Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Werner Karl Heisenberg

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 Dec 1901

Würzburg, Germany

1 Feb 1976

Munich, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Werner Heisenberg 's babai ishte gusht Heisenberg dhe nëna e tij ishte Anna Wecklein. Në kohën që Verner ka lindur babai i tij ishte gati të progresit nga të qenit mësues në një shkollë të gjuhëve klasike për të qenë i emëruar si Privatdozent në Universitetin e Würzburg. Anna e babait, Nikolaus Wecklein, ishte drejtor shkolle i Gjimnazit Maximilians në Mynih dhe ai ishte duke gusht Heisenberg ishte një mësues stazhier në atë shkollë që ai kishte takuar Anna. Gusht dhe Anna ishin martuar maj 1899. Werner kishte një vëlla më të vjetër Erwin, lindur në mars 1900, i cili ishte pra gati dy vjet më i vjetër se subjekt i kësaj biografi.

Gusht Heisenberg ishte:

... një vend të ngurtë, të kontrolluar fort, figura autoritare.

Ai ishte një Lutheran Ungjillore dhe gruaja e tij Ana kishte konvertuar nga të qenit një katolike romake për t'u siguruar që nuk kishte probleme fetare me martesën e tyre. Gusht dhe Anna, megjithatë, ishin vetëm fetare për hir të konventës. Një besimin e krishterë u pritet të popullit të statusit të tyre kështu që për ta kjo ishte një domosdoshmëri sociale. Në private, megjithatë, ata shprehën mungesën e tyre të besimeve fetare, dhe në veçanti ata sollën deri fëmijët e tyre për të ndjekur etika e krishterë, por tregoi mosbesim total në anën historike të krishterimit.

Në shtator 1906, pak para se ditëlindjen e tij të pestë, Verner regjistruar në një shkollë fillore në Würzburg. Ai kaloi tre vite në atë shkollë, por më pas më 1909 i ati i tij u emërua profesor i së Mesme dhe bashkëkohore greke në Universitetin e Mynihut. Në qershor 1910, disa muaj pasi babai i tij mori rang profesori, Verner dhe pjesa tjetër e familjes u shpërngul në Mynih. Atje ai mori pjesë Elisabethenschule nga shtator, shpenzimet vetëm një vit në këtë shkollë para se të hyjnë gjimnaz Maximilians në Mynih. Kjo natyrisht është shkollë, ku gjyshi i tij ishte drejtor shkolle.

Në vitin 1914 filloi Lufta e Parë Botërore dhe Gjimnazin u pushtua nga trupat. Mësimet janë rregulluar në ndërtesa të ndryshme dhe si rezultat i Heisenberg përçarje ndërmori shumë studim i pavarur i cili ndoshta kishte një efekt i dobishëm për shkollimin e tij. Subjektet e tij më të mirë ishin të matematikës, fizikës dhe të fesë, por historia e tij gjatë gjithë karrierës së tij shkollore ishte i shkëlqyer gjatë gjithë. Në të vërtetë aftësitë e tij matematikore janë të tilla që në vitin 1917 ai tutored një mik i familjes që ishte në universitet në gur. Gjatë kësaj periudhe ai i përkiste një organizatë paraushtarake i cili vepronte në gjimnaz me qëllim të përgatitjes së të rinjve për shërbimin ushtarak më vonë.

Heisenberg gjithashtu ka punuar në fermat si kontributin e tij në një organizatë vullnetare e cila dërgoi djemtë për të ndihmuar në fushat në pranverë dhe verë. Kjo punë e mori atë larg nga shtëpia për herë të parë në 1918, kur ai u dërgua për të punuar në një fermë të qumështit në Upper Bavaria. Ishte një kohë të vështirësive të mëdha me orë të gjata të punës bërë më keq ushqim që nuk ishte e pamjaftueshme. Ai kaloi një kohë e këmbimit luajnë shah, që ai bëri për një nivel shumë të lartë, si dhe të lexoni tekstet e matematikës i kishte marrë me vete. Në fakt nga kjo kohë ai ishte bërë i interesuar në teorinë numrin dhe lexoi Kronecker 's punë dhe u përpoq për të gjetur një provë të Teorema e fundit Fermat's.

Pas përfundimit të luftës në vitin 1918 situata në Gjermani u bë e paqëndrueshme me fraksione të ndryshme duke u përpjekur për të marrë pushtetin me forcë. Heisenberg mori pjesë në shtypjen ushtarake të forcave sovjetike bavareze por, edhe pse ishte një biznes shumë i rëndë, ndoshta të rinjtë trajtuar atë gati si një lojë. Ai më vonë ka shkruajtur:

Unë isha një djalë i 17 dhe kam konsideruar atë si një lloj aventure. Ishte duke luajtur si policët dhe grabitës të ...

Në Heisenberg Gjimnazi udhëhequr një lëvizje të rinisë dhe më vonë ai udhëhoqi një lëvizje brenda Lidhjes bavarez Young. Në 1920 ai mori provimin Abitur e tij dhe ishte një nga dy nxënës hynë nga Gjimnazi Maximilians për një konkurs bavareze të gjerë për një bursë nga Fondacioni Maximilianeum. Njëmbëdhjetë bursa ishin në dispozicion dhe Heisenberg vetëm bërë atë duke ardhur në vendin e njëmbëdhjetë. Rezultatet e provimit të tij në matematikë dhe fizikë janë klasifikuar si të jashtëzakonshme, por esenë e tij në "tragjedi si arti poetik" është shumë më pak mbresëlënëse. Ai nuk pranoi ofertën e strehim falas nga Fondacioni i preferuar për të jetuar me prindërit e tij.

Në periudhën në mes të marrë provimin Abitur dhe hyrja e tij në Universitetin e Mynihut, Heisenberg shkoi shëtitje me grupin e tij rinore. Ai gati vdiq nga tifoid të cilën ai e kontraktuar pasi kaloi natën në një kala që kishin qenë përdorur si një spital ushtarak. Ai u gjetën, pavarësisht problemeve të marrë ushqim të përshtatshëm, në kohë për të filluar studimet e tij universitare. Gjatë verës së 1920 Heisenberg ishte, pasi ai kishte qenë për disa kohë, duke synuar për të studiuar matematikë të pastër në universitet. Ai kishte lexuar Weyl dhe gjithashtu Bachmann 's tekst e cila i dha një studim të plotë të teorisë dhe ky numër do të ishte temë me qëllim tij kërkimore për doktoratë e tij. Ai iu afrua Ferdinand von Lindemann për të parë nëse ai do të ishte mbikqyrësi i tij kërkimore.

Sikur intervistë me Lindemann qenë një sukses atëherë Heisenberg sot mund të jetë i njohur si teoricien i një numri të pazgjidhura. Megjithatë, intervistë nuk shkojnë mirë, pothuajse me siguri që Lindemann ishte vetëm dy vjet jashtë në pension dhe kishin rënë dakord vetëm për të parë Heisenberg si një favor që i ati i tij i cili ishte një mik dhe koleg. Pas kësaj Heisenberg kishte një intervistë me Sommerfeld që për fat të mirë pranuar atë si një student.

Me shokët e tij studentore pauli, Heisenberg filluan të studiojnë fizikën teorike nën Sommerfeld në tetor 1920. Në fillim ai ishte i matur, duke marrë kryesisht klasa matematike dhe duke u siguruar se ai mund të kthehet në matematikë, nëse fizikën teorike shkoi keq. Ai iu shmang nga Lindemann kurse, megjithatë, në mënyrë që interesat e tij matematikore lëvizur nga teoria numër në gjeometri. Shpejt besimin e tij në fiziken teorike ishte i tillë që nga semestri i dytë ai ishte duke marrë të gjithë Sommerfeld 's kurse. Ai gjithashtu mori kurse ne fizike eksperimentale, të cilat ishin të detyrueshme, dhe ai filloi të planifikojnë të ndërmarrë kërkime në relativitetit. Megjithatë pauli, i cili ishte në atë kohë duke punuar në studim e tij kryesore të teorisë së relativitetit, e këshilloi atë kundër bërë hulumtime në këtë temë. Në strukturën atomike, megjithatë, pauli shpjegoi, aq të nevojshme për të bërë që teoria dhe eksperimenti nuk pajtohem.

Në Heisenberg shkroi për ditët e tij të hershme në universitet:

Parë e mia dy vjet në Universitetin e Mynihut janë shpenzuar në dy botëve krejt të ndryshme: në mesin e miqve të mi të lëvizjes së të rinjve dhe në fushën e fizikës teorike abstrakte. Të dyja botët ishin të mbushur me veprimtari intensive në mënyrë që unë kam qenë shpesh në një gjendje të agjitacion e madhe, aq më tepër që kam gjetur është shumë vështirë të anijes në mes të dy.

Në qershor 1922 ai ndoqi leksione me Niels Bohr në Göttingen. Pas kthimit në Mynih, Sommerfeld i dha atij një problem në hidrodinamikë për të mbajtur atë të zënë, ndërsa ai (Sommerfeld) kaloi në seancën e 1.922-23 Shtetet e Bashkuara. Heisenberg paraqitur rezultatet paraprake të problemit në turbullirat në një konferencë në Insbruk para se të shkojnë përsëri në Göttingen për të studiuar me Born, Franck, dhe Hilbertit ndërsa mbikqyrësi i tij ishte larg. Atje ai ka punuar me të lindur në teorinë atomike, shkruar një letër të përbashkët me atë në helium. Disertacion doktorature e tij, paraqitur në Mynih në vitin 1923, ishte në trazirë në lumenj e fluideve.

Pas marrjes së doktoraturës së tij Heisenberg shkoi në një udhëtim në Finlandë pastaj, në tetor 1923, ai u kthye në Göttingen si Lindur 's asistent. Në mars 1924 ai vizitoi Niels Bohr në Institutin për Fizika teorike në Kopenhagë, ku ai u takua Ajnshtajni për herë të parë. U kthyer përsëri në Göttingen ai mbajti ligjëratën e habilitation më 28 korrik 1924 dhe të kualifikuar për të dhënë mësim në universitetet gjermane.

Heisenberg më vonë ka shkruajtur:

Kam mësuar optimizëm nga Sommerfeld, matematikës në Göttingen, dhe fizika nga Bohr.

Nga shtator 1924 deri në maj 1925 ai ka punuar, me mbështetjen e një granti Rockefeller, me Niels Bohr në Universitetin e Kopenhagenit, duke u kthyer për verën e vitit 1925 në Göttingen. Heisenberg shpikur mekanikë matricës, versioni i parë i mekanikës kuantike, në 1925. Ai nuk ka trillime këto koncepte si një algjebër matricës, megjithatë, më tepër ai tërhoqi vëmendjen në një sërë amplitudes probabilitet quantised. Këto amplitudes formuar një jo-algjebër commutative. Kjo ishte dhe Max Born Pascual Jordan në Göttingen i cili njihet kjo jo-algjebër commutative të jetë një algjebër matricës.

Mekanika Matrix ishte zhvilluar më tej në një letër tre autor nga Heisenberg, lindur dhe Jordani botuar në vitin 1926. Në maj 1926 u emërua Heisenberg Ligjërues në Fizika teorike në Kopenhagë, ku ai ka punuar me Niels Bohr. Në 1927 Heisenberg ishte emëruar në një karrige në të Universitetit të Leipzig dhe ai mbajti leksionin e tij të parë më 1 shkurt 1928. Ai ishte për të mbajtur këtë post deri në 1941, ai u bë drejtor i Institutit Kaiser Wilhelm për Fizikë në Berlin.

Në 1932 ai u nderua me Çmimin Nobel në fizikë për:

Krijimi i mekanikës kuantike, zbatimin e cila ka çuar, ndër të tjera, në zbulimin e formave allotropic e hidrogjenit.

Në fjalën e prezantimit Pleijel H tha:

Heisenberg ... shikuarat problemin e tij, që nga fillimi, nga një kënd i gjerë në mënyrë që ajo u kujdes e sistemeve të elektrone, atome, dhe molekula. Sipas Heisenberg duhet të fillojë nga një sasi të tilla fizike, si leje e vëzhgimit të drejtpërdrejtë, dhe përbëhet nga detyra e gjetjes së ligjeve që këto sasi të lidhura së bashku. Sasi të parë të gjitha që do të konsiderohen të frekuencave dhe intensities e linjave në spectra e atomet dhe molekulat. Heisenberg tani konsiderohet si kombinim i të gjithë spektrit oscillations të tillë të si një sistem, për trajtimin matematik të cilën, ai e përcaktuar rregulla të caktuara simbolik e llogaritjes. Ajo kishte qenë më parë i vendosur tashmë se llojeve të caktuara të mocioneve brenda atomike duhet të shikohet si i pavarur nga njëri-tjetrin në një shkallë të caktuar, në të njëjtën mënyrë që një ndryshim specifik është bërë në mekanikën klasike midis levizjes paralele dhe lëvizje rrotulluese. Ai duhet të përmendet në këtë lidhje se në mënyrë që të shpjegojë vetitë e një spektër të kishte qenë e nevojshme për të marrë vetë-rrotullimin e berthamat pozitive dhe elektronet. Këto lloje të ndryshme e lëvizje të atomeve dhe molekulave të prodhojë sisteme të ndryshme në mekanikën kuantike e Heisenberg. Si faktor themelor i teorisë Heisenberg mund të vihet përpara sundimit të përcaktuara prej tij në lidhje me marrëdhëniet midis pozitës dhe koordinuar shpejtesine e një elektron, me të cilin rregull Planck 's konstante është futur në kuantike Mekanika e kalkulimeve si një përcaktimin faktor. ...

Mekanika kuantike Heisenberg e ka zbatuar me veten dhe të tjerët të studimit të vetive të spectra të atomeve dhe molekulave, dhe ka dhënë rezultate që pajtohen me hulumtimet eksperimentale. Kjo mund të thuhet se mekanika kuantike Heisenberg e ka bërë të mundur një sistematizimin e spectra të atomeve. Duhet gjithashtu të përmendet se Heisenberg, kur ai aplikuar teorinë e tij për të molekulave të përbërë nga dy atomeve të ngjashme, janë gjetur ndër të tjera se molekula e hidrogjenit duhet të ekzistojnë në dy forma të ndryshme që duhet të paraqitet në një raport të caktuar me njëri-tjetrin. Ky parashikim i Heisenberg ishte konfirmuar më vonë edhe eksperimentalisht.

Heisenberg është ndoshta më i njohur për Parimi Pasiguria, zbuluar në vitin 1927, i cili thotë se përcaktimi i pozicioni dhe momenti i nje therrmije detyrimisht përmban gabime produkt i cili nuk mund të jetë më pak se kuantike konstante h. Këto gabime janë të papërfillshme në përgjithësi, por të bëhet kritik, kur studiuar shumë të vogla të tilla si atomike. Ajo ishte në vitin 1927 që mori pjesë në Konferencën Heisenberg Solvay në Bruksel. Ai shkroi në 1969:

Për ata prej nesh që morën pjesë në zhvillimin e teorisë atomike, pesë vjet pas Konferencës Solvay në Bruksel në vitin 1927 qenë kaq e mrekullueshme që ne shpesh prej tyre foli si mosha e artë të fizikës atomike. Pengesat e mëdha që kishte pushtuar të gjitha përpjekjet tona në vitet e mëparshme ishte pastruar nga rruga, porta për një fushë krejtësisht të re, mekanika kuantike e predha atomike të gjerë ishin hapur, dhe fruta të freskëta dukej i gatshëm për mbledhje.

Heisenberg botuar Parimet fizike kuantike Teoria e në vitin 1928. Në vitin 1929 ai shkoi në një turne leksion në Shtetet e Bashkuara, Japoni, dhe Indi. Në 1930 Heisenberg dhe pauli përdorur një realizimi quantised hapësirë në llogaritjet e tyre grilë. Heisenberg shpreson që kjo pronë matematikore do të çojë në një pronë themelore të natyrës me gjatësi një "themelore" si një nga kosntanta e natyrës.

Në 1932 Heisenberg shkroi një letër tri pjesë që përshkruan pamje moderne e bërthamës së një atomi. Ai trajtohet strukturën e komponentëve të ndryshëm të diskutuar bërthamore energjitë e tyre të detyrueshme dhe stabilitetin e tyre. Këto gazeta hapi rrugën për të tjerët për të aplikuar teorinë kuantike të bërthamës atomike.

Në vitin 1935 nazistët solli në një ligj ku mbi 65 profesorë duhej të dalin në pension. Sommerfeld ishte 66 dhe ai ka treguar tashmë se ai donte Heisenberg me sukses atë. Ishte një takim që Heisenberg keq kërkuar dhe në 1935 Sommerfeld përsëri tregoi se ai donte Heisenberg për të mbushur karrige e tij. Megjithatë, kjo ishte periudha kur nazistët donin "matematikë gjermane" për të zëvendësuar "matematikë hebreje" dhe "fizika gjermane" për të zëvendësuar "fizika hebre". Relativitetit dhe teoria kuantike ishin klasifikuar si "hebre" dhe si rrjedhim emërimin e një Heisenberg në Mynih u bllokua. Edhe pse ai ishte në asnjë mënyrë hebraike, Heisenberg ishte nënshtruar sulmeve të shpeshta në shtypin e përshkruar atë të jetë e "stilit hebre".

Në 1937 Heisenberg Elisabet Shumaker martuar. Ai u takua të saj përmes muzikës së tij e cila ishte e rëndësishme të tij gjatë gjithë jetës së tij. Një pianiste e shkëlqyer, Heisenberg Elisabeth Schumacher u takua në një koncert në të cilën ai ishte kryer në shtëpinë e një shoku. Elizabeta ishte vetëm 22 kur ata u takuan, Heisenberg ishte 35. Ata u martuan më 29 prill 1937, më pak se tre muaj pasi që u takuan së pari. Heisenberg ishte kërkuar për të marrë emërimin në Mynih mars, por nuk kishte kërkuar për data të vonohet deri në gusht për shkak të martesës së tij. Ishte rënë dakord që ai duhet të marrë emërimin më 1 gusht. Ai dhe gruaja e tij arriti në Mynih në korrik, por emërimi i tij u bllokua nga nazistët.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore Heisenberg kryesuar pasuksesshme gjermane e armëve bërthamore të projektit Uranverein. Ai ka punuar me Otto Hahn, një nga discoverers të atomike bërthamore, në zhvillimin e një reaktori bërthamor, por nuk arriti të zhvillojë një program efektiv për armë bërthamore. Nëse kjo ishte për shkak të mungesës së burimeve ose mungesën e një dëshirë për të vënë armët bërthamore në duart e nazistëve, është e paqartë.

Pas luftës ai u arrestua nga Alsos, një mision sekret që pasoi avancimin e forcave Aleate në Evropë për të përcaktuar ecurinë e projektit të Gjermanisë bombë atomike. Ai ishte i internuar në Farm Hall në Godmanchester, Huntingdonshire, Angli, me shkencëtarë të tjerë kryesorë në gjermanisht. Megjithatë ai u kthye në Gjermani në vitin 1946 kur ai u emërua drejtor i Institutit Max Planck për Astrofizika Fizika dhe në Göttingen. Në dimrin e vitit 1955-1956 ai dha Ligjeratat Gifford "Për fizikës dhe filozofisë" në Universitetin e St Andrews. Kur Instituti Max Planck lëvizur në Mynih në vitin 1958 Heisenberg vazhdoi si drejtor të saj. Ai e mbajti këtë post deri sa ai dha dorëheqjen në vitin 1970.

Ai ishte i interesuar gjithashtu edhe në filozofinë e fizikës dhe shkroi Fizika dhe Filozofisë (1962) dhe Fizika dhe Beyond (1971).

Heisenberg pranuar nderon shumë për kontributin e tij të shquar në Përveç çmimit Nobel për Fizikë. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës, dhe ishte një anëtar të akademive të Göttingen, Bavaria, Saksoni, Prusia, Suedia, Rumania, Norvegjia, Spanja, Hollanda, Romë, der Akademie Naturforscher Leopoldina, Accademia dei Lincei, dhe Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave. Ndër çmimet ai mori çmim ishte Koperniku.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland