Μαθηματικοί

Ώρα γραμμή Φωτογραφίες Χρήματα Γραμματόσημα Σκίτσο Αναζήτηση

Werner Karl Heisenberg

Ημερομηνία Γέννησης:

Τόπος γέννησης:

Ημερομηνία του θανάτου:

Τόπος θανάτου:

5 Dec 1901

Würzburg, Germany

1 Feb 1976

Munich, Germany

Παρουσίαση Βικιπαίδεια
ΠΡΟΣΟΧΗ - αυτόματη μετάφραση από την αγγλική έκδοση

Βέρνερ Χάιζενμπεργκ 's πατέρας ήταν Αυγ Heisenberg και η μητέρα του Άννα Wecklein. Την εποχή που Werner γεννήθηκε ο πατέρας του ήταν σχετικά με την πρόοδο από το να είναι μια δασκάλα του σχολείου των κλασικών γλωσσών για να διοριστεί ως Privatdozent στο Πανεπιστήμιο του Würzburg. Άννα πατέρας του, Νικόλαος Wecklein, ήταν ο διευθυντής του Γυμνασίου Μαξιμίλιανς του Μονάχου και ενώ ήταν Αυγ Heisenberg ήταν μαθητευόμενος δάσκαλος σε αυτό το σχολείο που γνώρισε Άννα. Αυγούστου και Άννα παντρεύτηκε τον Μάιο του 1899. Werner είχε μεγάλα Erwin αδελφού, που γεννήθηκε το Μάρτιο του 1900, που ήταν, ως εκ τούτου, σχεδόν δύο χρόνια μεγαλύτερα από το θέμα αυτής της βιογραφίας.

Αυγ Heisenberg ήταν:

... μάλλον άκαμπτο, αυστηρό έλεγχο, αυταρχική εικόνα.

Ήταν ο Ευαγγελικής Lutheran και η σύζυγός του Άννα είχε μετατραπεί από μια Ρωμαιοκαθολική για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπήρχαν προβλήματα με θρησκευτικό γάμο τους. Αυγούστου και Άννα, όμως, ήταν μόνο για θρησκευτικούς λόγους της σύμβασης. Μια χριστιανική πίστη ήταν αναμενόμενη από τους ανθρώπους του καθεστώτος τους, ώστε για αυτούς, ήταν μια κοινωνική αναγκαιότητα. Στον ιδιωτικό, ωστόσο, εξέφρασαν την έλλειψη θρησκευτικής πίστης, και ιδίως αυτές που μεγάλωσα τα παιδιά τους να ακολουθήσουν χριστιανικής ηθικής αλλά έδειξε συνολική δυσπιστία στην ιστορική πλευρά του Χριστιανισμού.

Τον Σεπτέμβριο του 1906, λίγο πριν από την πεμπτη γενέθλια, Werner εγγεγραμμένοι σε ένα δημοτικό σχολείο στο Würzburg. Δαπάνησε τρία χρόνια το ότι το σχολείο, αλλά στη συνέχεια το 1909 ο πατέρας του διορίστηκε καθηγητής της Μέσης και Νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Τον Ιούνιο του 1910, λίγους μήνες μετά τον πατέρα του ανέλαβε τη Καθηγητή, Werner και την υπόλοιπη οικογένεια του μετακόμισε στο Μόναχο. Εκεί παρακολούθησαν το Elisabethenschule από τον Σεπτέμβριο, οι δαπάνες μόνο ένα έτος σε αυτό το σχολείο πριν από την είσοδό της στο Γυμνάσιο Μαξιμίλιανς του Μονάχου. Αυτό βέβαια ήταν το σχολείο όπου τον παππού του ήταν ο διευθυντής.

Το 1914 'Παγκοσμίου Πολέμου άρχισαν και το Γυμνάσιο είχε καταληφθεί από τα στρατεύματα. Μαθήματα ήταν τοποθετημένα σε διαφορετικά κτίρια και ως αποτέλεσμα της διατάραξης Heisenberg ανέλαβε πολύ ανεξάρτητη μελέτη η οποία πιθανότατα είχε μια ευεργετική επίδραση σχετικά με την εκπαίδευση. Ο καλύτερος του μαθήματα μαθηματικών, της φυσικής και της θρησκείας, αλλά σε ολόκληρη την εγγραφή του σχολείου του καριέρα ήταν εξαιρετική όλα γύρο. Στην πραγματικότητα οι μαθηματικές ικανότητες του ήταν τέτοια που το 1917 ο tutored μια οικογενειακή φίλη που ήταν στο πανεπιστήμιο του λογισμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ανήκε σε μία παραστρατιωτική οργάνωση που λειτουργεί στο Γυμνάσιο με την πρόθεση της προετοιμασίας των νέων ανδρών για αργότερα στρατιωτική θητεία.

Heisenberg επίσης εργάστηκε σε αγροκτήματα, όπως η εισφορά του σε άλλη εθελοντική οργάνωση που έστειλε τα αγόρια να βοηθήσει στον τομέα της άνοιξης και του καλοκαιριού. Το έργο αυτό πήρε μακριά από το σπίτι για πρώτη φορά το 1918 όταν είχε σταλεί για να εργαστούμε για μια εκμετάλλευση γαλακτοπαραγωγής στην Άνω Βαυαρία. Ήταν μια εποχή μεγάλης σκληρότητας με πολλές ώρες εργασίας, τα οποία επιδεινώνονται εφόσον υπήρξε ανεπαρκής τροφή. Δαπάνησε τον ελεύθερο χρόνο παίζοντας σκάκι, το οποίο και έγινε σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, και επίσης να διαβάσετε τα μαθηματικά κείμενα που είχε ληφθεί μαζί του. Στην πραγματικότητα με αυτό το διάστημα είχε γίνει ενδιαφέρονται για τη θεωρία και ο αριθμός διαβάσει Kronecker 's έργο και προσπάθησε να βρει μια απόδειξη Το Τελευταίο θεώρημα του Φερμά.

Μετά τον πόλεμο, που έκλεισε το 1918 η κατάσταση στη Γερμανία έγινε ασταθής με διαφορετικές παρατάξεις προσπαθούν να αναλάβουν την εξουσία με τη βία. Heisenberg έλαβε μέρος στη στρατιωτική καταστολή της βαυαρικής σοβιετικές δυνάμεις, αλλά, αν και ήταν μια πολύ σοβαρή υπόθεση, οι νέοι άνδρες πιθανότατα θα αντιμετωπίζονται σχεδόν σαν ένα παιχνίδι. Αργότερα έγραψε:

Ήμουν ένα αγόρι 17 και θεώρησα ότι ήταν ένα είδος περιπέτειας. Ήταν σαν να παίζουν μπάτσοι και ληστές ...

Στο Γυμνάσιο Heisenberg οδήγησε κίνημα νεολαίας και εκείνος αργότερα οδήγησε ένα κίνημα στο εσωτερικό της βαυαρικής Νεαρό League. Το 1920 ανέλαβε την Abitur εξέταση και ήταν μία από τις δύο που εγγράφονται μαθητές από το Γυμνάσιο Maximilians για ένα ευρύ βαυαρικού ανταγωνισμό για μια υποτροφία από το Ίδρυμα Maximilianeum. Έντεκα ήταν διαθέσιμες υποτροφίες και Heisenberg μόλις έγινε αυτό που προέρχεται από χώρα στην ενδεκατη. Τα αποτελέσματα της εξέτασης στα μαθηματικά και τη φυσική του είχαν χαρακτηριστεί ως εξαιρετική, αλλά το δοκίμιο με τίτλο «τραγωδία ως ποιητική τέχνη" ήταν πολύ λιγότερο εντυπωσιακή. Αυτός αρνήθηκε την προσφορά του δωρεάν στέγαση από το Ίδρυμα, προτιμώντας να ζουν με τους γονείς του.

Κατά το χρονικό διάστημα από τη λήψη του Abitur εξετάσεις και εισέρχονται στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Heisenberg πήγε στα ανοικτά πεζοπορία με νεανικά του ομίλου. Είναι σχεδόν πέθανε από τυφοειδούς πυρετού τα οποία μετά την δαπάνη των νύχτα σε ένα κάστρο που είχαν χρησιμοποιηθεί ως ένα στρατιωτικό νοσοκομείο. Ο ανακτηθεί, παρά τα προβλήματα της απόκτησης κατάλληλη τροφή, σε χρόνο, για να ξεκινήσει τις πανεπιστημιακές σπουδές. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1920 ήταν Heisenberg, όπως ο ίδιος είχε για κάποιο χρονικό διάστημα, που σκοπεύουν να σπουδάσουν Καθαρά Μαθηματικά στο πανεπιστήμιο. Είχε διαβάσει και επίσης Bachmann Weyl 's κείμενο, που έδωσε μια ολοκληρωμένη έρευνα του αριθμού θεωρία και αυτό που πρέπει να προορίζεται το θέμα έρευνας για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου. Αυτός πλησίασε Ferdinand von Lindemann να δούμε αν θα το ερευνητικό του επόπτη.

Είχε η συνέντευξη με Lindemann στέφθηκε με επιτυχία στη συνέχεια Heisenberg μπορούσε σήμερα να είναι γνωστό ως μια εξαιρετική σειρά θεωρητικός. Ωστόσο, η συνέντευξη δεν πάει καλά, σχεδόν σίγουρα, δεδομένου ότι Lindemann ήταν μόλις δύο ετών off συνταξιοδοτείται και είχε συμφωνηθεί να δούμε μόνο ως Heisenberg υπέρ στον πατέρα του που ήταν φίλος και συνάδελφος. Μετά από αυτή την Heisenberg είχε μια συνέντευξη με Sommerfeld που αποδέχθηκε ευχαρίστως αυτόν ως φοιτητής.

Με τους συναγωνιστές φοιτητής Pauli, Heisenberg άρχισε να μελετήσει θεωρητικής φυσικής στο πλαίσιο Sommerfeld τον Οκτώβριο του 1920. Σε πρώτη ήταν επιφυλακτική, λαμβάνοντας κυρίως τα μαθηματικά, τις κατηγορίες και να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούσε να επανέλθουν στα μαθηματικά αν η θεωρητική φυσική πήγε άσχημα. Ο αποφεύγονται μαθήματα από Lindemann, ωστόσο, τόσο του μαθηματικού συμφέροντα μετακινηθούν από αριθμό θεωρία στην γεωμετρία. Σύντομα την εμπιστοσύνη στην θεωρητική φυσική ήταν τέτοια ώστε από το δεύτερο εξάμηνο ήταν λήψη όλων των Sommerfeld 's μαθήματα. Επίσης πήρε μαθήματα σε πειραματική φυσική, που ήταν υποχρεωτική, και ξεκίνησε να σχεδιάζουν και να προβούν σε έρευνες σε Σχετικότητας. Ωστόσο Pauli, που ήταν εκείνη τη στιγμή εργάζεται για τον μείζονα έρευνα της θεωρίας της σχετικότητας τον συμβούλευσε κατά τη διεξαγωγή έρευνας σε αυτό το θέμα. Με ατομική δομή, ωστόσο, Pauli εξήγησε, πολλά έπρεπε να γίνουν μετά θεωρίας και πειράματος δεν συμφωνώ.

Σε Heisenberg του έγραψε τις πρώτες ημέρες στο πανεπιστήμιο:

Η πρώτη μου δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου είχαν δαπανηθεί σε δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους: στους φίλους μου του κινήματος νεολαίας και στην αφηρημένη σφαίρα της θεωρητικής φυσικής. Και οι δύο κόσμοι ήταν τόσο γεμάτα με την έντονη δραστηριότητα που είχα συχνά σε κατάσταση μεγάλη ταραχή, αφού μάλιστα το βρήκα αρκετά δύσκολο να shuttle μεταξύ των δύο.

Τον Ιούνιο του 1922 παρακολούθησε μαθήματα από τον Niels Bohr στο Γκέτινγκεν. Επιστρέφοντας στο Μόναχο, Sommerfeld έδωσε ένα πρόβλημα στην υδροδυναμική να κρατήσει τον απασχολημένο ενώ ο (Sommerfeld) δαπανάται συνόδου 1922-23 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Heisenberg παρουσίασε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το πρόβλημα στις αναταράξεις σε μια διάσκεψη στο Ίνσμπρουκ πριν μεταβεί και πάλι στο Göttingen για να μελετήσει με Γεννήθηκε, Franck, και Hilbert ενώ ο επιβλέπων ήταν μακριά. Εκεί εργάστηκε με γεννήθηκε στις ατομικής θεωρίας, γράφοντας ένα κοινό έγγραφο σχετικά με τον ήλιο. Διδακτορική του διατριβή, που υποβλήθηκε στο Μόναχο το 1923, ήταν στις αναταραχές στις ροές ρευστού.

Μετά τη λήψη του διδακτορικού Heisenberg πήγε σε ένα ταξίδι στη Φινλανδία, στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 1923, επέστρεψε στο Γκέτινγκεν όπως Γεννήθηκε 's βοηθός. Τον Μάρτιο του 1924 επισκέφθηκε Niels Bohr στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής στην Κοπεγχάγη όπου συναντήθηκε με τον Αϊνστάιν για πρώτη φορά. Επιστρέφοντας και πάλι στο Göttingen που παραδόθηκαν το habilitation διάλεξη στις 28 Ιουλίου 1924 και προσόντα για να διδάξουν στα γερμανικά πανεπιστήμια.

Heisenberg αργότερα έγραψε:

Έμαθα από αισιοδοξία Sommerfeld, στο Γκέτινγκεν μαθηματικά, φυσική και από Bohr.

Από τον Σεπτέμβριο του 1924 μέχρι τον Μάιο του 1925 εργάσθηκε, με την υποστήριξη του Rockefeller επιχορήγησης, με τον Niels Bohr στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, επιστρέφει για το καλοκαίρι του 1925 να Γκέτινγκεν. Heisenberg εφευρέθηκε μήτρα μηχανική, η πρώτη εκδοχή της κβαντικής μηχανικής, το 1925. Αλλά δεν είναι εφευρέτης αυτές τις έννοιες ως μήτρα άλγεβρα, ωστόσο, μάλλον αυτός εστίασε την προσοχή σε ένα σύνολο quantised πιθανότητα πλάτη. Αυτά τα πλάτη σχηματίζεται ένας μη commutative άλγεβρα. Ήταν Max Born και Pascual Jordan στο Göttingen που αναγνώρισε αυτή τη μη commutative άλγεβρα να είναι μια μήτρα άλγεβρα.

Matrix μηχανική ήταν να αναπτυχθεί περαιτέρω σε μια περίοδο τριών συγγραφέας χαρτί από Heisenberg, Born και την Ιορδανία που δημοσιεύθηκε το 1926. Τον Μάιο του 1926 Heisenberg διορίστηκε Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στην Κοπεγχάγη, όπου εργάστηκε με τον Niels Bohr. Το 1927 Heisenberg διορίστηκε σε μια καρέκλα στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και θα παραδοθεί την εναρκτήρια διάλεξη την 1 η Φεβρουαρίου 1928. Ήταν να κατέχει αυτή τη θέση, μέχρι το 1941, έγινε διευθυντής του Kaiser Wilhelm Ινστιτούτο Φυσικής του Βερολίνου.

Το 1932 είχε απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για:

Η δημιουργία της κβαντικής μηχανικής, η εφαρμογή της οποίας οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην ανακάλυψη του allotropic μορφές υδρογόνου.

Στην παρουσίαση ομιλία H Pleijel είπε:

Heisenberg ... Άποψη του προβλήματος, από την αρχή, τόσο από ευρεία γωνία που ανέλαβε τη φροντίδα των συστημάτων του ηλεκτρόνια, άτομα και μόρια. Σύμφωνα με Heisenberg πρέπει κανείς να ξεκινήσει από τέτοιες φυσικές ποσότητες που επιτρέπουν την άμεση παρατήρηση, και το έργο αποτελείται από την εξεύρεση των νόμων που συνδέουν τις εν λόγω ποσότητες μαζί. Οι ποσότητες που πρώτα απ 'όλα πρέπει να εξετασθούν είναι οι συχνότητες και οι εντάσεις των γραμμών στα φάσματα των ατόμων και μορίων. Heisenberg τώρα θεωρείται ο συνδυασμός όλων των ταλαντώσεων ενός τέτοιου φάσματος ως ένα σύστημα, για το χειρισμό των μαθηματικών τα οποία, καθορίζονται ορισμένοι κανόνες υπολογισμού symbolical. Είχε προηγουμένως καθοριστεί ήδη ότι ορισμένα είδη των κινήσεων εντός του ατόμου, πρέπει να θεωρηθεί ως ανεξάρτητο το ένα από το άλλο σε κάποιο βαθμό, με τον ίδιο τρόπο που μια συγκεκριμένη διαφορά γίνεται στην κλασική μηχανική κίνηση μεταξύ των παράλληλων και περιστροφική κίνηση. Θα πρέπει να αναφερθεί στο θέμα αυτό ότι, προκειμένου να εξηγήσει τις ιδιότητες ενός φάσματος ήταν αναγκαίο να αναλάβει την αυτο-εναλλαγή των θετικών πυρήνων και τα ηλεκτρόνια. Αυτά τα διαφορετικά είδη κίνησης για άτομα και μόρια παράγουν διαφορετικά συστήματα σε Heisenberg την κβαντική μηχανική. Όπως τα θεμελιώδη παράγοντα της Heisenberg θεωρία μπορεί να υποβάλει ο κανόνας που παρέχεται από αυτόν με αναφορά στη σχέση μεταξύ της θέσης συντονισμό και την ταχύτητα των ηλεκτρονίων, με την οποία κανόνας Planck 's σταθερές εισάγονται στη κβαντική μηχανική-υπολογισμούς ως καθοριστικός παράγοντας. ...

Heisenberg της κβαντικής μηχανικής έχει εφαρμοστεί από τον ίδιο και άλλους να τη μελέτη των ιδιοτήτων των φασμάτων των ατόμων και μορίων, και έχει αποφέρει αποτελέσματα τα οποία συμφωνούν με την πειραματική έρευνα. Μπορούμε να πούμε ότι η κβαντική μηχανική Heisenberg κατέστησε δυνατή μια systemization των φασμάτων των ατόμων. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι Heisenberg, όταν έκανε αίτηση του θεωρία για να τα μόρια που αποτελούνται από δύο παρόμοια άτομα, βρήκε μεταξύ άλλων ότι το μόριο του υδρογόνου πρέπει να υπάρχει σε δύο διαφορετικές μορφές που θα πρέπει να εμφανίζονται σε κάποια δεδομένη αναλογία η μία την άλλη. Αυτή η πρόβλεψη του Heisenberg αργότερα επιβεβαιώθηκε επίσης πειραματικά.

Heisenberg είναι ίσως πιο γνωστός για την Αρχή της απροσδιοριστίας, που ανακαλύφθηκαν το 1927, το οποίο αναφέρει ότι για τον καθορισμό της θέσης και της ορμής ενός σωματιδίου αναγκαστικά περιέχει σφάλματα που το προϊόν των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την κβαντική σταθερά η. Αυτά τα λάθη είναι αμελητέες, αλλά σε γενικές γραμμές καταστεί κρίσιμη όταν μελετώντας τις πολύ μικρές, όπως είναι το άτομο. Ήταν το 1927 που Heisenberg παρακολούθησαν το Συνέδριο Solvay, στις Βρυξέλλες. Έγραψε το 1969:

Για όσους από εμάς που συμμετείχαν στην ανάπτυξη της ατομικής θεωρίας, πέντε χρόνια μετά τη Διάσκεψη της Solvay στις Βρυξέλλες το 1927 προσβλέπει τόσο υπέροχη που έχουμε πολλές φορές μίλησε για αυτούς ως η χρυσή εποχή της ατομικής φυσικής. Τα πολύ μεγάλα εμπόδια που κατείχε όλες τις προσπάθειές μας κατά τα προηγούμενα έτη είχαν εκκαθαριστεί από το δρόμο, την πύλη για έναν εντελώς νέο τομέα, η κβαντική μηχανική της ατομικής κελύφη ανήλθε ορθάνοιχτη, και φρέσκα φρούτα φαινόταν έτοιμη για τη συλλογή.

Heisenberg δημοσιευθεί Η Φυσική Αρχές της Κβαντικής Θεωρίας στο 1928. Το 1929 πήγε για μια διάλεξη περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Ινδία. Στη δεκαετία του 1930 Heisenberg και Pauli χρησιμοποίησε μια quantised υλοποίηση του χώρου κατά τους υπολογισμούς lattice. Heisenberg ελπίζουμε αυτή η μαθηματική ακινήτων θα οδηγούσε σε μια θεμελιώδη ιδιοκτησία της φύσης με μια «θεμελιώδη μήκος» ως μία από τις σταθερές της φύσης.

Το 1932 έγραψε Heisenberg τριών μέρος έγγραφο που περιγράφει τη σύγχρονη εικόνα του πυρήνα ενός ατόμου. Ο αντιμετωπίζεται η διάρθρωση των διαφόρων συνιστωσών συζητάμε πυρηνικής ενέργειας και τους δεσμευτικούς τους σταθερότητα. Τα έγγραφα αυτά άνοιξαν το δρόμο για άλλους να ισχύει η κβαντική θεωρία με την ατομικού πυρήνα.

Στο 1935 οι Ναζί έφερε σε έναν νόμο σύμφωνα με την οποία πάνω από 65 καθηγητές αναγκάστηκαν να συνταξιοδοτηθούν. Sommerfeld ήταν 66 και είχε ήδη δηλώσει ότι επιθυμεί να διαδεχθεί τον Heisenberg. Ήταν μια συνάντηση η οποία Heisenberg άσχημα ήθελε και το 1935 πάλι Sommerfeld ανέφερε ότι ήθελε Heisenberg να συμπληρώσετε την καρέκλα του. Ωστόσο αυτή ήταν η περίοδος, όταν οι Ναζί επιθυμούσαν "γερμανική μαθηματικά" για την αντικατάσταση του "εβραϊκού μαθηματικά" και "γερμανική φυσική" για την αντικατάσταση του "εβραϊκού physics". Σχετικότητα και την κβαντική θεωρία χαρακτηρίστηκαν ως "εβραϊκές" και ως συνέπεια Heisenberg διορισμό του στο Μόναχο ήταν αποκλεισμένη. Παρόλο που ήταν σε καμία περίπτωση δεν εβραϊκή, Heisenberg είχε υποβληθεί σε συχνές επιθέσεις κατά του Τύπου που περιγράφουν το στέλεχος αυτό της «εβραϊκής στυλ".

Το 1937 παντρεύτηκε Heisenberg Elisabeth Schumacher. Συναντήθηκε με την μουσική του που ήταν σημαντικό για αυτόν καθ 'όλη τη ζωή του. Μια εξαιρετική πιανίστα, Heisenberg συναντήθηκε Elisabeth Schumacher, σε μια συναυλία που ήταν επιδόσεις του στο σπίτι ενός φίλου. Elizabeth ήταν μόλις 22 όταν συναντήθηκαν, Heisenberg ήταν 35. Ήταν παντρεμένος στις 29 Απριλίου 1937, λιγότερο από τρεις μήνες μετά την πρώτη φορά. Heisenberg είχε κληθεί να αναλάβει τον διορισμό στο Μόναχο το Μάρτιο, αλλά είχε ζητήσει την ημερομηνία που θα πρέπει να καθυστερήσει μέχρι τον Αύγουστο, λόγω του γάμου. Είχε συμφωνηθεί ότι θα έπρεπε να ληφθούν μέχρι το διορισμό, την 1 η Αυγούστου. Αυτός και η σύζυγός του έφθασαν στο Μόναχο τον Ιούλιο του διορισμού του, αλλά εμποδίστηκε από τους Ναζί.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Heisenberg επικεφαλής της ανεπιτυχούς γερμανικό σχέδιο Uranverein πυρηνικών όπλων. Εργάστηκε με Ότο Χαν, ένας από τους discoverers της πυρηνικής σχάσης, για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, αλλά απέτυχε να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για πυρηνικά όπλα. Είτε αυτό ήταν λόγω έλλειψης πόρων ή έλλειψη επιθυμίας να θέσει τα πυρηνικά όπλα στα χέρια των Ναζί, είναι ασαφές.

Μετά τον πόλεμο, ο οποίος συνελήφθη από το Alsos, μια μυστική αποστολή που ακολούθησε την προώθηση των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, για να καθορίσουν την πορεία της γερμανικής ατομικής βόμβας έργου. Ήταν εγκλεισθούν σε αγρόκτημα στο Hall Godmanchester, Huntingdonshire, την Αγγλία, με άλλες μεγάλες γερμανικές επιστήμονες. Ωστόσο επέστρεψε στη Γερμανία το 1946 όταν είχε διοριστεί διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck για τη Φυσική και την Αστροφυσική στο Γκέτινγκεν. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα 1955-1956 που έδωσε η Gifford Lectures "Από φυσικής και φιλοσοφίας» στο Πανεπιστήμιο του St Andrews. Όταν το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ μετακόμισε στο Μόναχο το 1958 Heisenberg συνέχισε ως σκηνοθέτης. Κατείχε αυτή τη θέση μέχρι που παραιτήθηκε το 1970.

Διετέλεσε επίσης ενδιαφέρονται για τη φιλοσοφία της φυσικής και έγραψε Φυσικής και Φιλοσοφίας (1962) και της Φυσικής και μετέπειτα (1971).

Heisenberg λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις για την αξιοσημείωτη συνεισφορά πέραν του βραβείου Νόμπελ για τη Φυσική. Ήταν εξελέγη Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου, και υπήρξε μέλος των ακαδημιών του Γκέτινγκεν, τη Βαυαρία, τη Σαξονία, την Πρωσία, Σουηδία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, τη Ρώμη, το Akademie der Naturforscher Leopoldina, η Accademia dei Lincei, καθώς και την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών. Μεταξύ των βραβείων που έλαβε ήταν ο Κοπέρνικος βραβείο.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland