme Kisha katolike në këtë kohë që kanë të bëjnë me interpretimet e Shkrimit të Shenjtë ishte kardinal Robert Belarmino. Ai duket se në këtë kohë që e kanë parë pak arsye për Kishën që të jenë të shqetësuar në lidhje me teorinë Kopernikan. Pika në çështje ishte nëse Koperniku kishin paraqitur thjesht një teori matematikore që mundur llogaritjen e pozicionet e trupave qiellor për t'u bërë më të thjesht apo nëse ai është duke propozuar një realitet fizik. Në këtë kohë Belarmino e sheh si një teori e elegante matematikore e cila nuk kërcënojnë krijuar besimin e krishterë në lidhje me strukturën e universit.

Në vitin 1616 Galileo shkroi Letrën e dukeshës së Madhe që fuqishëm sulmuar ndjekësit e Aristotelit. Në këtë punë, të cilat ai foli për Christina dukeshës Grand Lorraine, ai argumentoi fuqishëm për një jo-interpretim i saktë i Shkrimit të Shenjtë kur interpretimin literal do të kundërshtojnë fakte për botën fizike vërtetuar nga shkenca matematikore. Në këtë Galileo u shpreh mjaft qartë se për atë teori Kopernikan nuk është vetëm një mjet llogaritjen matematikore, por është një realitet fizik:

Unë mendonin se Dielli është i vendosur në qendër të revolucioneve të qiellore orbs dhe nuk ka ndryshuar vendin, dhe se Toka rrotullohet mbi veten dhe lëviz rreth tij. Më tepër ... Unë konfirmoj këtë pikëpamje, jo vetëm duke hedhur poshtë Ptolemeut 's dhe Aristotelit' s argumente, por edhe duke prodhuar shumë për anën tjetër, në veçanti disa që kanë të bëjnë me efektet fizike, shkaqet e të cilit ndoshta nuk mund të jenë përcaktuar në ndonjë mënyrë tjetër, dhe zbulimet tjera astronomike, këto Zbulimet e qartë hedh poshtë sistemin e Ptolemeut, dhe ata bien dakord admirably me këtë pozicion të tjera dhe të konfirmojë atë.

Papa Pali V urdhëroi Belarmino të ketë të kongregacionit të shenjtë të indeksit të vendosë mbi teorinë Kopernikan. Kardinalët e inkuizicionit u takuan më 24 shkurt 1616 dhe mori dëshmi nga ekspertë teologjik. Ata dënuan mësimet e Koperniku, dhe Belarmino përcolli vendimin e tyre për të Galileos të cilët nuk kanë qenë të përfshirë personalisht në gjyq. Galileo ishte e ndaluar për të zhvilluar pikëpamjet Kopernikan por më vonë ngjarjet e bërë atë më pak të shqetësuar për këtë vendim të inkuizicionit. Më e rëndësishmja Maffeo Barberini, i cili ishte një admirues i Galileo, u zgjodh Pope Urban VIII. Kjo ndodhi vetëm si libri i Galileos Il saggiatore (The Assayer) ishte gati për t'u publikuar nga Lincei dei Accademia në vitin 1623 dhe Galileos ishte e shpejtë të kushtoj këtë punë për Papën e ri. Puna e re e përshkroi metodën shkencore Galileos dhe përmban një kuotë të famshme në lidhje me matematikë:

Filozofia është shkruar në këtë libër i madh, univers, i cili është vazhdimisht i hapur për shikimin tonë. Por libri nuk mund të kuptohet nëse nuk e mëson të parë për të kuptuar gjuhën dhe lexoni shkronjat në të cilën është shkruar. Ai është shkruar në gjuhën e matematikës, dhe karakteret e tij janë trekëndëshat, qarqet, dhe figura të tjera gjeometrike, pa të cilin është e pamundur të bëjë njeriu për të kuptuar një fjalë të vetme të tij, pa këto një është përhumbur në një labirint të errët.

Pope Urban VIII ftuar Galileos në audiencat papnore në gjashtë raste dhe e udhëhequr nga Galileos të besojë se Kisha katolike nuk do të bënte një çështje e teorisë Kopernikan. Galileo, prandaj, vendosi të publikojë pikëpamjet e tij duke besuar se ai mund ta bëjë këtë pa pasoja të rënda nga Kisha. Megjithatë me këtë fazë në shëndetin e Galileos jetës së tij ishte e varfër me periudhave të shkurtra të shpeshta të sëmundjes së rëndë dhe kështu që edhe pse ai filloi të shkruajë Dialogut të tij të famshëm në vitin 1624 ajo mori atë gjashtë vjet për të përfunduar punën.

Galileo u përpoq të marrë leje nga Roma për të publikuar Dialogut në vitin 1630, por kjo nuk do të provojë lehtë. Përfundimisht ai mori leje nga Firence, dhe jo në Romë. Në shkurt 1632 Galileo publikoi Dialogut lidhje Dy Shefi Sistemet e Botës - Ptolemeut dhe Kopernikan. Ai merr formën e një dialogu midis Salviati, i cili argumenton për sistemin Kopernikan, Simplicio dhe që është një filozof Aristotelit. The kulm e librit është një argument nga Salviati se masat e Tokës që u bazuar në teorinë e Galileos të Tides. Teoria e Galileos të Tides ishte plotësisht e rreme përkundër të postulatit pas Kepler kishte vënë tashmë përpara shpjegim të saktë. Ishte për të ardhur keq, duke pasur parasysh të vërtetat e shquar e Dialogut mbështetur, se argumenti që Galileos menduar për të dhënë dëshmi e fortë e Koperniku 's teori duhet të jetë i pasaktë.

Menjëherë pas publikimit të Dialogut Lidhur Dy Shefi Sistemet e Botës - Ptolemeut dhe Kopernikan inkuizicionit ndaluar shitjen e tij dhe urdhëroi Galileos në Romë për të dalë para tyre. Sëmundje nuk lejoi që ai të udhëtojnë në Romë deri në 1633. Akuzë e Galileos në gjyqin që pasoi ishte se ai kishte shkelur kushtet e parashikuara nga inkuizicioni në vitin 1616. Megjithatë një version tjetër të këtij vendimi është prodhuar në gjyq në vend të një Galileos ishte dhënë në atë kohë. Vërtetën e Kopernikan teori nuk ishte një çështje për këtë arsye, ai është marrë si një fakt në gjyq se kjo teori ishte e rreme. Kjo ishte logjike, natyrisht, që nga gjykimi i 1616 kishte deklaruar atë krejtësisht të rreme.

Gjetur fajtor, Galileo u dënua me burgim të përjetshëm, por dënimi u krye disi simpati dhe ai arriti në shtëpinë e arrestimit më tepër se një dënim me burg. Ai ishte në gjendje të jetojnë së pari me Arqipeshkvi i Sienës, pastaj më vonë për t'u kthyer në shtëpinë e tij në Arcetri, pranë Firences, por iu desh të kalonin pjesën tjetër të jetës së tij të shiquarat përsipër nga oficerë nga inkuizicionit. Në 1634 ai pësoi një goditje të rëndë kur Virxhinia e bija, motra Maria Celeste, vdiq. Ajo kishte qenë një mbështetje e madhe për të babait të saj përmes sëmundjeve të tij dhe Galileo u shpartallua dhe nuk mund të punojnë për shumë muaj. Kur ai ka arritur për të rifilluar punën, ai filloi të shkruajë Discourses dhe demonstrime matematike në lidhje me dy shkenca të reja.

Pas Galileo kishte përfunduar punën në Discourses ajo ishte kontrabanduar jashtë Italisë, dhe u dërguan në Leyden në Holandë, ku ajo është publikuar. Kjo ishte punë më e rreptë e tij matematikore të cilat trajtohen problemet në shtytje, momente, dhe qendra e gravitetit. Pjesa më e madhe e kësaj pune u kthye në idetë e pabotuar në De MOTU nga rreth 1590 dhe përmirësimet që ai kishte punuar gjatë 1602-1604. Në Discourses ai zhvilloi idetë e tij të shkrimit aeroplan prirur:

Unë supozoj se shpejtësia e fituara nga i njëjti objekt luajtshme mbi prirjet e ndryshme të avionit janë të barabarta kur lartësitë e këtyre avionëve janë të barabartë.

Ai pastaj e përshkroi një eksperiment duke përdorur një lavjerrës të verifikuar pasurinë e tij të avionëve të prirur dhe të përdorura këto ide për të dhënë një teoremë mbi përshpejtimin e organeve në rënie të lirë:

Koha në të cilën një distancë e caktuar është traversed nga një objekt duke lëvizur nën uniformë nxitim nga pjesa tjetër është e barabartë me kohën në të cilën të njëjtën distancë do të jetë traversed nga i njëjti objekt luajtshme lëvizin me një shpejtësi të njëtrajtshme të një gjysmë maksimumin dhe shpejtësinë e fundit të mocionin e mëparshme në mënyrë uniforme të përshpejtuara.

Pas dhënë rezultatet e mëtejshëm të këtij lloji që jep rezultat e tij të famshme se distanca që lëviz trupin nga pjesa tjetër me nxitim uniforme eshte proporcional me katrorin e kohës të marra.

Një do të presin që të kuptuarit e Galileos të lavjerrësit, të cilin ai e kishte që ai ishte një njeri i ri, do të kanë çuar atë për të hartuar një orë lavjerrës. Në fakt vetëm ai duket të ketë menduar për këtë mundësi pranë fund të jetës së tij dhe rreth 1640 ai bëri të projektimit orën e parë lavjerrës. Galileo vdiq në vitin 1642 në fillim, por rëndësinë e dizajnit të tij orën u realizohet me siguri nga djali i tij, Vincenzo që u përpoq të bëjë një orë për planin e Galileos, por dështoi.

Ishte një fund të trishtuar për një njeri kaq i madh për të dënuar të vdesin herezi. Vullnetin e tij tregoi se ai dëshironte të varrosej pranë babait të tij në varrin e familjes në bazilikën e Santa Croce, por të afërmit e tij frikë, shumë të drejtë, se kjo do të provokonte opozitës nga Kisha. Trupi i tij ishte i fshehur dhe vendosur vetëm në një varr gjobë në kishë në 1737 nga autoritetet civile në kundërshtim me dëshirat e shumë në Kishë. Më 31 tetor 1992, 350 vjet pas vdekjes Galileos, Pope John Paul II i dha një adresë në emër të Kishës Katolike në të cilën ai pranoi se ishin bërë gabime nga këshilltarët teologjik në rastin e Galileos. Ai deklaroi rastin e Galileos të mbyllura, por ai nuk e pranojnë se Kisha ishte e gabuar për të dënuar Galileo i akuzuar për herezi për shkak të besimit të tij se Toka rrotullohet raundin e diellit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland