Математиците

Час линия Снимки Пари Марки Скица Търся

Niels Henrik David Bohr

Дата на раждане:

Родно място:

Дата на смъртта:

Място на смърт:

7 Oct 1885

Copenhagen, Denmark

18 Nov 1962

Copenhagen, Denmark

Представяне Уикипедия
ВНИМАНИЕ - Автоматичен превод от английски език

Нилс Бор "и бащата е бил християнин Бор и майка му беше Елън Adler. Кристиан Бор бе присъдена докторска степен по физиология от университета в Копенхаген през 1880 и през 1881 г. той става Privatdozent в университета. Късно през същата година той се жени за Елън, които е дъщеря на Дейвид Adler, един еврейски политик с висока степен на стабилност в датски политически и търговски живот. Кристиан Елън имаше и три деца. Най-възрастния Джени е роден през 1883 в къща, която е собственост на Дейвид Adler обратното Christiansborg Castle, когато датски парламент съб. Елън на майката е продължила да живее в тази къща, след съпруга си Дейвид Adler починал през 1878 г. и Елън е отишло обратно към майка си, дома си да имат дете. Две години по-късно Нилс е роден на майка му на 25 ти рожден ден в една и съща stately вкъщи, Елън като се върнат отново към къщата на майка си за раждане на детето си. Третото дете на семейството, които седнаха отново да стане известен математик, е Харалд Бор които е бил две години малкият от Нилс.

Когато Нилс беше само няколко месеца баща му е бил християнин, назначен като преподавател да попълнят вакантните длъжности вляво от смъртта на Питър Panum на професор по физиология в университета в Копенхаген, както и кратко, докато по-късно семейството се мести в на Panum на professorial къща в Копенхаген.

Кенеди пише в:

Нилс, Harald, както и техните по-големи сестра, Джени, израснали в култивирани и стимулиране на дома. От ранните си дни те бяха изложени на един свят на идеи и дискусии, на противоречиви мнения рационално и добро-temperedly проверено, и те разработиха отношение на всички които търсят задълбочено познаване и разбиране.

През октомври 1891 Нилс въвели Grammelholms училище. Той присъстваха това училище, както и брат му Харалд, за неговото пълно средно образование, като му Studenterexamen през 1903. Той направи и в училище, без някога са брилянтни, обикновено идва трета или четвърта в класа на около 20 студенти. Ако той наистина excelled на тема беше, може би изненадващо, физическото възпитание. Той бе отличен футбол играч, но не толкова добре, колкото и неговия брат Харалд които спечели сребърен медал играят футбол на Дания. Нилс направи някои добри приятели, докато в училище, но неговият най-добър приятел през целия си живот е бил неговият брат Харалд.

По време на последните две години в училище Нилс специализирани по математика и физика. Има разбира се някои доказателства, че той скоро реализирани, че математиката на учителите не са имали толкова добри един ясна представа за темата, както той трябва да са имали, и че той става известна уплашени от неговия изключителен ученик Бор. Във физиката твърде Бор учи текстове на прага на класа намиране на грешки в тях. Той е баща му, повече от неговите учители, които го вдъхнови и му изследвания по математика и физика. Той пише през 1922:

Моят интерес към изучаването на физиката е awakened, докато бях още в училище, до голяма степен благодарение на влиянието на баща ми.

Бор учи в Университета на Копенхаген, който е влязъл през 1903. Учи физика като негов основен предмет, но е математика, астрономия, химия, както и незначителни теми. Той преподава физика от Кристиан Кристиансен и философия от Харалд Hoffding. Той е известен и двете от тях в продължение на много години, тъй като те са били близки приятели с баща си и е изпълнено в рамките на редовното обсъждане група, с двамата братя и Харалд Нилс Бор, като част веднага след като те са били на възраст достатъчно, за да допринесе. Бор е преподава математика в университет с Thorvald Thiele.

В университет Бор не могат да извършват експерименти, физика, тъй като не е имало физика лаборатория. Въпреки това баща му имаше физиологията лаборатория и първата му книга описва експериментална работа по физика, които той извършва в тази лаборатория. Той диктува хартия за брат си Харалд. А колегите студент пише на Нилс и Харалд:

Двамата са неразделни. Аз никога не е известно на хората да бъде по-близко са те.

Този документ е само едно, че Бор пише, описващ експерименти, които той е извършена. С нея той печели златен медал за 1906 от Кралския датски академия на науките за неговия анализ на вибрации на водните дюзи като средство за определяне на площ напрежение. Той е получил магистърската си степен от университета в Копенхаген през 1909 година и неговата докторска степен в май 1911 година за тезата, озаглавено изследвания за електронно теория на метали. Това беше тезата на основата на класическата физика и като такава е задължително не успя да обясни някои ефекти. Бор пише в тази работа:

Тя не е възможно в настоящия етап от развитието на електронно-теория да обясни на магнитните свойства на органи от тази теория.

Бор си дисертация, посветена на паметта на баща му които са починали от инфаркт след няколко месеца по-рано през февруари 1911. До този момент Бор бил назначен за Margrethe Norlund. Двойката се жени на 1 август 1912 г. и Ричард Courant, говорене, след смъртта на Бор, това трябваше да кажем на техния брак:

Някои хора са speculated за късмет обстоятелства, които се комбинират, за да Нилс толкова успешни. Мисля, че съставките на живота му са били по никакъв начин дела на късмета, но дълбоко ingrained в структурата на неговата личност ... Той не е късмет, а дълбоко прозрение, което го подтиква да намери по-млади години съпругата му, които, както всички знаем, имаше такива решаваща роля при вземане на цялата си научна и лична активност е възможно и хармоничен.

Бор прилага към Карлсберг фондация за пътуване в предоставянето май 1911, а след възлагането е направено, заминава за Англия през септември 1911 година да учат със сър Ю. Й. Томсън в Кеймбридж. Той имаше за цел да прекарат целия си период на проучване на Кеймбридж, но той не получават по добре с Томсън е така, след среща с Ърнест Ръдърфорд в Кеймбридж през декември 1911, Бор преместени във Виктория университет, Манчестър (сега Университет на Манчестър) в Март 1912. Времето беше много fortuitous, тъй като малко преди Бор и Ръдърфорд изпълнени, Ръдърфорд е публикувана голяма работа, показващ, че по-голямата част от масата на един атом пребивавали в ядрото.

В Манчестър Бор работил с Ръдърфорд на група за структурата на атома. Ръдърфорд става Бор ролята на модел, както за личните му и научни качества. Използването на квантовата идеи, дължащи се на Планк и Айнщайн, Бор conjectured, че един атом може да съществува само в един дискретен набор от стабилна енергийна държави. Забележителни доказателства съществува днес на Бор на научния прогрес, тъй като той отговаряше често с брат си Харалд. Той пише за Харалд на 12-ти юни 1912 година:

Може да предположим, че е глобата да бъде тук, когато са налице толкова много хора да говорят с ... и това с тези, които знаят най-вече от тези неща, и професор Ръдърфорд взема такъв жив интерес към всички, че той счита, че е нещо, в. През последните години той е работил в една теория на структурата на атомите, което изглежда е доста малко по-здраво основана от всичко, което е съществувало до сега.

А седмица след писмено това писмо, на 19 юни, Бор е отчитане на напредъка на Харалд:

Може би АЗ имам основавам вън малко за структурата на атома. Да не говорим за това на никого, за друго не бих могъл да ви напиша за него, така скоро. ... Вие разбирате, че аз май все още се объркат; за нея не е разработена напълно все още (но не мисля, неговото погрешно). ... Повярвайте ми, аз съм желае да го завършим в изберете и да го направи съм взел няколко дни на разстояние от лабораторията (това също е тайна).

До 13 юли той написа:

Нещата се случва доста добре, за Вярвам Имам установени няколко неща, но, за да се уверите, аз не са били толкова бързо да работят в тях, както аз бях глупав да мислят. Надявам се да има малко хартия, готови и да покажем, че за да Ръдърфорд, преди да напусне, и аз затова съм толкова зает, толкова зает.

Въпреки, че Ръдърфорд и Бор е напълно различни личности, те споделят един огромен ентусиазъм за физика и те също харесаха взаимно лично. Въпреки това отношенията никога не е било, че доста от близки приятели, тъй като Бор винаги са видели Ръдърфорд като негов учител. Те отговаряше от времето те се срещнаха в 1911 до 1937, годината на смъртта на Ръдърфорд.

На 24-ти юли 1912, с негова книга все още незавършена, Бор ляво Ръдърфорд на групата в Манчестър и се е върнал към Копенхаген да продължи да развива новите си теория на атома, завършване на работа през 1913. Същата година той публикува три статии от основно значение за теорията на атомната структура. Първият доклад бе на водороден атом, през следващите две на структурата на атомите-тежки от водород. В тези документи Бор:

... определени startling му се опитват да съчетаят аспекти на класическата физика с идеята за Планк "и кванта на действие. ... Тримата известни документи ... формира основата на Бор на ранен репутация. Работата си, макар и не веднага, приет от всички, заинтригуван негови съвременници и ги направихме внимание на необходимостта от един нов начин на събитията, описващи най-атомно ниво. В Бор атом, въпреки че той е заменен от научна, продължава и днес в съзнанието на много хора, както е ярък образ на това, което изглежда като атоми и символ на физиката.

През юли 1913 Бор е назначен като Доц в Копенхаген. Въпреки това не беше ситуация, която с удоволствие го, тъй като той не можеше да пристъпи към стила на математическата физика, която той е развитието. На 10-ти март 1914 година той пише на Департамента по въпросите на образованието:

Долуподписаният отнема свободата на petitioning отдела, за да допринесе за основаването на professorship по теоретична физика в университета и в допълнение към евентуално повери ми с тази позиция.

Той е удебелен шрифт се движат, но Бор вече висока репутация означаваше, че той ще бъде прието сериозно. В факултет на университета, препоръчани му за председател на теоретична физика, но Департамента по въпросите на образованието реши да забави потвърждаващи пост. Разбира се в 1914 пъти бяха несигурни и Бор, реализиран, че няма бързо решение, е вероятно. Той затова е удоволствие да приеме оферта от Ръдърфорд да се присъедини към Манчестър неговата група, както Шустер Reader. Той очаква да бъде в Манчестър за една година, очакваме, че неговият председател на теоретична физика в Копенхаген ще се потвърждава и от тогава. Избухването на Първата световна война, докато той е на почивка в Тирол, преди да отпътува за Манчестър прави пътуването му изключително трудно, но той и съпругата му пристигнаха в Манчестър през октомври 1914 като плавали кръгла северната част на Шотландия през тежки бури на път.

Бор беше в Манчестър-дълго от очакваното, тъй като той му стол не е потвърдена до април 1916 година. Въпреки това, той бе много продуктивен и щастлив период. Pais пише в:

В началото на лятото на 1916 в Bohrs върнати на Дания. Четири години по-рано са напуснали Бор Манчестър пълна с интересни идеи, но undigested за нас. Сега той е отклонила като капитанът на тази област, тъй като професор в Копенхаген, с които е била съпругата му очакват първото си дете в неговата страна.

Бор през 1917 г. е избран за член на Кралския датски академия на науките и той започва да се планира за Института по теоретична физика в Копенхаген. Това е създадена за него и, от откриването си през 1921, той стана нейния директор, и остава такъв до края на живота му:

Този институт скоро се превръща в Мека на теоретичните физици от целия свят, и след 1933 едно добро убежище за много учени, които са избягали от Хитлер на Германия. Техните социални центъра е имение "Gamle Карлсберг", като се има предвид нация от създателите на добре познати пивоварна и поставени в Нилс Бор на разположение през 1932. Тук, под грижите на Бор motherly на красива жена, Margrethe ... студенти и учени от всички страни, се събраха да ядат и да се консултирате и да слушат музика, и често да седят съвсем буквално в краката на Бор, опитвайки се да улови неговия предизвикателни забележки, коментари, фини и нежно вицове, които се говорят в негова мека датски глас.

Бор е най-добре знае за разследвания на атомната структура, посочени по-горе, а също и за работа на радиация, която му печели 1922 Нобелова награда за физика. Той даде лекция на работата, за която той бе удостоен с награда за 11-ти декември 1922 година в Стокхолм. Той говореше на атомната стабилност и electrodynamic теория дават сметка за произхода на квантовата теория на водород спектър, обяснява отношенията между елементите. Неговото обяснение, включени за усвояване и възбуждане на спектралните линии и кореспонденция принцип, който е определен в три статии по квантовата теория на спектри между 1918 и 1922.

През 1923 Бор обобщени идеите:

Независимо от основните отклонение от идеите на теориите на класическата механика и електродинамика, участващи в тези постулира, че е възможно да се проследи връзката между лъчение, отделян от нас и движението на частиците, който проявява далеч по-важни аналогия с тази претенции от страна на класическата представа за произхода на радиация.

Квантовата механика може да се каже, че е пристигнал през 1925 година и две години по-късно Хайзенберг заяви неговият несигурност принцип. В срещата в Комо в Северна Италия през септември 1927 Бор представи своето принципа на допълняемост, който дава физическа интерпретация на Хайзенберг "и несигурност отношения. Той предложи допълване на възприятията и снимки, частици-вълни, свързани променливи, квантовата еволюция - класически измервания др като фундаментално ново тълкуване на основите на квантовата теория. Бор на идеите за допълване са напълно проучени,.

Бор мисълта, че неговата идея за допълване биха могли да играят важна роля в области, различни от квантовата физика и той е работил върху тези идеи в рамките на останалата част от живота си. Той разглежда молби за биология, психология и Епистемология. Той е предполагат, че идеята за допълване дойде отвън физика, някои твърдят, че корените на идеята дойде от разговори с баща си, Кристиансен и философ Hoffding, когато той е бил все още на училище. Други, като в Pais, дават убедителни аргументи, за да покаже, че Бор не е бил съзнателно се влияят от Hoffding във философията.

Той бе Бор гледна точка на квантовата теория, която бе приета в крайна сметка да стане. Айнщайн изразени сериозни съмнения относно тълкуването на Бор и Бор, Айнщайн и Ehrenfest прекарали много час по-дълбока дискусия, но Бор мнение надделява. Бор, изразена тази гледна поговорка:

Доказателства, получени при различни експериментални условия не може да бъде comprehended в рамките на една снимка, но трябва да се разглеждат като допълващи се, в смисъл, че само съвкупността от явления изчерпи възможната информация за обектите.

HBG Casimir пише, описващ какво е искал работа с Бор в неговия институт:

Дори Бор които концентрирано повече intensely и трябваше да останат повече власт, отколкото някой от нас, погледна за отдих в crossword пъзели, в спорта, и в facetious дискусии.

Бор на други големи обекти, в допълнение към квантовата теория, включва описание на неговите теоретични периодичната таблица на елементите около 1920, неговата теория на атомното ядро е съставна структура през 1936 г., както и неговото разбиране на уран делене по отношение на изотопа 235 в 1939.

През 1937 Бор, съпругата му и техния син Ханс, направи обиколка на света. Те пътували за Съединените щати, Япония, Китай и СССР. През същата година той Ръдърфорд присъстваха на погребението в Уестминстърското абатство в Лондон, като се движат в една реч:

Когато първи имаха привилегията на дейността си под негово лично вдъхновение той е вече един физик от най-големите известност, но въпреки това той е бил тогава, и винаги са останали, отворени за да слушат това, което един млад мъж е на съзнанието му. ... Мисълта за него винаги ще бъде за нас един безценен източник на насърчение и fortitude.

Бор, въпреки че той е бил кръстения в християнската църква, е еврейски произход на майка му страна и така, когато нацистите заета Дания през 1940 г., повече от живота му стана трудно. Той трябваше да избягат през 1943 г., като се вземат предвид Швеция от риболовни лодки. От там той е бил транспортиран до Англия, където той започва да работи по проекта за извършване на ядрено делене бомба. След няколко месеца той спадна с британски изследователски екип на Лос Аламос в Съединените щати, където продължава работата по проекта.

Въпреки това Бор бе сериозна загриженост относно контрола на ядрени оръжия и от 1944 той се опита да убеди Чърчил и Рузвелт за необходимостта от наличието на международното сътрудничество. Той написал писмо до обществена Организацията на обединените нации през 1950 г. като изтъкна, за рационалното, мирна атомна политика:

Човечеството ще бъдат изправени пред опасността от безпрецедентен характер, освен ако своевременно, могат да бъдат взети мерки за предотвратяване един пагубно на конкуренцията в такива formidable въоръженията и да създаде международен контрол на производството и употребата на мощни материали.

Бор син Aage също става физик и споделено на Нобелова награда за физика през 1975 година. (Това е само една инстанция на известни учени в същото семейство. Други са Ван Vlecks както и Braggs и Madame Кюри и дъщеря ѝ Ирене Жолио.)

Бор получили първите САЩ атоми награда за мир през 1957. Той е починал от сърдечен удар в дома му през 1962 г. и след това учени и водещи фигури в световен мащаб се присъединиха през разплащателните tributes до него. Президентът Кенеди пише (виж например):

Американските учени, наистина всички американските граждани, които са знаели Доктор Бор своето име и неговия голям принос, са спазени и почитана му в продължение на повече от две поколения ...


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland