Matematiikan

Time line Valokuvat Raha Postimerkit Sketch Haku

Werner Karl Heisenberg

Syntymäaika:

Syntymä-paikka:

Date of death:

Place of death:

5 Dec 1901

Würzburg, Germany

1 Feb 1976

Munich, Germany

Esittely Wikipedia
HUOMIO - Automaattinen käännös englanti versio

Werner Heisenberg 's isä oli elokuu Heisenberg ja hänen äitinsä oli Anna Wecklein. Samaan aikaan, että Werner syntyi hänen isänsä oli noin edistymistä läheskään koulun opettaja klassisia kieliä nimitetään kuin Privatdozent yliopiston Würzburg. Anna isän, Nikolaus Wecklein, oli rehtori, Maximilians Gymnasium Münchenissä ja se oli samalla elokuu Heisenberg oli harjoittelijana opettaja että koulussa, että hän oli tavannut Anna. Elokuuta ja Anna menivät naimisiin toukokuussa 1899. Werner oli vanhempi veli Erwin, syntynyt maaliskuussa 1900, jotka oli siis lähes kaksi vuotta vanhempi kuin aiheesta tämän elämäkerta.

Elokuu Heisenberg oli:

... melko jäykkä, valvotaan, autoritaarinen luku.

Hän oli evankelis-luterilaisen ja hänen vaimonsa Anna oli muunnetaan on roomalaiskatolisia, varmista, että ei ollut uskonnollisia ongelmia heidän avioliitosta. Elokuuta ja Anna oli kuitenkin vain uskonnollista syistä yleissopimus. A kristillisen uskonsa oli odotettavissa ihmisiä heidän asemansa niin heille se oli sosiaalinen välttämättömyys. Yksityisellä kuitenkin, että ne ilmaisivat puute uskonnolliseen vakaumukseen, ja erityisesti ne saattoivat jopa heidän lapsiaan noudattamaan kristillisen etiikan mutta osoitti yhteensä usko historialliseen puolella kristinuskoon.

Syyskuussa 1906, vähän ennen hänen viidettä syntymäpäiväänsä, Werner kirjoilla jossakin peruskoulu, Würzburg. Hän vietti kolmen vuoden aikana, että koulussa, mutta sitten vuonna 1909 hänen isänsä oli nimittänyt professori Lähi-ja Modern kreikka yliopistossa Münchenissä. Kesäkuussa 1910, pari kuukautta sen jälkeen, kun hänen isänsä otti professorina, Werner ja muu perhe muutti Müncheniin. Siellä hän osallistui Elisabethenschule syyskuusta menot vain yksi vuosi tässä koulussa ennen Maximilians Gymnasium Münchenissä. Tämä tietenkin oli koulussa, jossa hänen isoisänsä oli rehtori.

Vuonna 1914 World War I alkoi ja Gymnasium oli miehitetty joukot. Oppitunteja oli järjestetty eri rakennuksiin ja seurauksena häiriöiden Heisenberg sitoutui paljon riippumaton tutkimus, jossa luultavasti ollut myönteinen vaikutus hänen koulutus. Hänen paras aiheita olivat matematiikka, fysiikka ja uskonto, mutta hänen levy koko hänen koulun ura oli Excellent all round. Itse asiassa hänen matemaattisia kykyjä olivat sellaiset, että vuonna 1917 hän ohjattu perheen ystävä jotka oli yliopistossa calculus. Tänä aikana hän kuului joka puolisotilaallinen järjestö, joka on ollut käytössä Gymnasium, joiden tarkoituksena on valmistella nuoria miehiä myöhemmin asevelvollisuuden.

Heisenberg työskennellyt myös tiloilla, sillä hänen panoksensa toiselle vapaaehtoinen järjestö, joka lähetti pojat auttaa alalla keväällä ja kesällä. Tämä työ vei hänet pois kotiin ensimmäisen kerran vuonna 1918, kun hän oli lähettänyt työskentelemään meijeriin tilalla Ylä-Baijeri. Se oli aika paljon vaikeuksia pitkän tuntia työvoiman vielä pahempi, koska ei ollut riittävästi ruokaa. Hän vietti vapaa-ajallaan pelaa shakkia, jotka hän teki erittäin korkeatasoinen, ja myös lukea matematiikkaa tekstit hän oli tehnyt hänen kanssaan. Itse asiassa tällä kertaa hän oli tullut kiinnostuneita lukuteoria ja hän luki Kronecker työtä ja yritti löytää todisteita Fermat'n suuri lause.

Kun sota päättyi vuonna 1918 tilanne Saksa tuli epävakaa, joilla on erilaiset ryhmittymät yrittävät ottaa vallan voimaan. Heisenberg osallistui sotilaallinen tukahduttaminen Baijerin Neuvostoliiton joukot, mutta vaikka se oli hyvin vakava asia, että nuoret miehet todennäköisesti kohdellaan se lähes yhtä peliä. Hän myöhemmin kirjoitti:

Olin poika, 17 ja I katsotaan se eräänlainen seikkailu. Se oli kuin pelaaminen cops ja varkailta ...

Kun Gymnasium Heisenberg johtanut nuorten liikkuvuutta ja hän myöhemmin johtanut liike-Young Bavarian liigaan. Vuonna 1920 hän otti hänen Abiturientti tutkimista, ja se oli yksi kahden oppilaiden tuli siitä Maximilians Gymnasium: Bavarian laajuinen kilpailu apuraha, Maximilianeum säätiö. Yksitoista stipendejä oli saatavilla ja Heisenberg juuri tehnyt sille tulee yhdestoista. Hänen Tutkimustulokset matematiikan ja fysiikan oli luokiteltu satunnaiseriä, mutta hänen esseensä "tragedia kuin runollinen art" oli paljon vähemmän vaikuttava. Hän hylkäsi tarjouksen ilmaisen majoituksen osoitteesta säätiön mieluummin elää hänen vanhempansa.

Vuonna välisenä aikana ottaen hänen Abiturientti tarkastelun ja tulevien University of Munich, Heisenberg laukesi retket hänen nuoriso-ryhmä. Hän on lähes kuollut lavantaudin, jonka hän jälkeen yö on linna, joka oli ollut käytössä kuin sotilassairaalassa. Hän periä takaisin, vaikka ongelmia saada sopivaa ruokaa, aika alkaa hänen yliopisto-opintoihin. Kesällä 1920 Heisenberg oli, kuten hän oli ollut jo jonkin aikaa, jotka aikovat opiskella puhdasta matematiikkaa yliopistossa. Hän oli lukenut Weyl ja myös Bachmann 's tekstin, joka oli täydellinen selvitys lukuteoria ja tämän piti olla hänen on tarkoitettu tutkimus-topic hänen tohtorin tutkinto. Hän lähestyi Ferdinand von Lindemannin nähdä, jos hän olisi hänen tutkimus-ohjaajaa.

Jos haastattelu Lindemannin ollut menestys sitten Heisenberg saattaa tänään olla tunnettu erinomainen numero theorist. Kuitenkin haastattelu ei mene hyvin, lähes varmasti, koska Lindemannin oli vain kaksi vuotta pois jäämässä eläkkeelle, ja se oli vain sovittu nähdä Heisenberg, joka kannatti hänen isänsä jotka oli ystäväni ja kollegani. Tämän jälkeen Heisenberg oli haastattelussa Sommerfeld jotka onneksi hyväksytty häntä opiskelija.

With hänen opiskelija Pauli, Heisenberg alkoi tutkia teoreettisen fysiikan nojalla Sommerfeld lokakuussa 1920. Aluksi hän oli varovainen, ottaen enimmäkseen matematiikan luokat ja siitä, että hän voisi palata matematiikan, jos teoreettinen fysiikka meni huonosti. Hän välttää kursseja, joita Lindemannin, kuitenkin niin hänen matemaattinen etujen siirretty määrä teoria geometrian. Pian hänen luottamuksensa teoreettinen fysiikka oli sellainen, että toisella puoliskolla hän oli ottaen kaikki Sommerfeld 's kursseja. Hän otti myös kursseja kokeellisen fysiikan, jotka olivat pakollisia, ja hän alkoi suunnitella, toteuttaa tutkimuksen suhteellisuusteoria. Mutta Pauli, jotka oli tuolloin työskennellyt hänen suuri Survey of the Suhteellisuusteoria neuvonut häntä vastaan tekemässä tutkimusta tähän aiheeseen. On atomi rakenne kuitenkin, Pauli selitti, paljon on tehtävä, koska teoriaa ja kokeilua ei ole samaa mieltä.

Vuonna Heisenberg kirjoitti hänen alkuaikoina yliopistossa:

Omat kaksi ensimmäistä vuotta Münchenin yliopisto oli viettänyt kaksi aivan eri maailmoista: joukossa ystäviäni, nuorison liikkuvuutta ja abstraktisti keskustelussa teoreettisen fysiikan. Molemmat maailmat olivat niin täynnä intensiivistä toimintaa, että olin usein valtion suurta kiihtymystä, enemmän niin kuin löysin sen melko vaikea shuttle näiden kahden välillä.

Kesäkuussa 1922 hän osallistui luentoja, Niels Bohr, Göttingen. Palatakseni München, Sommerfeld antoi hänelle ongelma hydrodynamics pitää hänet kiireisenä samalla kun hän (Sommerfeld) käytti täysistunnon 1922-23, Yhdysvallat. Heisenberg esitti alustavia tuloksia koskevan ongelman turbulenssi pidetyssä konferenssissa Innsbruck, ennen kuin menee uudelleen Göttingen opiskella kanssa Born, Franck, ja Hilbert, kun taas hänen työnjohtajansa ei päässä. Siellä hän työskenteli Syntynyt atomi-teoria, kirjallisesti yhteisen asiakirjan hänen kanssaan heliumia. Hänen väitöskirja, jotka esiteltiin Münchenissä vuonna 1923, oli levottomuuksiin neste virtaa.

Sen jälkeen, kun hänen tohtorin Heisenberg lähti matkalta Suomi sitten, lokakuussa 1923, hän palasi Göttingen kuten Born 's avustaja. Maaliskuussa 1924 hän vieraili Niels Bohr at Institute for Teoreettinen fysiikka Kööpenhaminassa, jossa hän tapasi Einstein, että ensimmäistä kertaa. Palaisin taas Göttingen hän antoi hänen habilitation luento 28 päivänä heinäkuuta 1924 ja pätevyys opettaa Saksan yliopistoissa.

Heisenberg myöhemmin kirjoitti:

Olen oppinut optimismia, Sommerfeld, matematiikan ja Göttingen, ja fysiikan osoitteesta Bohr.

Syyskuusta 1924 aina toukokuuhun 1925 hän työskenteli tuella, Rockefeller myöntää, Niels Bohr, Kööpenhaminan yliopisto, palaa kesällä 1925, Göttingen. Heisenberg keksi matriisi mekaniikka, ensimmäinen versio kvanttimekaniikka, 1925. Hän ei keksinyt näitä käsitteitä kuten matriisi algebra kuitenkin pikemminkin hän keskittyi huomiota joukon quantised todennäköisyys amplitudes. Nämä amplitudes muodostivat ei-kommutatiivinen algebra. Se oli Max Born ja Pascual Jordania, Göttingen jotka ymmärsivät tämän ei-kommutatiivinen algebra on matrix algebra.

Matrix mekaniikka on edelleen kehitetty kolmen tekijän paperi, jonka Heisenberg, syntynyt ja Jordania julkaistiin vuonna 1926. Toukokuussa 1926 Heisenberg oli nimittänyt Lehtori teoreettisen fysiikan Kööpenhaminassa, jossa hän työskenteli Niels Bohr. Vuonna 1927 Heisenberg oli nimitetty tuoli yliopiston Leipzig ja hän virkaanastujaispuheessaan luento 1 päivänä helmikuuta 1928. Hän pitää tätä viestiä, kunnes vuonna 1941, hän oli tehnyt johtaja, Kaiser Wilhelm Institute for Physics Berliinissä.

Vuonna 1932 hän sai Nobelin fysiikan:

Luominen kvanttimekaniikka, jonka soveltaminen on johtanut muun muassa, on paljastunut, että allotropic muotoja vedystä.

Vuonna esittämistä puheen H Pleijel sanoi:

Heisenberg ... Katsotuimmat hänen ongelmansa, alusta alkaen, joten laaja kulmassa, että se kesti hoidon järjestelmien elektroneja, atomeja ja molekyylejä. Mukaan Heisenberg yhden on aloittaa tällainen fysikaalisia suureita kuten sallia suora havainnointi, ja tehtävänä on löytää lait, jotka yhdistävät nämä määrät yhdessä. Määrät ensinnäkin pidettävä ovat taajuudet ja intensiteettiä rivejä spektreissä atomien ja molekyylien tasolla. Heisenberg nyt katsotaan yhdistelmä kaikkia heilahdusta tällaisten radiotaajuuksien kuin yksi järjestelmä, matemaattinen käsittely, jossa hän asetti tiettyjä symbolical sääntöjen laskentaan. Se oli aiemmin ollut määritetty jo, että tietyt erilaisia esityksiä, atomi on nähtävä riippumattomia toisistaan jossain määrin, samalla tavoin, että tietty ero on tapahtunut klassisen mekaniikan välillä rinnakkain liikkeessä ja vuoroviljelyyn esitystä. On syytä mainita tässä yhteydessä, että selvittääkseen ominaisuudet, taajuuksien se oli tarpeen olettaa, self-kierto myönteisiä ytimet ja elektronit. Näitä erilaisia päätöslauselmaesityksen atomien ja molekyylien tuottamiseksi eri järjestelmiin Heisenberg's kvanttimekaniikka. Koska olennainen tekijä, Heisenberg's teoria voidaan esittää sääntöä, jotka on vahvistettu hänelle viittaus välistä suhdetta kannan koordinoida ja nopeus on elektroni, jonka sääntö Planck 's vakiona on tuoda kvantti-mekaniikka laskelmat on määrittävä tekijä. ...

Heisenberg's kvanttimekaniikka on käyttänyt itse ja muiden tutkimus ominaisuuksien spektreissä atomien ja molekyylien tasolla, ja se on tuottanut tuloksia, jotka sopivat kokeellisen tutkimuksen. Se voidaan sanoa, että Heisenberg's kvanttimekaniikka on mahdollistanut systemization sellaisten spektrien atomien. On myös syytä mainita, että Heisenberg, kun hän soveltaa hänen teoriasta molekyylejä, jotka koostuvat kahdesta samanlaisia atomeja, todettiin muun muassa, että vety-molekyylin on olemassa kaksi eri muotoja, joiden tulisi näkyä joissakin annetaan suhde toisiinsa. Tämä ennustaminen Heisenberg's myöhemmin myös kokeellisesti vahvistaa.

Heisenberg on ehkä parhaiten tunnettu epävarmuus Periaate, löydettiin vuonna 1927, jossa todetaan, että määritettäessä kanta ja vauhti partikkelijäljitys välttämättä sisältää virheitä tuotteen, joka ei voi olla vähemmän kuin quantum jatkuvasti h. Nämä virheet ovat vähäpätöisiä yleisesti vaan tullut kriittinen kun tutkii hyvin pieniä, kuten atomin. Se oli vuonna 1927, että Heisenberg osallistui Solvay-konferenssi Brysselissä. Hän kirjoitti vuonna 1969:

Niille meistä, jotka osallistuivat kehitys atomi teoriassa seuraavien viiden vuoden aikana, Solvay-konferenssi Brysselissä vuonna 1927 näytti niin hienoa, että me usein puhui heille kuin kulta-aika atomi fysiikka. Suuri esteet, jotka oli miehitetty kaikki ponnistelumme ovat edellisen vuoden aikana oli raivattu pois tieltä, portilta täysin uudella alalla, kvanttimekaniikka, atomi-kuoret oli selällään, ja tuoreet hedelmät näytti Ready for the picking.

Heisenberg julkaisi Physical Principles of Quantum Theory 1928. Vuonna 1929 hän lähti luentoa konserttimatkoja myös Yhdysvallat, Japani ja Intia. Vuonna 1930-luvulla Heisenberg ja Pauli käytetty quantised toteutumista tilaa niiden lattice laskelmat. Heisenberg toivonut tätä matemaattisia omaisuuden johtaisi siihen, että perusoikeuksia omaisuuden luonteen kanssa "perustavaa pituus" yhtenä vakioita luontoa.

Vuonna 1932 Heisenberg kirjoitti kolmen osa paperin, jossa kuvataan nykyaikaisen kuvan ydin on atomi. Hän hoiti rakenne eri ydinvoimalan osien keskustelemme heidän sitovia energialähteet ja niiden vakautta. Nämä paperit avasivat tien muiden soveltaa quantum teoriaa atomin ydin.

Vuonna 1935 natsit tuodaan laki, jossa professorit yli 65-vuotiaita oli eläkkeelle. Sommerfeld oli 66 ja hän oli jo ilmoittanut, että hän halusi Heisenberg onnistua häntä. Se oli nimitetty joka Heisenberg huonosti halusi ja vuonna 1935 Sommerfeld jälleen ilmoittanut, että hän halusi Heisenberg täyttää hänen johdolla. Mutta tämä oli ajanjakso, jolloin natsit halusivat "saksa matematiikka" korvata "Jewish matematiikka" ja "saksa fysiikka" korvata "Jewish fysiikka". Relativity ja quantum theory oli luokiteltu "juutalainen" ja näin ollen Heisenberg nimittämisen Müncheniin oli tukossa. Vaikka hän ei millään tavoin juutalainen, Heisenberg oli joutunut usein iskujen lehdissä kuvataan hänen olevan "juutalainen style".

Vuonna 1937 Heisenberg naimisissa Elisabeth Schumacher. Hän tapasi häntä läpi hänen musiikkiaan, joka oli tärkeää häntä koko hänen elämänsä. Erinomainen pianisti, Heisenberg täyttyvät Elisabeth Schumacher on konsertti, jossa hän harjoittaa talossa ystäväksi. Elizabeth oli vain 22, kun he tapasivat, Heisenberg oli 35. He menivät naimisiin 29 päivänä huhtikuuta 1937, vähemmän kuin kolme kuukautta sen jälkeen, kun ne ensimmäisen kerran. Heisenberg oli pyydetty ryhtymään nimittämisestä Münchenissä maaliskuussa, mutta pyysi ajankohdasta, joka on viivästynyt vasta elokuussa, koska hänen häät. Sovittiin, että hänen pitäisi ryhtyä nimittämisestä 1 päivänä elokuuta. Hän ja hänen vaimonsa saapui München heinäkuussa, mutta hänen nimityksensä oli estänyt natsit.

Toisen maailmansodan aikana Heisenberg otsikkona on hävinnyt saksa ydinaseita hankkeen Uranverein. Hän työskenteli Otto Hahn, joka on yksi discoverers ydinfission, kehittämisestä annetun ydinreaktorin, mutta ei onnistunut kehittämään tehokas ohjelma ydinaseita. Oliko tämä johtuu voimavarojen puutteesta tai puuttuu halu saada ydinaseita käsiin natsien, se on epäselvä.

Sodan jälkeen hänet pidätettiin Alsos, salaisen operaation sen jälkeen etenee Allied voimia Eurooppa määrittää edistymisestä Saksa: n atomipommi hanke. Hän oli interned at Farm Hall in Godmanchester, Huntingdonshire, Englanti, muiden johtavien saksa tutkijoita. Kuitenkin hän palasi Saksaan vuonna 1946, kun hänet nimitettiin johtaja Max Planck-instituutin Fysiikka ja astrofysiikka at Göttingen. Kun talvella 1955-1956 hän antoi Gifford Luennot "fysiikan ja filosofian" at the University of St Andrews. Kun Max Planck-instituutin siirtyi Müncheniin vuonna 1958 Heisenberg jatkaa sen johtaja. Hän on ollut tässä virassa, kunnes hän erosi vuonna 1970.

Hän oli myös kiinnostunut filosofiasta fysiikan ja kirjoitti Fysiikka ja filosofia (1962) ja fysiikan ja Beyond (1971).

Heisenberg sai monet aateliset hänen merkittävästä rahoitusosuuksien lisäksi Nobelin fysiikan. Hänet valittiin Fellow, Royal Society of London, ja oli jäsen, akatemioiden, Göttingen, Baijeri, Saksi, Preussi, Ruotsi, Romania, Norja, Espanja, Alankomaat, Rooma, Akademie der Naturforscher Leopoldina, Accademia dei Lincei, ja American Academy of Arts and Sciences. Niistä palkinnot hän sai oli Copernicus-palkinnon.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland