Mathematicians

Vremenska crta Fotografije Novac Poštanske marke Sketch Pretraživanje

Richard Phillips Feynman

Datum rođenja:

Rodno mjesto:

Datum smrti:

Mjesto smrti:

11 May 1918

Far Rockaway, New York, USA

15 Feb 1988

Los Angeles, California, USA

Prezentacija Wikipedia
Pozornost - Automatski prijevod iz: engleski verzija

Richard Feynman 's roditeljima su Melville Feynman i Lucille Phillips. Melville je rođen u židovskoj obitelji u Minsk, Bjelorusija, i sa svojim roditeljima emigrirao u Sjedinjene Države kad mu je bilo pet godina. Bio je poslovni čovjek koji pokušao, ne previše uspješno, mnoge različite vrste poslovanja. Jasno je da je njegova talenta nisu bili u poslovnom nego u znanosti koja je predmet koji fasciniran njim, ali on nikada nije imao priliku napraviti karijeru iz nje. Lucille Phillips je rođen u SAD-u židovskoj obitelji. Lucille otac je emigrirao iz Poljske i majka također je došao iz obitelji poljski useljenika. Ona je trenirala kao primary school teacher, ali oženjen Melville u 1917 prije nego li prihvate zvanju.

Nakon njihovog braka Lucille i Melville Feynman se preselili u stan Manhattan i, u sljedećoj godini, njihovo prvo dijete Richard rođen. Melville željela njegovo prvo dijete da bude sin i on ga je željela postati znanstvenik tako, presretan kad je dobio sina je htjela, on je on mogao sve to u interesu Richard znanosti tijekom njegova djetinjstva. Gleick piše:

Melville je dar obitelji je znanje i ozbiljnosti. Humorom i storytelling došao iz Lucille.

Tragedija u obitelji kad udari Richard je pet godina za Lucille i Melville je drugi sin koji je umro kada je stara četiri tjedna. To je značilo da je tuga pala preko kućanstva koja mora imati uvelike utjecao na mlade Richard. Nakon toga, on je ostao samo jedan dijete do njegova sestra Joan rođen, kada je devet godina. Obitelj preselili nekoliko puta tijekom ovih godina, ali kada je Richard deset oni naselili u Far Rockaway.

Richard, ili Ritty kao njegovi prijatelji ga zovu, naučila mnogo znanosti iz enciklopedije Britannica i učio sam elementarna matematika prije no što je naišao je u školi. On je također postaviti laboratorij u svojoj sobi kod kuće, gdje je experimented s struje. Posebno je žičani spoj sa svjetlom žarulje, on je izumio jedan alarm protiv provale, a on je radio pored popraviti oštećene sklopove. Kad uđe Far Rockaway High School njegovih interesa su gotovo u cijelosti matematike i znanosti. On je pronašao malu naklonost za umjetnost vrstu subjekata u ovom trenutku:

Ja uvijek zabrinuti o da je djevojčica; nisam želite biti previše delikatna. Za mene, ne pravi čovjek ikada plaćen bilo koji pažnju na poeziju i takve stvari.

U školi Feynman prilazi matematike u vrlo nekonvencionalnim način. U osnovi on je uživao rekreacijske matematike iz koje je izveden velik iznos od užitka. Studirao je puno matematike u svoje vrijeme, uključujući trigonometrija, diferencijalni i integralni račun, i kompleksnih brojeva dugo prije no što je sreo ove teme u njegovo obrazovanje. Shvativši važnost matematička notacija, on je izumio svoje notacija za grijeh, cos, tan, f (x) i sl. što je on mislio je puno bolje nego standardni zapis. Međutim, kada prijatelja pitao ga da objasni dio matematike, on je iznenada shvatila da zapis nije mogla biti osobna stvar jer jedan je potreban da bi se to komunicirati. On je stvarno uživao matematika natjecanja i bio je pravi zvijezda u svojoj školi. U svom završnom godine na Far Rockaway High School on osvojio je New York University Championship Math.

Po odlasku iz škole je primijenjen na nekoliko sveučilišta u studiju. Jedan bi se očekivalo da svako sveučilište koje je primijenjeno bi oduševljeno ponuditi mu mjesto, ali nije da lako. Iako njegove ocjene iz matematike i znanosti su izuzetne, on je izvršio mnogo manje dobro u drugim temama. Došlo je i "problem" da je Židov, koji je stvarno problem u SAD-u ovom trenutku sa sveučilišta imaju kvote na broj Židovi su priznali. On je sjedio jedan ulaz ispit za Columbia University i oni se okrenu ga dolje. On nikada nije dosta otpustio ih tereti ga za 15 dolara i onda ga odbiti. On je bio prihvaćen, međutim, od Massachusetts Institute of Technology.

On je ušao u 1935 MIT i, nakon četiri godine studija, dobiti njegov dipl.ing u 1939. On je tamo otišao na studij matematike, ali, iako je on našao tečajevi lako, on postaje sve više zabrinuti do apstrakcije i nedostatak aplikacija koje karakterizira je naravno u ovom trenutku. On je pročitao Eddington 's Matematička teorija relativnosti, dok u svojoj prvoj godini studija i osjetio da je to ono što je htjela iz matematike. Njegov matematike predavači prezentirali ga sa pogledom da jednom je matematika za vlastitu korist tako da Feynman promjena tečajeva, uzimajući elektrotehniku. Vrlo brzo je promijenila opet, ovaj put se kreće u fizici. Interesantno je da smatra da je Feynman uzeo matematike naravno na Cambridge Hoyle koji je otprilike u isto vrijeme, on bi našao upravo ono što je on želio.

The physics Naravno da Feynman je na MIT nije bio standardni jedan. On uze Uvod u teorijsku fiziku, klase namijenjene studenata, u svojoj druge godine. Nije bilo naravno na kvantne mehanike, topic da Feynman je bio vrlo ljut na studij, pa zajedno s kolegama dodiplomski, TA Welton, on poče čitati tekstovi dostupni u proljeće 1936. Povrat u njihovim domovima, u ljeto 1936 dva razmjenjuju niz slova kao što su iznimne pokušao razviti verzija prostora i vremena u kojem (citirani iz jednog od pisama - vidi):

... električnih pojava [su] rezultat je metrički prostor a na isti način na koji teži su pojava.

By 1937 Feynman je čitanje Diracova 's Principi kvantne mehanike i gledajući kako se njegova jako originalne ideje ugrađenim u Diracova' s pristupom. U stvari Diracova postao znanstvenik koji Feynman najviše poštuju tijekom svog života.

Mi smo vec spomenuli da Feynman ode kući za odmor njegove. U stvari on je primijenjena za ljetni poslovi na Bellovi laboratoriji svakog ljeta, ali je uvijek odbijali tu poziciju, unatoč najvišim preporukama. Iako se nikada ne može biti dokazao, tu izgleda nema drugog razloga da bi se presavijen drugo nego da je on židovske.

Kao što je on prilazi kraju njegove izvanredne četiri godine na MIT dodiplomski on je počeo razmišljati o učenju za njegov doktorat. Budući da je tako rado na MIT i vjerujući da bude vodeća institucija, on prilazi glavu fizike, John Slater, zatražite da on ostati na da se dr.sc. tečaj. Slater je rekao da mu za njegovo vlastito dobro je on to move on predložen Princeton.

Bez obzira na osobna preporuka da Harry Smyth at Princeton primio iz Slater, nije bilo očito da Feynman bi biti prihvaćen. On je imao najbolje ocjene u fizike i matematike da bilo tko je vidio, ali s druge strane on je bio blizu dna u povijest, književnost i likovnu umjetnost. On je jedna druga stvar ide protiv njega - odnosno da je židovsko. Smyth je napisao / la:

Feynman je židovske? Mi nemamo definitivan pravilu protiv Židova, ali su se zadržali njihove udio u naš odjel razumno malu težinu zbog postavljanja njih.

Nakon što dalje od slova Slater, Feynman je bio prihvaćen od strane Princeton. Njegov doktorski rad na Princetonu je nadzirao by John Wheeler, i nakon pronalaženja prvi problem koji Wheeler mu prilično tvrdoglav, on se vrati na ideje on je mislio o dok je na MIT. Prvi seminar koji je dao na Princeton je do publike koja je uključivala Einstein, Pauli i von Neumann. Pauli, rekao je na kraju:

Ne mislim toj teoriji može biti pravo ...

In retrospect, Feynman mislio da je Pauli mora imati pp od SEE teškoće odjednom, nakon Feynman je dugo vremena proveo radeći na njemu, on je mislio da nije bilo zadovoljavajuće. Međutim, on je zatim otišao na razvijanje novog pristupa kvantne mehanike koristeći princip najmanje akcije. On je zamijenio val model elektromagnetika od Maxwell s model temelji se na interakcijama čestica mapirani u prostor-vrijeme. Gleick piše:

To je bio Richard Feynman bliži se brijeg njegovih ovlasti. U dvadeset i tri ... nije bilo na zemlji, fizičar koji bi utakmicu njegova bujna komandom nad native materials teorijskih znanosti. To je bio ne samo jedan objekt na matematiku (iako je to postalo jasno ... da je matematički strojevima u nastajanju iz Wheeler-Feynman suradnji Wheeler je izvan vlastite sposobnosti). Feynman kao da posjeduje frightening jednostavnost s supstanca iza jednadžbe, kao što je Einstein u isto doba, kao što su sovjetske fizičar Lev Landau - ali nekoliko drugih.

On je doktorirao iz Princeton 1942, ali u ovom trenutku prije nego što je United States je stupila svjetskog rata.

Feynman je radio na projektu atomske bombe na Princeton University (1941-42), a zatim u Los Alamos (1943-45). Kada je on prilazi tokom posljednje godine istraživanja i sudjelovati u projektu njegove prve reakcije su bile vrlo određen ne jer je on ulaska u završnom stadiju rada za njegov rad u to vrijeme:

... I vrati se na moj rad - za oko tri minuta. Tada sam počeo da tempo podu i razmišljati o stvar. The Nijemaca Hitler je imao i mogućnost razvoju atomske bombe je bio očiti, kao i mogućnost da će se razviti prije nego što je bio vrlo velik dio za jedan užas.

Feynman je počeo raditi na projektu Manhattan at Princeton razvija teoriju kako odvojena od urana 235 urana 238, dok je njegov rad supervizora Wheeler ode u Chicago za rad s Fermi na prvi nuklearni reaktor. Wignerov, u Wheeler's odsutnosti, preporuča Feynman napisati svoj rad i nakon Wheeler i Wignerov ispituje rad je doktorirao u lipnju 1942.

Feynman je teško osobni problem u ovom trenutku. Njegova djevojka i mnogo godina, Arlene Greenbaum, dijagnoza je kao da tuberkuloze i njegova obitelj protivi njihovom braku. Ubrzo nakon što je nagrađen njegov doktorat Feynman oženjen Arlene bez članova obitelji. Ubrzo nakon njegova braka Feynman je otišao u novosagrađenoj Los Alamos site za rad na projektu atomske bombe. Njegove iznimne sposobnosti uskoro dovelo do njega se imenuje kao voditeljica je u teorijskoj podjeli. Arlene je umro u 1945 neposredno prije prvi test za bombu. Feynman bi udati dva puta više i imaju dvoje djece sa svojom ženom treći.

Nakon II svjetskog rata, u jesen 1945, Feynman je bio imenovan kao profesor teorijske fizike na Sveučilištu Cornell. Na prvi je predan da se nastavi i stavi svoju stranu istraživanja. Pritisaka na rad u Los Alamos, zajedno s osobnim stresom, promatrajući svoju ženu zdravlje nazadak, je uzeo njene cestarine. On je napisao:

Ako ste s nastavom razred, možete mislite o osnovnim stvarima koje dobro znate. To su vrste zabave i ljupkim. To ne čini bilo koju štetu koju mislite da ih opet. Postoji li bolji način da ih predstavljaju? Osnovne stvari su jednostavno mislite o; ako se ne možete sjetiti novu misao, ne bi mu ništa učinio, što ste sanjali o tome, prije nego što je dovoljno dobar za klase. Ako mislite da je nešto novo, da ste vrlo drago da ste novi način looking at it.

On je primio nudi postova na drugim sveučilištima, ali osjetio da se kao ne-istraživač nije mogao čak i razmisliti o njima. Odjednom je želja da poduzmu istraživanja hit ga ponovo i on se vrati na kvantna teorija electrodynamics da je rad na prije Drugog svjetskog rata.

U 1950 Feynman prihvatio poziciju kao profesor teorijske fizike na California Institute of Technology. Budući da je on već planirao ostaviti jedan sabbatical prije primitka ponude, on je bio u mogućnosti organizirati da provedete prvih deset mjeseci od njegova nova imenovanja u Brazil. On je ostao na Cal tehnologije za ostatak karijere, imenovan Chace Richard Tolman profesor Theoretical Physics tamo u 1959.

Feynman's glavni doprinos je da kvantna mehanika, sljedeće na radu iz njegova doktorskog rada. On je upoznao dijagrami (sada se zove Feynman diagrams) da su grafički analoga u matematički izraz je potreban da bi se opisuju ponašanje sustava međusobno čestice. On je dobio Nobelovu nagradu u 1965, zajedno s Schwinger i Tomonoga:

... za temeljni rad u quantum electrodynamics, s duboko oranja posljedice za fizici elementarnih čestica.

Ostali rad na spin čestica i teorija 'partons' što je dovelo do trenutne teorije kvarkovi su temeljna u guranje naprijed razumijevanje particle physics.

Početkom 1979 Feyman zdravlje je pogoršali i on je za operacije raka želuca. To je bio vrlo uspješan i njegova liječnika vjeruje da on ne bi pretrpjeli povratak. Nakon oporavka je uživao u centar pažnje javnosti poznata kao lik, uloga koja je bila pojačana kada je knjiga postala je iznenađenje najbolje prodavatelj. Njegov glavni zadatak je konačna kao član odbor postavljen na istražiti uzrok eksplozije na space shuttle Challenger u utorak 28 sječnja 1986. U fascinantnoj priči o znanosti i politici ove istrage, rekao je u Feyman vlastite riječi u. Bio je to vrlo teško vrijeme za Feyman jer tijekom istrage njegovo zdravlje je pogorssava. Kraj kraja 1987 raka je našao ponovo u svojoj abdomen. Nakon njegove smrti, Chandler je napisao na 17 Veljača 1988 u:

Feynman, koji je umro na University of California at Los Angeles Medical Center nakon osam godina boj s trbušne raka, bio je popularan i energetski predavač koji, bez obzira na njegovu bolest, nastavio učiti na California Institute of Technology do prije dva tjedna.

Feynman's knjige uključuju mnogo onih koji iskače evoluirala iz predavanje tečajeve. Na primjer Quantum Electrodynamics (1961) i teorije o temeljnim Processes (1961), The Feynman Lectures on physics (1963-65) (3 jedinice), karakter prostornog zakona (1965) i QED: The Strange Theory of Light i Materija (1985).

U Gleick je opisano Feynman's pristup znanosti:

Tako su mnogi njegovi svjedoci promatranom vanjsko letovi njegovu slobodu misli, ali kad Feynman je govorio o svojoj metoda nije ograničenje slobode nego ... Za Feynman biti znanstveno mašta je moćna i gotovo bolno vladavine. Što znanstvenici stvoriti mora odgovarati stvarnosti. Ona mora odgovarati što je već poznato. Znanstveni kreativnost, rekao je on, je mašte u straitjacket ... Pravila harmonijska progresija je napravio za Mozart kavezu kao čvrst kao sonet je za Shakespeare. Kao što je tvrdoglav i kao liberating - za kasnije kritike našli kreator je genija u kontrapunkt strukture i slobode, strogost i inventiveness.

Feynman primio mnoge primjenjuje za njegov rad. On je izabran na American Physical Society, American Association za unapređivanje znanosti, National Academy of Science, Royal Society of London. Među nagrade je primila su bili Albert Einstein Award (1954) i Lovre Award (1962).

Kao da Feynman's karaktera, on je opisano u kako slijedi:

Bio je nadaleko poznat za njegovu nezasitan radoznalosti, nježnim pamet, briljantna uma i razigran temperament.

Gleick opisuje ga kao:

... mystifyingly briljantna i računanja, strangely u neznanju i književnosti, strastveni.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland