Matematikust

Idővonal Photos Pénz Bélyegzőket Vázlatrajza Keres

Louis Victor Pierre Raymond duc de Broglie

Születési dátuma:

Születési hely:

A halál időpontját:

Halálozási hely:

15 Aug 1892

Dieppe, France

19 March 1987

Paris, France

Bemutatását
FIGYELEM - Automatikus fordítás angol verzió

Louis de Broglie apja volt Victor, Duc de Broglie, és az anyja volt, Pauline d'Armaillé. Lajos tanulmányait a Lycee Janson de Sailly Párizsban teljessé a középiskolai oktatás 1909. Ebben a szakaszban ő nem elképzelhetetlen egy olyan tudományos pálya, de érdekelt figyelembe irodalmi tanulmányok az egyetemen. Belépett a Sorbonne párizsi meghozatala során a történelemben, azzal a szándékkal, hogy magának karriert a diplomáciai szolgálat. Évesen 18-ben diplomázott a művészeti mértékű volt, de ma már érdekelte a matematika és a fizika. Miután kijelölt egy kutatási téma a történelem választotta, miután aggasztó mértékben a döntésről, hogy tanulmányozza az okleveleket az elméleti fizika.

De Broglie 1913-ben elnyerte a Licence ès Sciences de mielőtt pályafutása előrelépést tett sokkal tovább az I. világháború kitört. A háború alatt a de Broglie szolgált a hadseregben. Ő volt csatolni kell a vezeték nélküli telegráf szakaszban az egész háború és szolgált az állomásra, az Eiffel-torony. Ezekben a háborús években minden szabadidejét töltötte gondoltam technikai probléma. Elmondta, hogy ő vonzotta a matematikai fizika háború után (lásd például):

Amikor 1920-ban I. tanulmányaimat folytatni ... mi vonzott ... az elméleti fizika volt ... a rejtélyt, amelynek szerkezetét az anyag és a sugárzás is egyre jobban körülvette, mint az idegen fogalma a kvantum, Planck által bevezetett 1900-ban a kutatások, fekete test sugárzás, napi hatolt mélyebbre az egész fizika.

Megkezdésekor kutatások matematikai fizika, de Broglie mégis fenntartotta érdekeltségét a kísérleti fizika. Testvére, Maurice de Broglie akkori végző kísérleti munka, röntgen, és ez bizonyult a nagy érdeklődést a de Broglie az első néhány évben az 1920-as, amelynek során dolgozott a doktori. De Broglie a doktori disszertáció Recherches sur la Théorie des quanta (Kutatások a kvantumelmélet) 1924 továbbította ezt az elektron hullám elmélet alapján a munka Einstein és Planck. Azt javasolta az elmélet, amelyre a legjobban ismert, azaz a részecske-hullám dualitás elmélet, hogy az ügyet a tulajdonságait egyaránt részecskék és hullámok.

Egy előadás de Broglie adott abból az alkalomból, amikor megkapta a Nobel-díjat 1929-ben kifejtette, hogy a háttérben foglalt elképzelések doktori disszertáció (lásd például):

Harminc évvel ezelőtt, a fizika osztották két táborra: ... A fizika az anyag, amely a fogalmakat, a részecskék és atomok, amelyek kellett volna tartania azt a törvények a klasszikus newtoni mechanika, a fizika és a sugárzás, az elképzelésen alapul, hullámterjedés egy feltételezett folyamatos közeg, a fény és az elektromágneses éter. De ez a két rendszer, a fizika nem maradhat eltávolodott egymástól: ki kellett egyesül a megfogalmazása egy elméletet csere közötti anyag és energia-sugárzás. ... A kísérlet, hogy a két rendszer együttesen a fizika, következtetések valójában elérni, amely nem volt sem korrekt sem elfogadható, még akkor is, amikor azok az energia közötti egyensúly anyag és a sugárzás Planck ... ... Feltételezhető ... , hogy egy fényforrás ... sugárzást bocsát ki, hogy az egyenlő és véges mennyiségben - a Quanta. A siker a Planck 's eszmék együtt járt súlyos következményekkel jár. ha a kibocsátott fény quanta kell, ha nem, egyszer kibocsátott, rendelkeznek korpuszkuláris szerkezete? ... A farmer-és Poincaré [kimutatta], hogy ha a mozgás az anyag részecskék fényforrás került sor törvényei szerint a klasszikus mechanika, akkor a megfelelő törvény a fekete test sugárzás, Planck 's joggal, nem lehet szerezni.

Egy interjú során, 1963-ban de Broglie írja le, hogyan, mivel a fentiek ismeretében felfedezéséért jött létre:

Mint a Beszélgetések a bátyámmal mindig arra a következtetésre jutott, hogy abban az esetben, az X-sugarak egyszerre volt egy hullám, vörösvértestek, így hirtelen - ... bizonyos volt a nyár folyamán 1923 - Megvan az ötlet, hogy meg kellett terjeszteni ezt a kettősséget az anyagi részecskék, különösen az elektronokat. És rájöttem, hogy egyrészt, a Hamilton - Jacobi elmélet arra valamelyest abba az irányba, mert alkalmazni lehet a részecskék, és ezen kívül azt jelenti geometriai optika, másrészt, a kvantum jelenségek egyike megszerzi kvantum számokat, amelyek ritkán találhatók mechanika, de nagyon gyakran fordulnak elő a hullám jelenségek és minden probléma foglalkozó hullám.

A hullám természete Az elektron kísérletileg is megerősítette 1927-ben CJ Davisson, CH Kunsman és LH Germer az Egyesült Államokban és GP Thomson (fia, JJ Thomson) Aberdeen, Scotland. De Broglie elmélete elektron ügy hullámai később által használt Schrödinger, Dirac és mások fejlesztésére hullámmechanika.

Miután doktorált, de Broglie maradt a Sorbonne-on, ahol tanított, két évig lesz az elméleti fizika professzora a Henri Poincaré Intézetben 1928-ban. 1932-től ő volt az elméleti fizika professzora a Faculté des Sciences a Sorbonne-on. De Broglie tanított ott, amíg ment nyugdíjba 1962-ben. 1944-tól tagja volt a vezetőség des hosszúság. 1945-ben tanácsadóként a Francia Atomenergia-Commissariat.

A legnagyobb megtiszteltetés volt, hogy elnyerte a Nobel-díjat 1929-ben. We have a fent idézett az előadás elhangzott a díjátadó ünnepséget. Idézzünk távolabb az előadás (lásd például):

Így érkeztem a következő általános gondolat, amely vezette saját kutatások: az számít, ugyanúgy, mint a sugárzás, különösen a könnyű, mi kell bevezetniük egy és ugyanazon időben a molekula koncepció és a hullám fogalmát. Más szóval, mindkét esetben fel kell tennünk a létezését vörösvértestek kíséretében hullámok. De a vörösvértestek és a hullámok nem lehet független, mert szerint Bohr, ezek kiegészítik egymást, ezért lehetővé kell tenni, hogy létrehoznak egy bizonyos párhuzamos mozgást a molekula és terjedését a hullám, amely kapcsolatban van vele.

Miután megkapta a Nobel-díjat 1929-ben De Broglie dolgozott kiterjesztését hullám mechanika. Publikációk közül sok téma ben publikálta munkáját Dirac elméletét az elektron, az új elmélet a fény, a Uhlenbeck elmélete a spin, valamint a hullám-mechanika alkalmazásai a nukleáris fizika. Ő írta, legalább húsz-öt könyvét, beleértve Ondes et mouvements (Hullámok és indítványok) (1926), La mécanique ondulatoire (Wave mechanika) (1928), Une tentative d'interprétation causale et non de la lineaire mécanique ondulatoire: Théorie de la la dupla-os (1956), Bevezetés à la nouvelle Théorie des particules de M Jean-Pierre Vigier et de ses collaborateurs (1961), Étude critique des bases de l'interprétation actuelle de la mécanique ondulatoire (1963). Az utolsó három említett könyvek angol nyelvű fordítások, mint a nem-lineáris Wave Mechanics: az ok-okozati értelmezés (1960), Bevezetés a Vigier elmélete elemi részecskék (1963), és a jelenlegi Interpretation of Wave Mechanics: A Critical Study (1964) .

Írt számos népszerű művek, amelyek bizonyítják, hogy érdekében áll a filozófiai vonatkozásai, a modern fizika, ideértve az anyagot, és a Light: The New Physics (1939), A forradalom fizika (1953); fizika és mikrofizika (1960), és új távlatokat Fizika ( 1962).

De Broglie 1933-ben megválasztották az Académie des Sciences egyre államtitkár a matematikai tudományok 1942-ben. Az Académie oda neki, hogy Henri Poincaré-érem 1929-ben és az I. Albert monaco-díjat 1932-ben. Más érdemrendet kapott, amely tartalmazta a díjat, amely Kalinga ítélték oda neki az UNESCO által 1952-ben az ő érdekében tett erőfeszítéseket a megértés, a modern fizika a nagyközönség. A francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont oda neki az aranyérmet 1956-ban. További kitüntetések odaítéléséről is a Grand Cross of the Legion d'Honneur és Belgium tette tiszt az Order of Leopold. Kapott tiszteletbeli doktori egyetem Varsó, Bukarest, Athén, Lausanne, Quebec, és Brüsszelben. -Ben választották meg a tiszteletbeli tagságot tizennyolc akadémiák és tudós társaságok Európában, Indiában és az Egyesült Államokban.

De Broglie írja le magát, mint:

... amelyek sokkal inkább a lelkiállapot a tiszta teoretikus, mint egy kísérletet vagy mérnök, szerető különösen az általános és filozófiai nézetre ... .

A központi kérdés a de Broglie életében az volt, hogy a statisztikai jellege atomfizika tükrözi ismeri az alapul szolgáló elmélet, vagy statisztika, hogy minden lehet tudni. A legtöbb élete hitt volt ugyan, mint egy fiatal kutató volt eleinte hitték, hogy a statisztikák mi elrejteni tudatlanságát. Talán meglepő, hogy visszatért a végén ezt a nézetet az életében, amely szerint:

... A statisztikai elméletek elrejteni egy teljesen meghatározott és ellenőrizhető változókat, amelyeket a valóság mögött kitér a mi kísérleti módszereket.

Engedje meg, mi célból életrajza a tribute fizetett de Broglie által CW Oseen, elnöke a Nobel-bizottság fizika Svéd Királyi Tudományos Akadémia:

Amikor egészen fiatal ön vetette magát a vita dúl kerek legmélyebb probléma a fizikában. Meg kellett a merészség kimondani, támogatása nélkül minden ismert tény, hogy a kérdés még nem csak a korpuszkuláris jellegű, hanem egy hullám természetű. Kísérlet később jött, és létrehozta a helyességét a véleménye. Az Ön által lefedett, a friss dicsőség egy nevet már koronázták évszázadokon keresztül a megtiszteltetés.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland