Matematikust

Idővonal Photos Pénz Bélyegzőket Vázlatrajza Keres

Niels Henrik David Bohr

Születési dátuma:

Születési hely:

A halál időpontját:

Halálozási hely:

7 Oct 1885

Copenhagen, Denmark

18 Nov 1962

Copenhagen, Denmark

Bemutatását Wikipédiából
FIGYELEM - Automatikus fordítás angol verzió

Niels Bohr 's apja Christian Bohr és anyja Ellen Adler. Christian Bohr volt doktorátus fiziológia a Koppenhágai Egyetemen 1880-ban és 1881-ben egy Privatdozent az egyetemen. Késő ugyanebben az évben feleségül vette Ellen, aki a lánya David Adler, egy zsidó politikus egy magas rangú dán politikai és gazdasági életben. Keresztény és Ellen három gyermekük született. Jenny volt a legidősebb született 1883-ban a kastélyt, amely David Adler volt tulajdonú szemben Christiansborg Vár, ahol a dán parlament sat. Ellen anyja továbbra is ebben a házban lakik miután férje David Adler 1878-ben halt meg és Ellen ment vissza az anyja, hogy saját gyermekét. Két évvel később Niels-án született, édesanyja 25. születésnapját ugyanezen impozáns otthon, Ellen ismét visszatért, hogy az anyja házában született gyermeke. A harmadik gyerek a családban, aki ezután lesz egy híres matematikus volt, Harald Bohr, aki két évvel fiatalabb, mint Niels.

Niels amikor csak pár hónapos apja keresztény nevezték ki, mint a tanár az állás betöltésére üresen maradt halála Panum Péter, az élettan professzora a Koppenhágai Egyetemen, és egy rövid idő múlva a család költözött be a Panum a tanári ház Koppenhágában.

Kennedy írja:

Niels, Harald, és nővére, Jenny, nőtt fel a kulturált és ösztönző haza. Az ő legkorábbi napra voltak kitéve Világ ötletek és vita, az egymásnak ellentmondó nézetek racionális és jó temperedly megvizsgálta, és kifejlesztett egy minden tekintetben, akik igyekeznek mélyebb megismerése és megértése.

Október 1891-ben lépett be a Niels Grammelholms iskolában. Járt ez az iskola, akárcsak bátyja Harald, az ő teljes középiskolai képzés fogta Studenterexamen 1903-ban. Jól tette az iskolában anélkül, hogy valaha is zseniális, általában jön a harmadik vagy negyedik osztályába mintegy 20 versenyző. Ha tényleg kiemelkedő egy tárgy volt, talán meglepő, hogy a testnevelés. Ő volt a kiváló futballista, de nem olyan jó, mint a testvére Harald, aki ezüst érmet nyert, fociztam, Dánia számára. Niels néhány jó barát, míg az iskolában, de a legjobb barátja volt, egész életében a bátyja Harald.

Alatt az utolsó két év szakosított iskolában Niels, matematikát és fizikát. Minden bizonnyal némi bizonyíték, hogy hamar rájött, hogy a matematika tanár nem volt olyan jó, meg kell ismerniük a téma, ahogy kellett volna, és hogy ő volt kissé félt ő kivételes tanuló Bohr. A fizikában Bohr is vizsgálták szövegeket az osztály előtt hibát találni benne. Ez volt az apja, több, mint a tanárok, akik inspirálták őt tanulmányait a matematika és a fizika. 1922-ben ezt írta:

Érdeklődésemet a tanulmány a fizika ébredt, míg én még mindig az iskolában, nagyrészt a befolyása az apám.

Bohr tanult a Koppenhágai Egyetemen akkor, amikor 1903-ban. Tanult fizikát, mint a fő témája volt, de a matematika, a csillagászat és a kémia a kisebb tárgyakat. Ő tanított fizikát Christian Christiansen és a filozófia Harald Hoffding. Tudta, mindketten hosszú évek óta közeli barátok voltak az apjával, és találkozott részeként rendszeres vitafórumot, mindkét testvér Niels Bohr és Harald vesz részt, amint azok elég idős ahhoz, hogy hozzájáruljon. Bohr volt, matematikát tanított az egyetemen a Thorvald Thiele.

Egyetemi Bohr nem végez fizikai kísérletek, mivel nem volt a fizika laboratórium. Azonban az apja volt a fiziológiai laboratórium és az első könyv leírja a kísérleti munka, a fizikában, amit végzett, hogy a laboratóriumban. Ő diktálta a papírt, hogy a testvére Harald. Egy diáktársa írta Niels és Harald:

Két egymástól elválaszthatatlanok. Én még soha nem ismert embereket, hogy legyenek olyan közel, ahogy vannak.

Ez a könyv az egyetlen, amely Bohr írt leírja a kísérleteket kellett végezni. Ezzel megnyerte az aranyérmet 1906-tól a Dán Királyi Tudományos Akadémia az általa végzett rezgések a vízsugarak, mint olyan meghatározó felületi feszültséget. Kapta mesterképzésre a Koppenhágai Egyetemen 1909-ben és a doktori május 1911 című értekezését a Tanulmányok a fémek elektron elmélet. Ez volt a tézis klasszikus fizika és mint ilyen, nem feltétlenül megmagyarázni bizonyos hatások. Bohr írt ebben a munkában:

Ez nem látszik lehetségesnek a jelenlegi fejlődési szakaszában az elektron elmélet hogy adjon magyarázatot a mágneses tulajdonságait szervek ezt az elméletet.

Bohr szentelt disszertációjával emlékének apja, aki meghalt egy szívrohamban néhány hónappal korábban, február 1911. Addigra Bohr végezte Margrethe Norlund. A pár házas augusztus 1-jén 1912-ben és Richard Courant, beszéd Bohr halála után, úgy fogalmazott, hogy a házasság:

Vannak, akik találgatnak arról a szerencsés körülményeket, amelyek együttesen teszik Niels olyan sikeres. Azt hiszem, az összetevők élete sem voltak olyan tantárgyak, véletlen, hanem mélyen gyökereznek a szerkezet a személyiség ... Nem volt szerencséje, inkább mély betekintést, ami arra késztette őt, hogy megtalálja az év fiatal feleségével, aki, mint tudjuk, volt olyan döntő szerepet játszott abban, hogy egész tudományos és személyes tevékenység lehetséges és harmonikus.

Bohr kérelmet nyújtott be a Carlsberg Alapítvány utazási támogatás május 1911, és a pályázat odaítélését követően került sor, elment Angliába, hogy tanulmányozza szeptember 1911 Sir JJ Thomson Cambridge-ben. Volt a szándéka költeni a vizsgálat teljes időtartama Cambridge-ben, de nem tudott jól a Thomson igen, miután találkozott Ernest Rutherford Cambridge-ben december 1911, Bohr költözött a Victoria University, Manchester (jelenleg a University of Manchester) in március 1912. Az időzítés volt váratlan, mivel nem sokkal azelőtt Bohr és Rutherford találkozott, Rutherford már közzétett egy nagyobb munka, amely igazolja, hogy a nyers tömegét egy atom tartózkodott a sejtmag.

Manchesterben Bohr dolgozott együtt Rutherford csoport felépítését az atom. Rutherford vált Bohr-féle modell szerepét tölti be mind a személyes és a tudományos tulajdonságait. Using quantum ötletek miatt Planck és Einstein, Bohr gondolta volna, hogy egy atom már csak a különálló részekből a stabil energia államokban. Figyelemre méltó bizonyíték áll ma a Bohr-féle tudományos fejlődést, mivel ő felel gyakran testvérével Harald. Írta Harald június 12-én 1912:

El lehet képzelni, hogy rendben van, hogy itt, ahol nagyon sok ember, akivel beszélni ... és ezt azokkal, akik tudják legjobban ezeket a dolgokat, és Rutherford professzor vesz egy ilyen élénk érdeklődést minden, hisz van valami be az elmúlt években dolgozott ki egy elméletet az atomok szerkezetét, amely látszólag igen Egy kicsit erőteljesebben alakult, mint bármi, ami létezik a mai napig.

Egy héttel azután írom ezt a levelet, június 19-én, Bohr volt terén elért előrehaladás, hogy Harald:

Talán én találtam ki egy kicsit a szerkezet az atom. Ne beszélj róla senkinek, mert különben nem tudtam írni neked, hogy ilyen hamar. ... Érti, hogy én még lehet, hogy tévedek, mert még nem dolgozták ki teljesen még (de nem hiszem, hogy rossz). ... Hidd el nekem, én szívesen befejezem siet, és ennek érdekében vettem egy pár napra le a laboratóriumban (ez is titok).

A július 13 írta:

Haladnak a dolgok elég jól, mert azt hiszem, találtam ki egy pár dolgot, de persze, még nem volt ilyen gyorsan dolgozni őket, mint én voltam hülye, hogy gondolkodni. Remélem, hogy van egy kis papírt, és kész megmutatni, hogy Rutherford, mielőtt elmegyek, és én ezért vagyok annyira elfoglalt, így elfoglalt.

Bár Rutherford és Bohr teljesen különböző személyiségek, hogy osztja óriási lelkesedést, a fizika és ők is kedvelték egymást személyesen. Ugyanakkor a kapcsolat soha nem volt elég, hogy a közeli barátok, mivel mindig látta Bohr Rutherford, mint a tanára. Ők feleltek kezdve találkoztak 1911-ben 1937-ig, az év Rutherford halálát.

Július 24-én 1912-ben, az ő papíron még mindig befejezetlen, Bohr Rutherford csoport maradt Manchesterben, és visszatért Koppenhágába, hogy fejlesszék tovább az új elmélet az atom, a munka befejezése 1913-ban. Ugyanebben az évben megjelent három papírok alapvető fontosságú az elmélet az atomi szerkezetét. Az első könyv volt, a hidrogén atom, a következő két szerkezetéről az atom nehezebb hidrogén. Ezekben a dokumentumokban Bohr:

... felvázolta megdöbbentő összeegyeztetni próbáló vonatkozásait klasszikus fizika a fogalom Planck 's Quantum of action. ... A három híres papírok ... alakult az alapítvány a Bohr-féle korai hírnevét. A mű, bár nem azonnal elfogadta mindenki, kortársai és kíváncsivá tette őket tudatában, hogy szükség van egy új leírási módja események atomi szinten. A Bohr atom, annak ellenére, hogy feleslegessé vált tudományosan, még ma is fennáll, a legtöbb ember fejében, mint egy élénkebb kép, amit úgy néz ki mint atom és egy szimbólum, a fizika.

Július 1913 Bohr-ben nevezték ki a docens Koppenhágában. Azonban nem volt olyan helyzetben, amely tetszett neki, mivel nem tudta folytatni a stílust, amely a matematikai fizika volt fejlődik. Március 10-én 1914-ben levelet írt a Department of Educational Affairs:

Alulírott veszi a bátorságot, és petitioning a tanszék, hogy erről az alapító professzora az elméleti fizika és az egyetemen kívül esetleg bízzák rám ezt az álláspontot.

Ez egy merész lépés, de Bohr már jó hírnevet szerzett magának azt jelentette, hogy ő komolyan kell venni. A Kar az Egyetem ajánlott neki egy széket az elméleti fizika, hanem a Department of Educational Affairs úgy döntött, hogy megerősíti a postai késedelem. Természetesen 1914-szer voltak bizonytalanok, és Bohr rájött, hogy nem gyors döntés várható volt. Éppen ezért örömmel fogadja az ajánlatot Rutherford, hogy csatlakozzon a Manchester csoport Schuster Reader. Azt remélte, hogy a Manchester egy évig, arra számítva, hogy a székét az elméleti fizika Koppenhágában lenne megerősíteni majd. A világháború kitörése I mialatt üdülni Tirol utazás előtt a Manchester tett útját nagyon nehéz, de ő és felesége megérkezett Manchesterben október 1914 körül hajózott, amelyek az észak-skóciai révén súlyos vihar az útjuk során.

Bohr volt a Manchester hosszabb, mint amire számított, mivel a székében, amíg nem erősítette április 1916. Azonban ez egy nagyon termékeny és boldog időszak. Pais azt írja:

A korai 1916 nyarán a Bohrs visszatért Dániába. Négy évvel korábban Bohr elhagyta Manchester tele van izgalmas, de emésztetlen ötleteket az atom. Most is ment, mint a mester e téren, mint a professzor Koppenhágában, a felesége, aki első gyermeküket várják, hogy az oldalán.

Bohr 1917-ben beválasztották a Dán Királyi Tudományos Akadémia és elkezdte terv intézet Elméleti Fizikai Koppenhágában. Ez volt létre neki, és ebből kiindulva megnyitása 1921-ben annak igazgatója, mely pozíciót töltötte be az egész életét:

Ez az intézet hamarosan egy Mekkája elméleti fizikusok az egész világon, és 1933 után menedéket, hogy jó sok tudós, akik elmenekültek a hitleri Németország. Társadalmi központja volt a kastély "Gamle Carlsberg", mivel a nemzet alapítója a jól ismert sörfőzde és elhelyezni Niels Bohr rendelkezésére 1932-ben. Itt az anyai gondozó Bohr gyönyörű felesége, Margit ... a hallgatók és oktatók minden nemzet gyűlt össze, hogy enni és beszélni és hallgatni a zenét, és gyakran ülni a szó szoros lábánál Bohr, és megpróbálta elkapni a kihívásokkal teli megjegyzések, észrevételek finom és szelíd viccek, beszélt a dán lágy hangja.

Bohr Legismertebb a nyomozás az atomi szerkezete a fent említett, valamint a munka sugárzás, amely elnyerte az 1922-es fizikai Nobel-díjat. Ő előadást tartott a munka, amiért megkapta a díjat december 11-én 1922-ben Stockholmban. Beszélt az atom-stabilitás és elektrodinamikus elmélet amelyben beszámol az eredetét a kvantumelmélet, a hidrogén spektrumát, mely tartalmazza az elemek közötti összefüggéseket. A magyarázatot tartozó abszorpciós és gerjesztés spektrális vonalak és a levelezés elv, amelyet ő kifejtett három papírokat a kvantumelmélet spektrumok 1918 és 1922 között.

Bohr 1923-ban foglalta össze az ötlet:

Ellenére az alapvető eltérés ötletek a klasszikus elméletek a mechanika és elektrodinamika vegyen részt ezeken a feltételezi, hogy már nyomon lehessen követni közötti kapcsolat által kibocsátott sugárzás az atom és a mozgás a részecskék, amelyek a többinél messzemenő hasonlóképpen igénylik a klasszikus eszmék eredetének sugárzás.

Kvantummechanikában lehet mondani, hogy 1925-ben érkezett, és két évvel később fejtette ki Heisenberg bizonytalansági elv. Egy ülést Como Észak-Olaszországban szeptember 1927 Bohr előterjesztheti komplementaritás elvét, amely alkalmat adott fizikai értelmezése Heisenberg 's bizonytalanság kapcsolatokat. Azt javasolta kiegészítő megítélés és képek, részecske-hullám, konjugált változók, kvantum evolúció - klasszikus mérések, stb, mint egy alapjaiban új értelmezésének alapjait kvantumelmélet. Bohr-féle elképzelések kiegészítő teljesen vizsgálni.

Bohr úgy gondolta, hogy ő ötlete kiegészítő játszhat fontos szerepet kívüli területeken kvantumfizika és dolgozott ezeket az elképzeléseket az egész élete végéig. Tartotta alkalmazások biológia, a pszichológia és ismeretelmélet. Felmerült az a javaslat, hogy az ötlet a kiegészítő jelleg kívülről érkezett a fizika, azzal érvelve, hogy néhány gyökere az ötlet érkezett a tárgyalásokat az apja, Christiansen és a filozófus Hoffding, amikor még az iskolában. Mások, mint például a Pais-ban, hogy meggyőző érveket annak bizonyítására, hogy Bohr volt, tudatosan nem befolyásolta Hoffding filozófiája.

Ez volt Bohr szerint a kvantum-elmélet, amely végül az inkább elfogadottá vált. Einstein komoly kétségeit fejezte ki Bohr-féle értelmezése és Bohr, Einstein és Ehrenfest órákat töltöttek mély vita, de Bohr álláspontja érvényesült. Bohr kifejezte ezt a véleményt mondta:

Beszerzett bizonyítékok alapján különböző kísérleti feltételek nem érti egyetlen képet, de úgy kell tekinteni, mint kiegészítő abban az értelemben, hogy csak a teljes egészében a jelenségek kimeríti az esetleges információkat a tárgyakat.

HBG Kázmér írta leírja, milyen lehetett dolgozni az ő Bohr Intézet:

Bohr, aki még intenzívebben és koncentrált volt több kitartás, mint bármelyikünk, kerestek kikapcsolódást keresztrejtvény rejtvények, a sportban, és mulatságos megbeszéléseket.

Bohr-féle egyéb jelentős mértékben járultak hozzá, továbbá a kvantumelmélet tartalmaznia elméleti leírása, a periódusos rendszer elemeinek 1920 körül, elméletét az atommag, hogy egy összetett struktúra 1936-ban, és annak megértése urán hasadási szempontjából az izotóp 235 1939.

1937-ben Bohr, a felesége és a fia, Hans, tett egy világ körüli turnéra. Utaztak az Egyesült Államok, Japán, Kína, és a Szovjetunióban. Ugyanebben az évben részt vett Rutherford temetésén a Westminster Abbey in London, amely egy mozgó beszéd:

Amikor először volt a kiváltsága alatt dolgozó személyes inspiráció volt már fizikus a legnagyobb hírnév, de mégis ő volt akkor, és mindig is nyitott, hogy figyelj arra, amit egy fiatal férfi volt az eszében. ... A gondolat, hogy neki mindig a számunkra felbecsülhetetlen értékű forrása a bátorítást és lelkierő.

Bohr, bár volt keresztelték a keresztény egyház, zsidó származású volt az anyja oldalán, és így, amikor a nácik megszállták Dánia 1940-ben, az élete volt meghaladó nehéz. Volt, hogy elkerülje a 1943-ban hoztak a svédországi halászhajón. Innen vitték Angliába, ahol elkezdett dolgozni a projekten, hogy a maghasadás bomba. Néhány hónap múlva ment az angol kutatócsoport a Los Alamos-ban az Egyesült Államokban, ahol tovább dolgozott a projekten.

Bohr azonban mélységesen aggódik a nukleáris fegyverek ellenőrzésére és 1944-ben megpróbálta rávenni Churchill és Roosevelt az kell, hogy a nemzetközi együttműködést. Írt egy nyilvános levelet az Egyesült Nemzetek Szervezete 1950-ben azzal érvelve, a racionális, békés atom-politikák:

Emberiség szembesülni fog a veszély soha nem látott karakter, kivéve, ha a megfelelő időben intézkedéseket lehessen tenni, hogy megelőzzék a katasztrofális versenyt egy ilyen hatalmas fegyverkezés és hozzanak létre egy nemzetközi ellenőrzést a gyártás és a felhasználás az erős anyagok.

Aage Bohr fia is vált a fizikus és a megosztott fizikai Nobel-díjat 1975-ben. (Ez csak egy esetben híres tudós ugyanabban a családban. Mások a Van Vlecks valamint a Braggs és Madame Curie és lánya Irene Joliot.)

Bohr megkapta az első amerikai Atoms for Peace Award in 1957. Meghalt egy szívrohamban saját 1962-ben, és ezen a tudósok és vezéralakja világszerte csatlakozott sarcot fizet neki. Kennedy elnök írta (lásd például):

Amerikai kutatók, sőt, minden amerikai polgár, aki tudta, doktor Bohr nevét, és az ő nagy hozzájárulások, tiszteletben tartottam és tisztelte őt több mint két generáció ...


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland