Matematikust

Idővonal Photos Pénz Bélyegzőket Vázlatrajza Keres

Paul Adrien Maurice Dirac

Születési dátuma:

Születési hely:

A halál időpontját:

Halálozási hely:

8 Aug 1902

Bristol, England

20 Oct 1984

Tallahassee, Florida, USA

Bemutatását Wikipédiából
FIGYELEM - Automatikus fordítás angol verzió

Paul Dirac apja volt, Charles Adrien Dirac László édesanyja firenze Hannah Holten. Charles Dirac egy svájci állampolgár született MONTHEY, a Valais kanton Svájc, anyja származott az angliai Cornwall. Károly volt, tanulmányait a University of Geneva, aztán Angliába 1888 körül, és tanította a francia Bristol. Ott találkozott Firenze, akinek az apja költözött a bristoli, mint Master Mariner egy bristoli hajó, mikor dolgozott a könyvtárban van. Charles és Firenze 1899-ben feleségül vette, és beköltözött egy házat Bishopston, Bristol, amit elnevezett MONTHEY után a város Károly születésének. Addigra Károly francia tanítás a középiskolában csatolt Kereskedő Venturers Műszaki Főiskola Bristolban.

Pál egyike volt a három gyermek, bátyja pedig Reginald Károly Félix Dirac és a húga, hogy Beatrice Isabelle Marguerite Walla Dirac. Paul egy nagyon szigorú családi nevelést illeti. Apja ragaszkodott ahhoz, hogy csak francia lehet beszélni az asztalnál, és ennek eredményeként Pál volt az egyetlen, aki eszik apjával az ebédlőben. Paul apja annyira szigorú fiaival, hogy mindkettőt elidegenedett és Paul nevelkedtem kissé boldogtalan haza.

Az első iskola, amely részt vett Pál püspöke volt általános iskolai, és már ebben az iskolában ő kivételes képessége, a matematika világossá vált, hogy a tanárai. , Amikor tizenkét éves volt, amikor belépett a középiskolai, részt vesznek a középiskola, ahol az apja tanította, amely része volt a kereskedelmi Venturers Műszaki Főiskola. A közel azonos időben Paul belépett az iskola, az I. világháború kezdődött, és ez kedvezően hatottak Paul, mivel az idősebb fiú az iskolában marad, a katonai szolgálat és a fiatalabb fiú nagyobb hozzáférést biztosít a tudományos laboratóriumokban és más létesítményekben. Pál maga is írt, s az iskolai év:

A kereskedő Venturers volt kiváló iskola a tudomány és a modern nyelvek. Nem volt latin vagy görög, valami, amit inkább örülök, mert nem értékelem az érték a régi kultúrákat. Én nagyon szerencsésnek tartom magam, amiért nem képes részt venni az iskolába. ... Én rohant át az alsó formáját, és vezették be egy különösen fiatal korban az alapja a matematika, a fizika és a kémia a magasabb rendű. A matematika voltam tanulmányozza a könyveket, amelyek többnyire megelőzi a többi osztály. A gyors ütemű fejlődése nagy segítséget jelentett, hogy engem ez utóbbi karrierjét.

Fejezte be iskolai oktatás 1918-ban, majd villamosmérnöknek tanult a Bristoli Egyetemen. Ebben az időben az egyetemen volt együtt Kereskedő Venturers Műszaki Főiskola Dirac így maradt ugyanabban az épületben található, mint tanult alatt négy év középiskolai. Bár a matematika volt a kedvenc tárgya úgy döntött, hogy tanulmányozza a mérnöki képzés egyetemen, mivel úgy gondolta, hogy az egyetlen lehetséges karrier matematikus volt, az iskolai tanítás és semmi esetre el akarta kerülni, hogy a szakmát. Ben szerzett mérnöki diplomát, 1921-ben, de ezt követően, miután egy fel nem nyári munka a mérnöki munkák, de nem talált állandó álláshoz. Ebben az időben ő volt a fejlődő igazi szenvedélye a matematika, de ő megpróbálja tanulmányait Cambridge-i sikertelen furcsa okból.

Figyelembe a cambridge-i ösztöndíj vizsgálatokat június 1921-ben elnyerte a tanulmányi ösztöndíjat matematika St John's College, Cambridge-ben, de ez nem elég ahhoz, hogy támogatást nyújt neki. Kiegészítő támogatásra volna várható a helyi oktatási hatóság, de nem volt hajlandó támogatni az alapon, hogy az apja nem brit állampolgár, sokáig elég. Dirac-ben felajánlotta a lehetőséget, hogy tanulmányozza Bristolban matematikai díj fizetése nélkül, és így ő nyeri el az első osztályú tiszteleg 1923-ban. Ezt követően ő nyerte el a támogatást, hogy a kutatás a Cambridge-i és ő ott kezdte meg tanulmányait 1923-ban.

Dirac reménykedett, hogy a kutatások felügyelete mellett Ebenezer Cunningham, az ebben az időben vált Dirac lenyűgözte az általános relativitáselmélet, és azt akarta, hogy a kutatás ebben a témában. Cunningham már annyi kutatás diákok hajlandó volt vállalni, így Dirac felügyelte Ralph Fowler. A szerzők írják:

Fowler akkori vezető teoretikusa Cambridge-ben, jól ismerik a kvantumelmélet az atomok, a saját kutatás főleg statisztikai mechanika. Azt elismerte Dirac tanítványa szokatlan képesség. Dirac hatása alatt dolgozott fel problémák a statisztikai mechanika. Számított hat hónapon belül érkezik Cambridge-ben írt két papírokat ezeket a problémákat. Nem kétséges, Fowler iránti érdeklődését felkeltette a kvantumelmélet, és május 1924 Dirac elkészítette első papír foglalkozó kvantum problémákat. További négy dolgozat is tölti november 1925.

Annak ellenére, hogy nyilvánvaló akadémiai sikere Dirac élvezett mint kutatási diák ez alkalommal nem volt könnyű neki. Reginald Dirac bátyja öngyilkosságot követett el ebben az időszakban. No öngyilkossági az oka, úgy tűnik, hogy ismert, de Dirac kapcsolata az apjával, már amúgy is túlterhelt, látszott, hogy teljesen vége után, amely nem arra utal, hogy Dirac úgy érezte, hogy apja végzett, legalább némi felelősség. Már az a személy, aki néhány barátjával, ez a személyes tragédia volt a hatása, hogy neki még vissza kell vonni.

Bár már készült egy kiváló elkezdi a kutatói pályát, annál is inkább figyelemre méltó munka volt, hogy kövesse. Ez az eredménye volt a Dirac kap egy igazolást, papírt Heisenberg olvasni nyarán 1925. A jelentősége az algebrai tulajdonságainak Heisenberg 's commutators ütött Dirac amikor sétálni az országban. Rájött, hogy Heisenberg 's bizonytalansági elv volt egy nyilatkozatot a noncommutativity a kvantummechanikai észlelhetőség. Rájött, az analógiát Poisson zárójelek Hamilton-mechanika. Úgynevezett Higgs azt írja:

Ez a hasonlóság, amennyiben a nyomra vezető számára, hogy fogalmazzon meg először egy matematikailag következetes általános elmélete a kvantummechanika a levelezés Hamilton-mechanika.

Az ötletek is lefektetett Dirac doktori disszertáció kvantummechanika amiért elnyerte a doktori 1926-ban. Figyelemre méltó, hogy Dirac tizenegy nyomtatott dokumentumok benyújtása előtt a doktori disszertációját. Odaítélését követően mértéke ment Koppenhágába dolgozni Niels Bohr, áttérnek az Göttingen február 1927-ban, ahol kölcsönösen befolyásolták Robert Oppenheimer, Max Born, James Franck és az orosz Igor Tamm. Elfogadja a meghívást Ehrenfest, töltött néhány hetet Leidenben, útban vissza a Cambridge-be. -Ben választották meg a Fellow of St John's College, Cambridge-ben 1927.

Dirac meglátogatta a Szovjetunió 1928-ban. Ez volt az első a sok látogatások ment megint 1929, 1930, 1932, 1933, 1935, 1936, 1937, 1957, 1965, és 1973. Szintén 1928-ban talált a kapcsolatot a relativitáselmélet és a kvantummechanika, a híres spin-1 / 2 Dirac-egyenlet. 1929-ben készítette első látogatása az Egyesült Államokban, az egyetemek oktatója Wisconsin és Michigan. A látogatást követően együtt Heisenberg, átkelt a Csendes-és előadásokat tartott Japánban. Keresztül tért vissza a transz-szibériai vasút.

Dirac 1930-ban megjelent Az alapelvek a kvantummechanika, és a munka-ben elnyerte a fizikai Nobel-díjat 1933-ban. De hoz csinál, felülvizsgálata, mondja a könyv:

Dirac nem befolyásolta a Feeding Frenzy kísérleti fenomenológia az idő. Így a Dirac könyve ... tartós minőségű, hogy kevés művek mérkőzésen.

A szerzők elmondták, hogy a könyv:

... tükrözi Dirac nagyon jellegzetes megközelítés: az absztrakt, de egyszerű, mindig kiválasztja a fontos pontokat, és vitatkozott verhetetlen logika.

A nekrológ megjegyzi:

Előadásain Cambridge szorosan mintájára [elveit a kvantummechanika], és majd továbbítja hallgatók generációit erőteljes benyomása a koherencia és az elegancia a kvantumelmélet. Ők jelentik a fő hozzájárulást az oktatáshoz, mert nagyon kevés volt a kutatás versenyző.

Szintén 1930-ban Dirac-ben választották meg ösztöndíjasa a Royal Society. Ez a megtiszteltetés ért, az első alkalom, hogy az ő neve került elő, önmagában elég szokatlan esemény, amely azt mondja túl sokat a véleményen van, hogy rendkívül magas Dirac tudós ember volt rá.

Dirac nevezték ki Lucasian matematika professzora a Cambridge-i Egyetem 1932-ben, posta tartott a 37 év. 1933-ban közzétett egy úttörő könyv a Lagrange kvantummechanika vált az alap, amelyre Feynman később építette fel elképzeléseit az ösvény integrál. Ugyanebben az évben megkapta a Dirac fizikai Nobel-díjat, amit megosztott Schrödinger. Ez egy érdekes megjegyzést Dirac jellegű, hogy ő az első gondolata az volt, hogy kapcsolja le a nyeremény az alapon, hogy utálta a nyilvánosságot. Azonban, amikor rámutatott arra, hogy neki, hogy ő sokkal inkább nyilvánosságot kapnak, ha ő visszautasította a díjat, ő elfogadta. Egy másik megjegyzés arról, hogy ez az esemény Dirac azt mondták, hogy csak hívja a szüleit, hogy a díjátadó ünnepségen, Stockholmban, de ő úgy döntött, hogy csak meghívással lehet az anyja, és nem az apja.

Tanév 1.934-35 fontos volt Dirac mind személyes és szakmai okok miatt. Meglátogatta az Institute for Advanced Study at Princeton és ott volt baráti Jenő. Míg Dirac ott volt Wigner nõvérének Margit, aki Budapesten élt, meglátogatta a bátyját. A véletlen találkozó végén, 1937 januárjában, a Dirac feleségül Margit Londonban. Margit már volt házas és két gyermek Judith és Gabriel Andrew tőle az első házasságából született. Két gyermeket fogadott el a nevet Dirac és Gabriel Andrew Dirac folytatta a volt a híres matematikus, tiszta, különösen hozzájárul a gráfelmélet, egyre tiszta matematika professzora a University of Aarhus in Denmark.

1937-ben, ugyanebben az évben, hogy ő nős, Dirac megjelent az első könyv a nagy számban és kozmológiai kérdésekben. Mi comment tovább gondolatait a kozmológia alább. Ben megjelent könyv a híres klasszikus elektron elméletének, amely magában foglalta renormalisation tömeg és sugárzási reakció 1938-ban. Dirac dolgozott, a második világháború alatt az uránium és a nukleáris fegyverek szétválasztása. Különösen járt el, mint egy tanácsadó egy csoportjára Birminghamben dolgozik atomenergia. This association led to Dirac being prevented by the British government from visiting the Soviet Union after the end of the war; he was not able to visit again until 1957.

Azt megjegyezte, hogy a fenti Dirac választották egy fickó a Royal Society 1930-ban. -Ben elnyerte a Royal Society 's Royal-érem 1939-ben és a társadalom oda neki a Copley-érem 1952-ben:

... elismeréseként ő méltó hozzájárulás a relativisztikus dinamika egy részecske a kvantum mechanika.

Dirac 1969-ben visszavonult a Lucasian elnöke matematika Cambridge és elment családjával együtt Floridába, az Egyesült Államokban. He held visiting appointments at the University of Miami and at Florida State University. Aztán 1971-ben, Dirac nevezték ki a fizika professzora a Floridai Állami Egyetemen, ahol folytatta a kutatást.

1973-ban és 1975-ban Dirac előadásokat a Fizikai Intézet Műszaki Leningrádban. Ezekben az előadások beszélt azokról a problémákról, a kozmológia, vagy pontosabban, a problémák nem dimenziós kombinációi Világ állandók.

Bár a Dirac tette mérhetetlenül jelentős mértékben hozzájárulnak a fizika, fontos annak tudatosítása, hogy ő mindig is motiválta elvei matematikai szépség. Dirac egyesítette a elméletek a kvantummechanika és a relativitáselmélet, de ő is emlékeznek az ő kiemelkedő alkotása a mágneses monopol, az alapvető hossz, antianyag, a d-függvény, bra-kets, stb

Van egy szabványos folklór a Dirac történetek, többnyire kimerül az Dirac beszélsz pontosan mire gondolt, és nem több. Egyszer, amikor valaki, hogy udvarias beszélgetés a vacsora, azt közölték, hogy volt szeles, Dirac elhagyta az asztalt, és az ajtóhoz ment, kinézett, majd visszatért az asztalhoz, és azt válaszolta, hogy valóban ez volt szeles. Azt mondta tréfásan, hogy a kimondott szavakat állt "Igen", "nem", és "nem tudom". Hogyne, amikor Chandrasekhar elmagyarázta, hogy Dirac gondolatait is folyamatosan közbe az "igen", akkor elmagyarázta Chandrasekhar, hogy "igen" nem jelenti azt, hogy ő egyetértett azzal, amit mond, csak azt, hogy kívántam neki a folytatáshoz. Egyszer azt mondta:

Én tanultam az iskolában, hogy soha kezdeni egy mondatot anélkül, hogy ismernék a végét.

Ez lehet a magyarázat sokat a beszélgetést, és arról is, aki szépen írt mondatok könyveit és iratait.

Dirac számos kitüntetésben részesült munkájáért, amelyek közül néhány már említett fenti. Nem volt hajlandó elfogadni tiszteletbeli diploma de ő elfogadja tiszteletbeli tagságot akadémiák és tudós társaságok. A listát, amely a hosszú, de közülük kerülnek Szovjet Tudományos Akadémia (1931), Indiai Tudományos Akadémia (1939), kínai Fizikai Társulat (1943), a Királyi Ír Akadémia (1944), a Royal Society of Edinburgh (1946), Institut de Franciaország (1946), National Institute of Sciences of India (1947), American Physical Society (1948), National Academy of Sciences (1949), National Academy of Arts and Sciences (1950), Accademia delle Scienze di Torino (1951), Academia das Ciencias de Lisboa (1953), A Pápai Tudományos Akadémia, Vatican City (1958), Accademia Nazionale dei Lincei, Róma (1960), Dán Királyi Tudományos Akadémia (1962), és az Académie des Sciences Paris (1963). Nevezték ki az Order of Merit 1973-ban.

Az emlékművet ülést tartottak a Cambridge-i Egyetem április 19-én az 1985 és az iratokat bemutatni ezen a találkozón is megjelentek a Tributes Paul Dirac, Cambridge, 1985 (Bristol, 1987). A papírokat,,,,, és érkeznek a kötet. Achuthan, ami felülvizsgálja a mennyiség, írja:

... is élénken látni mindenütt ragyogó lenyomatát Dirac, egyesíti a kvantummechanika és a relativitás elmélet. Mind a darab nem csak a dicséret, amely rendkívül tehetséges értelem, hanem helyeket rögzíti, milyen mélyen és abidingly az emberi elme képes ás a Realms betekintést és a matematikai modellezés, megtartva az ép lélek, a szépség és az egyértelműség érdekében az alkotó zseni. Csak néhány Nobel-díjas soha sem hasonlítható, valamint az ezen óriás, a matematikai tudományok, amelynek bukása a Világ eredeti gondolkodás biztosan elvesztette egyik legértékesebb lelkek megtartása szerencsére még mindig a dicsőség, hogy mások is énekelni és versenyez a sokáig .

1995 novemberében egy emléktábla ünnepélyes leleplezése a Westminster Abbey emlékezve Paul Dirac. A kötet áll, előadások bemutatták a Royal Society, hogy ez alkalommal. Az emlékmű cím mutatta be Stephen Hawking, aki Dirac utódja a Lucasian elnöke matematika Cambridge, amelyet eredetileg Newton 's elnökletével.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland