Математиците

Час линия Снимки Пари Марки Скица Търся

Werner Karl Heisenberg

Дата на раждане:

Родно място:

Дата на смъртта:

Място на смърт:

5 Dec 1901

Würzburg, Germany

1 Feb 1976

Munich, Germany

Представяне Уикипедия
ВНИМАНИЕ - Автоматичен превод от английски език

Вернер Хайзенберг "и баща беше август Хайзенберг и майка му беше Ана Wecklein. В момента, в който Вернер е роден баща му е на път да напредък от училище учител по класически езици, да бъде назначен като Privatdozent в Университета на Вюрцбург. Анна баща, Nikolaus Wecklein, е бил директор на гимназия Максимилиян в Мюнхен и беше август Хайзенберг, докато е бил стажант учител по това училище, че се е срещал Анна. Август и Анна са сключили брак през май 1899 година. Вернер имали по-голям брат Ервин, роден през март 1900 година, които беше почти две години по-стари от предмета на тази биография.

Август Хайзенберг е:

... доста ожесточената, строго контролирани, авторитарна фигура.

Той е един Евангелска Лютеранската и съпругата му Анна е преобразувана от статута на римокатолическата за да сте сигурни, не е имало религиозни проблеми с брака си. Август и Анна, обаче, са само религиозни за целите на конвенцията. А християнската вяра се очаква от хората на техния статут за тях, така че това е социална необходимост. В частните, обаче, те изразяват липсата си на религиозни убеждения, и по-специално те отгледали децата си да следват християнската етика, но показа общо disbelief в историческата част на християнството.

През септември 1906 година, малко преди петия си рожден ден, Вернер се регистрирали за участие в начално училище във Вюрцбург. Той прекарали три години, че училището, но след това в 1909 баща му е назначен за професор по Близкия и съвременен гръцки в университета в Мюнхен. През юни 1910 година, няколко месеца след като баща му се заема от professorship, Вернер и останалата част от семейството преместени в Мюнхен. Там той присъства на Elisabethenschule от септември, разходите само една година в това училище, преди да влизат в гимназия Максимилиян в Мюнхен. Това разбира се е в училище, където дядо му е бил директор.

През 1914 Първата световна война започва и гимназия е заета от войските. Поуки са подредени в различни сгради и в резултат на нарушаване Хайзенберг предприе много независимото проучване, което вероятно е благоприятен ефект върху образованието си. Неговите най-добри предмети са математика, физика и религията, но неговият запис в цялата си кариера е отличен училище всички тур. В действителност му математически способности са били такива, че през 1917 г. той tutored семеен приятел които е в университет в смятане. През този период той принадлежал на паравоенната организация, които се експлоатират в гимназия, с намерението за подготовка на млади мъже за по-късно кадрова военна служба.

Хайзенберг работи във фермите, както му принос към друга доброволческа организация, която изпрати на момчетата да помогне в областите, през пролетта и лятото. Тази работа му е далеч от дома, за първи път през 1918, когато той е изпратен да работи на Мандра в Горна Бавария. Беше време, от голямо трудности с дълги часове на труд се влоши, тъй като няма достатъчно храна. Той си свободното време, прекарано играят шахмат, което той не до много висок стандарт, а също и четат текстове математика е взето с него. В действителност по това време той е станало интересуват от броя теория и той чете Kronecker "и работата и опита да намери доказателство на последната теорема на Ферма.

След войната, приключила през 1918 положението в Германия станаха нестабилни с различни фракции се опитват да вземат властта със сила. Хайзенберг участва в потискането на военната Баварската съветските сили, но, въпреки че беше един много сериозен бизнес, на младите мъже, лекувани вероятно тя почти като игра. Той по-късно написа:

Бях момче на 17 и смята, че един вид приключение. Беше като игра пъти и robbers ...

В гимназия Хайзенберг доведе един младеж движението и по-късно той доведе за движение в рамките на младите баварската лига. През 1920 той е негов Abitur изпит и беше един от двама ученици, вписани от Максимилиян гимназия за Бавария широк конкурс за стипендия от фондация Maximilianeum. Единадесет стипендии са на разположение и Хайзенберг, че току-що направени от идващи в единадесетото място. Неговите резултати от проверката по математика и физика са класифицирани като извънредно, но неговото есе на тема "трагедия като поетичен изкуство" е много по-малко впечатляващ. Той отказа оферта на безплатна нощувка от Фондацията, preferring да живеят с родителите си.

В периода между си, като Abitur изследване и въвеждане на университета в Мюнхен, Хайзенберг отидох на разстояние от туристическите си с младежката група. Той почти е починал от тифоиден, които той договорени след изразходване на нощта в двореца, които са били използвани като военна болница. Той възстановява, въпреки проблемите на получаване на подходяща храна, по време, за да започнат да си университетски изследвания. През лятото на 1920 Хайзенберг беше, тъй като той е бил за известно време, които възнамеряват да учат чистата математика в университета. Той чете Weyl, а също и Бахман "и текст, който дава пълен преглед на броя теория и това е да бъде негово, предназначени за изследователска тема неговата докторска степен. Той подхожда Фердинанд фон Lindemann да се види дали той ще бъде негов ръководител изследвания.

Ако интервю с Lindemann е успешна след това Хайзенберг днес биха могли да бъдат известни като изключителен теоретик номер. Въпреки това, интервюто не излиза добре, почти сигурно, тъй като Lindemann е само две години се пенсионират на разстояние и имаше само се съгласи да видите Хайзенберг в полза на които баща му е бил приятел и колега. След това Хайзенберг имаше интервю с Sommerfeld които щастливо Приемат го като ученик.

С колегите си студент Паули, Хайзенберг започва да учи теоретична физика при Sommerfeld през октомври 1920 година. На първо той е бил предпазлив, като най-вече математика класове и се уверете, че той може да се върнете към математиката, ако теоретична физика отидох зле. Той избягва курсове по Lindemann, обаче, така че неговият математически интереси преместени от броя теория на геометрията. Скоро неговата увереност в теоретична физика е била такава, че от второто полугодие той е като всички Sommerfeld "и курсове. Той също така се курсове по експериментална физика, които са задължителни, и той започва да планира да извърши проучване на относителността. Въпреки това Паули, които е бил по това време работят по негова основна изследване на теорията на относителността, посъветва го прави против научните изследвания в тази тема. На атомната структура, обаче, Паули е обяснено, много е необходимо да се направи, тъй като теория и експеримент, не са съгласни.

В Хайзенберг пише на своя първите дни в университет:

Моят първите две години в Мюнхен, прекарани в университета са две съвсем различни свята: между моите приятели от младежките движение, както и в областта на абстрактна теоретична физика. Двата свята са толкова пълни с интензивна дейност, която аз бях често в състояние на голяма възбуда, още повече че, както установих, че доста трудно да совалката между двете.

През юни 1922 той присъства на лекции с Нилс Бор в Гьотинген. Завръщайки се в Мюнхен, Sommerfeld му проблем в хидро да го зает, докато той (Sommerfeld), прекарано сесия 1922-23 в Съединените щати. Хайзенберг, представени предварителните резултати по проблема за turbulence на конференция в Инсбрук преди случва отново, за да Гьотинген да учат с Роден, Франк, и Хилберт, докато неговият ръководител е далеч. Там той е работил с Роден на атомната теория, писмено съвместен документ с него на хелий. Неговата докторска дисертация, представени на Мюнхен през 1923, беше на turbulence потоци в течността.

След като си докторска Хайзенберг отидох на екскурзия до Финландия тогава, през октомври 1923, Завръща се в Гьотинген, както Място на раждане "и асистент. През март 1924 година той посети Нилс Бор в Института за теоретична физика в Копенхаген, където той се срещна Айнщайн за пръв път. Завръщайки отново, за да Гьотинген той приема неговото ДПН лекция на 28-ми юли 1924 година и квалифицирани да преподават в немски университети.

Хайзенберг по-късно написа:

Научих оптимизъм от Sommerfeld, в Гьотинген математика и физика от Бор.

От септември 1924 до май 1925 година той е работил, с подкрепата на Рокфелер безвъзмездна помощ, с Нилс Бор към университета в Копенхаген, връщайки се за лятото на 1925 до Гьотинген. Хайзенберг изобретил матрица механика, първата версия на квантовата механика, през 1925 година. Той не създаде тези понятия като матрица алгебра, обаче, скоро той фокусира вниманието си върху набор от quantised вероятността амплитудите. Тези амплитудите формирали без комутативен алгебра. Той бе Макс, родени и Pascual Йордания в Гьотинген които признават това не-комутативен алгебра да се матрица алгебра.

Матрицата механика беше доразвита в три автор хартия с Хайзенберг, роден и Йордания, публикувани през 1926 г.. През май 1926 Хайзенберг е назначен за преподавател по теоретична физика в Копенхаген, където той е работил с Нилс Бор. Хайзенберг през 1927 е назначен за председател в университета в Лайпциг и той представил своето встъпително лекция на 1-ви февруари 1928 година. Той бе да проведе този пост, докато през 1941 г., той беше директор на Кайзер Вилхелм Институт по физика в Берлин.

През 1932 г. той е удостоен с Нобелова награда по физика за:

Създаването на квантовата механика, прилагането на които е довело, наред с другите неща, за откриването на allotropic форми на водорода.

В представянето реч H Pleijel каза:

Хайзенберг ... видяха неговия проблем, от самото начало, от толкова широк ъгъл, че тя се грижи за системи от електрони, атоми и молекули. Според Хайзенберг един трябва да започнат от такива физически количества, като позволят на пряко наблюдение, както и задачата се състои от намиране на законите, които се свързват тези количества заедно. Количествата, преди всичко да се счита, са интензитет и честота на линиите в спектрите на атомите и молекулите. Хайзенберг сега смята комбинацията от всички колебания на такъв спектър, като една система, за математическа обработка на които той е посочено symbolical някои правила за изчисление. Той е бивш са определени вече, че някои видове от предложенията в рамките на атом, трябва да се разглежда като независими един от друг до известна степен, по същия начин, че конкретна разлика е, направени в класическата механика между паралелно движение и ротационна движение. Следва да се отбележи, че в тази връзка, с цел да обясни свойствата на спектъра, че са били необходими, за да поеме самостоятелно редуване на положителни ядрата и електрони. Тези различни видове предложението за атомите и молекулите, производство на различни системи в Хайзенберг на квантовата механика. Като основен фактор на Хайзенберг на теория могат да бъдат представени на правовата определен от него с оглед на отношенията между позицията координира и скоростта на електрони, с които правило Планк "и непрекъснато се внасят в квантовата механика-изчисленията, като определящ фактор. ...

Хайзенберг на квантовата механика е била прилагана от себе си и останалите към изучаване на свойствата на спектрите на атоми и молекули, и дава резултати, които са съгласни с експериментални изследвания. Може да се каже, че Хайзенберг на квантовата механика е направила възможно systemization на спектри на атомите. Трябва също да се спомене, че Хайзенберг, когато той прилага теорията си за молекули, състоящи се от две подобни на атомите, които се намират наред с други неща, че молекула водород трябва да съществува в две различни форми, които трябва да се появи в някои дава сметка за всяка друга страна. Тази прогноза на Хайзенберг по-късно също е на експериментално потвърждава.

Хайзенберг е може би най-известните за неопределеност на Хайзенберг, открити през 1927, която гласи, че за определяне на позицията и инерция на частиците е задължително съдържа грешки на продукта, от които не може да бъде по-ниска от квантовата константа h. Тези грешки са незначителни, но по принцип става критично, когато изучаването на много малки като нас. Той бе, че през 1927 Хайзенберг Солвей присъстваха на конференция в Брюксел. Той написва през 1969 г.:

За тези от нас, които участваха в развитието на атомната теория, пет години след Солвей конференция в Брюксел през 1927, така изглеждаше прекрасно, че ние често Изказаха се от тях като Златен век на атомната физика. Голямото пречки, които са заети всички наши усилия в предходната година са били освободени от начина, портата на напълно нова област, на квантовата механика на атомната черупки стоеше широко отворена, както и пресни плодове, сякаш готови за бране.

Хайзенберг, публикувани на физическите основи на квантовата теория през 1928. През 1929 той отидох на лекция турне в Съединените щати, Япония и Индия. В 1930s Хайзенберг и Паули използвали quantised реализацията на място в техните изчисления решетка. Хайзенберг се очакваше тази математически собственост ще доведе до фундаментални собственост на природата, с основните дължина "като един от константи на природата.

През 1932 г. Хайзенберг написа три части книга, която описва модерната картина на ядрото на един атом. Той разглежда структурата на различните компоненти обсъждане на ядрената си задължителни енергийни източници и техните стабилност. Тези документи отвори пътя за други да се прилага квантовата теория на атомното ядро.

През 1935 г. нацистите приведени в закона, при над 65 преподаватели трябваше да се пенсионира. Sommerfeld е 66 и той вече бе посочено, че той искаше да успее Хайзенберг него. Тя беше една среща, която Хайзенберг искаше силно и през 1935 г. Sommerfeld отново посочи, че той иска да попълни Хайзенберг му стола. Все пак това е периодът, когато нацистите искаха "немски математика" да се замени "еврейски математика" и "немски физика" да се замени "еврейската физика". Относителността и квантовата теория са класифицирани като "евреи" и като следствие Хайзенберг Назначаването на Мюнхен бе блокиран. Въпреки че той е бил по никакъв начин не е еврейски, Хайзенберг е бил подложен на чести атаки в пресата, описващ от него да бъде на "еврейската стил".

През 1937 се жени за Елизабет Хайзенберг Шумахер. Той се срещна си чрез музиката си, която е важна за него през целия му живот. An отличен пианист, Хайзенберг се срещна Елизабет Шумахер най-концерт, в който той е бил най-ефективните къщата на един приятел. Елизабет е била само 22, когато те отговарят, Хайзенберг е 35. Те са сключили брак на 29 април 1937 по-малко от три месеца, след като те първи изпълнени. Хайзенберг бяха помолени да отнеме до назначаването в Мюнхен през март, но бе помолен за дата, която ще се забави до август, защото на неговата сватба. Това беше договорено, че той трябва да минат за назначаване на 1 август. Той и съпругата му пристигнаха в Мюнхен през юли, но назначаването му бе блокиран от нацистите.

По време на Втората световна война Хайзенберг начело на неуспешни немски ядрени оръжия страници Uranverein. Работил е с Ото Хан, един от discoverers на ядрено делене, при разработването на ядрен реактор, но не успя да разработи ефективна програма за ядрени оръжия. Дали това е поради липса на ресурси или липса на желание да ядрени оръжия в ръцете на нацистите, е неясно.

След войната той е бил задържан от Alsos, една тайна мисия, които следват напредък на съюзните сили в Европа за определяне на напредъка на Германия на атомната бомба проекта. Той бе interned най-стара зала на Godmanchester, Huntingdonshire, Англия, с други водещи немски учени. Въпреки това Завръща се в Германия през 1946 г., когато той е назначен за директор на Институт "Макс Планк Физика и Астрофизика в Гьотинген. През зимата на 1955-1956 той е дал Gifford Лекции "на физиката и философията" в университета "Св. Андрюс. Когато Макс Планк Институт преместени Мюнхен през 1958 г. Хайзенберг продължи както ѝ директор. Той заема този пост, докато през 1970 г. той подава оставка.

Той е също така се интересуват от философията на физиката и пише по физика и философия (1962) и по физика и след това (1971).

Хайзенберг получили много отличени за изключителния си принос в допълнение на Нобелова награда за физика. Той бе избран за научен сътрудник на Кралския общество на Лондон, и е член на академиите на Гьотинген, Бавария, Саксония, Прусия, Швеция, Румъния, Норвегия, Испания, Холандия, Рим, Akademie дер Naturforscher Leopoldina, на Accademia деи Lincei, и Американската академия за изкуства и науки. Сред наградите му донася награда бе Коперник.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland