Математиците

Час линия Снимки Пари Марки Скица Търся

Louis Victor Pierre Raymond duc de Broglie

Дата на раждане:

Родно място:

Дата на смъртта:

Място на смърт:

15 Aug 1892

Dieppe, France

19 March 1987

Paris, France

Представяне
ВНИМАНИЕ - Автоматичен превод от английски език

Луи дьо Бройл "и баща беше Виктор, Дюк дьо Бройл, и майка му беше Полин на Armaillé. Луи учи в Lyceé Janson де Sailly в Париж завършване на средното си образование през 1909. На този етап той не предвиждат кариера в областта на науката, но е в интерес като литературни проучвания при университета. Той влезе в Сорбоната в Париж, като един курс по история, който възнамерява да направи за себе си кариера в дипломатическата служба. На 18 години той завършва с една степен изкуства, но той е вече става интересуват от математика и физика. След като е бил назначен на научно-изследователска тема по история той реши, след като много тревожно за решение, да учат за степен по теоретична физика.

През 1913 дьо Бройл бе връчена му лицензии ès науки, но преди да си кариера имаше напредва много по-нататъшно световна война избухване. По време на войната де Бройл служи в армията. Той е бил прикрепен към telegraphy безжична точка за цялата територия на войната и работи в гара по Eiffel кула. По време на тези военни години всичките си свободното време, прекарано беше мислене за технически проблеми. Той обясни, как той е привлечен към математическа физика след войната (виж например):

Когато през 1920 I възобновено моите проучвания ... това, което ме привлече ... за теоретична физика беше ... мистерията, в която структурата на въпроса и на радиация бе стават все повече и повече enveloped като странно понятие от квантовата, въведени от Планк през 1900 в своята изследвания в черно тяло радиация, дневна-нататъшно проникване в цялата физика.

Поемане на изследователската дейност в математическата физика, дьо Бройл въпреки това поддържа интерес към експерименталната физика. Брат си Морис дьо Бройл е бил по това време извършване на експериментална работа по рентгенови лъчи и това се оказа значителен интерес към дьо Бройл през първите няколко години от 1920s, през които той е работил за неговата докторска степен. Де Бройл на докторска дисертация Recherches сюр ла théorie на quanta (изследвания на квантовата теория) от 1924 представи тази теория на електронните вълни, въз основа на работата на Айнщайн и Планк ". Той предложи теория, за която той е най-добре е известно, а именно частици-вълни duality теория, че въпросът е свойствата на двете частици и вълни.

В лекция де Бройл е по повод, когато той получи Нобелова награда през 1929 той обясни, на фона на идеи, съдържащи се в неговата докторска дисертация (виж например):

Тридесет години, физиката е разделена на два лагера: ... физиката на въпроса, въз основа на концепцията за частици и атоми, които са били трябваше да спазват законите на класическата механика Newtonian и физиката на лъчение, основан на идеята на вълната в една хипотетична постоянен носител, на светимост и електромагнитни етер. Но тези две системи на физиката не могат да останат обособени една от друга: те трябваше да бъдат обединени от формулиране на теорията за обмен на енергия между материя и лъчение. ... В опит да се въвеждат две системи за физика заедно, заключения са в действителност, които са достигнали нито правилна, нито дори допустимо, когато прилагана към тези енергийни равновесие между материя и лъчение ... Планк ... предположи, ... светлинен източник, че ... емисии му радиация в равни количества и крайни - в quanta. Успехът на Планк "и идеи е било придружено от сериозни последствия. ако светлината е излъчен в quanta, трябва да го не веднъж, отделян, притежават corpuscular структура? ... Занитвани и Поанкаре [показва], че ако предложението на материални частици в източник на светлина се проведе в съответствие със законите на класическата механика, а след това правилното право на черно тяло радиация, Планк "и закона, не може да бъде получени.

По време на интервю през 1963 г. дьо Бройл е описано как, като се има предвид гореизложеното фон, откритията си дойде за:

Както и в моите разговори с брат ми винаги сме пристигнали в заключение, че в случай на рентгенови лъчи е един и двете вълни и телца, като по този начин изведнъж - ... беше определени по време на летните 1923 - ми идеята, че един трябваше да удължи този duality да материал частици, особено на електрони. И аз, реализиран, че, от една страна, на Хамилтън - Джейкоби теория подчерта донякъде в тази посока, за да може да се приложи към частици и, освен това, той представлява геометричната оптика; от друга страна, в квантовата явления един получава квант числа, които рядко намират в механиката, но много често се случи в вълната явления и във всички проблеми, занимаващи се с вълната движение.

На вълните характер на електрони беше потвърдено експериментално през 1927 от CJ Davisson, CH Kunsman и Л. Х. Germer в Съединените щати, и от GP Thomson (син на Ю. Й. Thomson) в Абърдийн, Шотландия. Де Бройл на теорията на електронно въпроса вълни по-късно е използван от Шрьодингер, Dirac, а други да развият вълната механика.

След неговата докторска степен, де Бройл остана в Сорбоната, където той преподава в продължение на две години, става професор по теоретична физика в Института Анри Поанкаре през 1928. От 1932 той е и професор по теоретична физика в Faculté на науките в Сорбоната. Де Бройл преподава там, докато той пенсионираните през 1962 година. От 1944 той е член на Бюрото на Longitudes. През 1945 той става съветник на френската общност за атомна енергия Commissariat.

Неговата най-голяма чест бе удостоена с Нобелова награда през 1929. Ние имаме над цитирания от неговата лекция дадени в церемонията по награждаването. Нека цитирам допълнително от лекция (виж например):

Така иначе пристигнах в следната обща идея, която се ръководи моите изследвания: за въпроса, толкова, колкото и за радиация, по-специално светлината, ние трябва да се въведат по едно и също време corpuscle идеята и концепцията на вълната. С други думи, и в двата случая, ние трябва да се приеме съществуването на телца, придружен от вълните. Но телца и вълните не могат да бъдат независими, тъй като, според Бор, те се допълват един друг; следователно тя трябва да бъде възможно да се създаде някои parallelism между предложението на corpuscle и размножаване на вълната, която е свързана с него.

След получаване на Нобелова награда за 1929 Де Бройл работи по разширяване на вълната механика. Сред публикациите по много теми, той публикува работата по Dirac на теорията на електрони, за новата теория на светлината, на Uhlenbeck "и теория на Сервиз, както и по молби на вълната механика до ядрена физика. Той написва най-малко двадесет и пет книги, включително и Ondes E.T. mouvements (вълни и предложения) (1926), La mécanique ondulatoire (вълна механика) (1928), Молбата ориентировъчни на interprétation causale E.T. без linéaire де ла mécanique ondulatoire: théorie де ла ла двойна разтвор (1956), Въведение в ла нови théorie на particules кубически метра Жан-Пиер дьо Vigier E.T. неговите collaborateurs (1961), Étude критика на бази на interprétation actuelle де ла mécanique ondulatoire (1963). В последните три споменати книги са публикувани в английски превод, както Нелинейните вълна механика: причинна Устни преводи "(1960), Въведение към Vigier Теория на елементарните частици (1963), както и сегашната интерпретация на вълната механика: критично изследване (1964) .

Той написва много от известните си творби, които демонстрират интерес към философски отражение на съвременната физика, в това число и Светлина: Новата физика (1939); революцията по физика (1953); физика и Microphysics (1960), както и нови перспективи в физика ( 1962 г.).

Дьо Бройл през 1933 г. е избран за член на Académie на науките става Постоянен секретар на математическите науки през 1942. В Académie възложени му го Анри Поанкаре медал в 1929 г. и на Алберт I награда на Монако през 1932 година. Други отличени, които е получил, включени в Kalinga награда, която бе присъдена му от ЮНЕСКО през 1952 г. за усилията си към разбиране на съвременната физика от широката общественост. Френският Национален център за научни изследвания възложени му му златен медал през 1956 година. Допълнителна почита включени възлагане на Големия кръст на Légion на Honneur Белгия и го офицер на орден "Леополд. Той получи почетната doctorates от университети от Варшава, Букурещ, Атина, Лозана, Квебек, и Брюксел. Той бе избран за почетен член на академии и осемнадесет научих общества в Европа, Индия и Съединените щати.

Де Бройл, описани себе си като:

... имат много повече състоянието на съзнанието на чисто теоретик от тази на една experimenter или инженер, обичащи особено на общите и философски оглед ... .

Централният проблем в дьо Бройл живота е дали статистически характер на атомната физика е израз на непознаване на основните теория и дали е статистиката на всички, които могат да бъдат известни. За по-голямата част от живота си, че смята, че бившата въпреки че като млад изследовател е на първо Вярва се, че статистиката, скрий ни невежество. Може би учудващо, Завръща се в края на тази цел в живота му заявява, че:

... статистическата теория скрие напълно определено и доказуема реалност зад променливи, които elude нашите експериментални техники.

Нека целта ни биография с почит изплаща на де Бройл от CW Oseen, председател на Комитета за Нобеловите физика от Кралския шведски академия на науките:

При съвсем младите, които конец себе си в противоречие опустошаваше кръг на най-дълбок проблем във физиката. Вие имали boldness да отстояват, без подкрепата на всички известни факта, че въпросът е не само corpuscular характер, но и характера на вълната. Експеримент дойде по-късно и установява верността на вашата цел. Вие сте обхванати в прясно слава име вече е увенчан от векове с чест.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland