Matematikust

Idővonal Photos Pénz Bélyegzőket Vázlatrajza Keres

Richard Phillips Feynman

Születési dátuma:

Születési hely:

A halál időpontját:

Halálozási hely:

11 May 1918

Far Rockaway, New York, USA

15 Feb 1988

Los Angeles, California, USA

Bemutatását Wikipédiából
FIGYELEM - Automatikus fordítás angol verzió

Richard Feynman 's szülei Melville Feynman, és Lucille Phillips. Melville-ben született egy zsidó családban Minsk, Belarusz és szüleivel kivándorolt az Egyesült Államokba, amikor ötéves volt. Volt üzletember, aki megpróbált, nem túl sikeres, sok különböző típusú üzlet. Egyértelmű, hogy tehetségét nem üzleti, hanem a tudomány tárgyát képező, hogy lenyűgözte őt, de soha nem volt lehetősége arra, hogy pályafutása belőle. Lucille Phillips-ben született az Egyesült Államokban, zsidó családban. Lucille apja kivándorolt Lengyelországból és anyja is érkezett a család a lengyel bevándorló. Ő képzett általános iskolai tanár, de 1917-ben feleségül vette Melville előtt egy szakmát.

Miután a házasság Lucille és Melville Feynman költözött be egy manhattani lakásban, és a következő év első gyermekük született Richard. Melville azt akarta, hogy első gyermeke is fiú és ő is azt akarta, hogy lesz egy tudós igen, boldog, amikor megkapta a fiú azt akarta, ő tudta, hogy minden érdeket Richard tudomány az egész gyerekkora. Gleick írja:

Melville ajándéka a család volt a tudás és komolyságát. Humor és előadási mód jött Lucille.

Tragédia sújtotta a családot, amikor Richard ötéves volt a Lucille és Melville volt a második fia, aki meghalt, amikor négy hetes. Ez azt jelentette, hogy a szomorúság esett át a háztartási amely nagyban befolyásolta a fiatal Richard. Ezt követően ő maradt egyetlen gyerek, amíg a húga Joan született volt, amikor kilenc éves volt. A család többször is az elmúlt években, de amikor Richard tíz A betelepült Far Rockaway.

Richard, vagy Ritty ahogy barátai hívják őt, sokat tanultam a tudomány az Encyclopaedia Britannica és a magát az elemi matematikát tanított, mielőtt találkozott az iskolában. Ő is létrehozott laboratórium a szobájában otthon, ahol kísérleteztek az áramot. Különösen olyan vezetékes áramkörök izzók, feltalálta a betörésjelző, és ő vette rádiókat egymástól, hogy javítja a sérült áramköröket. Mikor belépett Far Rockaway High School érdekeit szinte teljes mértékben a matematika és a tudomány. Megtalálta a kis kedveli a művészeti tárgyak írja ebben az időben:

Én mindig aggaszt, hogy egy lány, én nem akartam, hogy túlságosan kényes. Nekem, nincs igazi férfi soha nem fordítottak figyelmet, hogy a költészet és az ilyen dolgok.

Az iskolában Feynman közeledett matematika egy nagyon szokatlan módon. Alapvetően élvezte rekreációs matematika, ahonnan származik a nagy mennyiségű öröm. Sokat tanult a matematika a saját idejében beleértve trigonometria, differenciál-és integrálszámítás, valamint a komplex számok sokkal korábban ismerkedett meg e témákat a formális oktatás. Felismerve annak fontosságát, hogy matematikai jelrendszer, ő találta fel a saját jelölését sin, cos, tan, f (x) stb, amely úgy gondolta, sokkal jobb, mint a szabványos jelölés. Ugyanakkor, ha egy barátja megkérte, hogy magyarázza egy darab matematika, hirtelen rájött, hogy jelölés nem lehet személyes kérdés, mivel az egyik szükséges, hogy kommunikáljanak. Tényleg élveztem matematika versenyeken és egy igazi csillag az iskolából. Az ő utolsó évében a Far Rockaway High School-ban elnyerte a New York-i Egyetem Matematikai-bajnokság.

Iskola elhagyása után kérte, hogy több egyetemen tanulni ott. Azt várnánk, hogy minden egyetem, amely kérte volna lelkesen kínálnak neki egy helyet, de nem volt ilyen egyszerű. Bár az évfolyamon a matematika és a természettudományok terén kiváló eredményt értek el, amit teljesített sokkal kevésbé jó más tárgyakkal. Ott volt a "probléma", hogy ő zsidó volt, ami tényleg probléma volt az Egyesült Államokban ebben az időben az egyetemekkel, amelyek kvótákat a zsidók száma, hogy beismerte. Leült a felvételi vizsga a Columbia Egyetemen, és fordult le. Soha nem elég megbocsátott nekik a díjfizetés neki 15 dollárt, majd elutasító vele. Felvételt nyert, igaz, a Massachusetts Institute of Technology.

Belépett MIT 1935-ben, és négy év után a vizsgálatban szerzett B.Sc. 1939-ben. Ment oda, hogy tanulmányozza a matematika, de, de nem találta a tanfolyamok könnyű, de egyre inkább nyugtalanítja az absztrakció és alkalmazások hiánya jellemző során ebben az időben. Elolvasta Eddington 's Mathematical Theory of Relativity míg az első évben végzett vizsgálatok és úgy érezte, hogy ez mit akar a matematika. A matematikát oktatók bemutatta neki azzal a céllal, hogy az egyik tette a matematika öncélú így Feynman változott tanfolyamok, figyelembe elektrotechnika. Nagyon gyorsan váltott ismét, ezúttal kerülésének fizika. Érdekes arra gondolni, hogy már Feynman vette a matematika képzés Cambridge Hoyle vette körül, amely egy időben, ő találta volna, hogy pontosan, mit akar.

A fizika persze, hogy Feynman vette az MIT-ben nem a hagyományos. Elvette Bevezetés az elméleti fizika, egy osztály szánt végzős hallgatóknak, a második évben. Nem volt persze a kvantummechanika olyan téma, Feynman nagyon lelkes, hogy tanulmányozza, így együtt, aki szintén a hallgatók, TA Welton, elkezdte olvasni a rendelkezésre álló szövegeket 1936 tavaszán. Visszatérve a saját otthonukban a 1936 nyarán a két kicserélt számos figyelemre méltó betűket igyekeztek fejleszteni egy olyan verzióját, ahol a tér-idő (idézet az egyik levelet - lásd):

... elektromos jelenségek [a] eredménye a metrikus egy helyet ugyanúgy a gravitációs jelenségek.

1937-Feynman olvastam Dirac 's elveit a kvantummechanika, és látta, hogy a rendkívül eredeti elképzeléseit belefért Dirac' s megközelítés. Valójában Dirac vált a tudós, aki Feynman legelismertebb egész életében.

Azt, hogy a fent említett Feynman ment haza az ő érdeklődnek. Valójában kérte Nyári munkák a Bell Telephone Laboratories, minden nyáron, de mindig visszautasította a helyzetben van, annak ellenére, hogy a legmagasabb az ajánlásokat. Annak ellenére, hogy soha nem lehet bizonyítani, úgy tűnik, nincs más ok miatt, hogy ő is elutasította, kivéve, hogy ő zsidó.

Ahogy közeledett a vége a méltó négy egyetemi év MIT elkezdett gondolkodni tanulmányozni doktorált. Mivel ő volt olyan boldog az MIT és az is feltételezhető, hogy ez legyen a vezető intézmény, odament a fejét a fizika, John Slater, kérve, hogy maradjon, hogy a doktori tanfolyam. Slater elmondta, hogy a saját jó volt mozogni, és azt javasolta, Princeton.

Annak ellenére, hogy a személyes ajánlás, hogy Harry Smyth a Princeton kapott Slater, nem volt egyértelmű, hogy Feynman lenne elfogadható. Ő volt a legjobb osztályokat matematikát és fizikát, hogy bárki is láttam, de másrészt is közel volt a kép alján a történelem, az irodalom és a képzőművészet. Volt még egy másik dolog megy vele szemben - nevezetesen, hogy ő zsidó volt. Smyth írta:

Feynman is zsidó? Jelenleg nincs egyértelmű szabály, de a zsidók ellen kell tartanod arányuk tanszékünk viszonylag alacsony, mivel nehéz tűzni őket.

Után további leveleket Slater, Feynman elfogadja, Princeton. Doktori munka a Princeton felügyelte John Wheeler, és miután megállapította, az első probléma, hogy Wheeler adta neki elég makacs, ő visszament a gondolatok, amit gondolt, míg a MIT. Az első szeminárium, hogy ő adta a Princeton volt, hogy a közönség, amely tartalmazza Einstein, Pauli és von Neumann. Pauli mondta a végén:

Nem hiszem, hogy ez az elmélet is van ...

Visszatekintve, Feynman gondoltam, hogy Pauli látott nehézségekkel kell azonnal, miután Feynman töltött hosszú ideig dolgoznak rajta, ő is úgy gondolta, hogy nem volt kielégítő. Azonban ezt követően folytatta, hogy dolgozzanak ki új megközelítés a kvantummechanika elvét alkalmazza legkisebb keresetet. Ő helyettesítette elektromágneses hullám modell a Maxwell egy modell részecske kölcsönhatások illeszkednek a tér-idő. Gleick írja:

Ez volt Richard Feynman közeledik a gerincén erejét. Sorrendben huszonegy három ... nem volt fizikus a földön, aki tudna ő túláradó parancs mérkőzés alatt a natív anyag elméleti tudomány. Ez nem csak egy eszköz a matematikát (annak ellenére, világossá vált, hogy ... a matematikai gép feltörekvő a Wheeler-Feynman együttműködés volt túl Wheeler saját képesség). Feynman, látszott, hogy rendelkezzen ijesztő könnyen az anyag mögött az egyenleteket, mint Einstein ugyanabban az életkor, mint a szovjet fizikus, Lev Landau - de kevesen mások.

Ben doktorált a Princeton-1942-ben, de még ezen időpont előtt az Egyesült Államok belépett a második világháborúban.

Feynman dolgozott az atombomba projektben a Princetoni Egyetemen (1941-42), majd a Los Alamos (1943-45). Mikor közeledett alatt utolsó évében a kutatás, hogy vegyen részt ebben a projektben az első reakció volt egy nagyon határozott nem, mivel ő volt a belépő utolsó szakaszában munka disszertációjával idején:

... Mentem vissza a dolgozatomban - a körülbelül három percig. Aztán járkálni kezdett a padlón, és átgondolni a dolgot. A németek már Hitler és a kifejlesztésének lehetőségét atombomba nyilvánvaló volt, és annak lehetőségét, hogy ők fejlesztették, mielőtt mi nagyon sok a rémület.

Feynman elkezdett dolgozni a Manhattan-projekt kidolgozása a Princeton-elmélet, hogy hogyan elkülönített urán urán 235-tól 238, míg disszertációjával felügyelő Wheeler Chicagóba ment, hogy működjön együtt Fermi az első atomreaktor. Wigner Jenő, a Wheeler hiányában, Feynman tanácsolta, hogy írjon ki elméletét és után Wheeler és Wigner Jenő vizsgálta a munkát kapta doktorált június 1942.

Feynman volt egy nehéz személyes probléma ebben az időben. A barátnője sok év, Arlene Greenbaum volt, miután diagnosztizálták a tuberkulózis és a családja ellenezte a házasságot. Nem sokkal azután, hogy megkapta doktori Feynman házas Arlene nélkül családtagok jelenléte is. Nem sokkal azután, hogy házassága Feynman elment az újonnan épített Los Alamos telek-hoz munkát az atombomba-projektben. Ő méltó képességei hamar vezetett rá jelölik ki a fejét az elméleti részleg. Arlene csak 1945-ben halt meg, mielőtt az első tesztje a bomba. Feynman volna férjhez még kétszer, és két gyermeke a harmadik felesége.

A második világháború után, a 1945 őszén, Feynman nevezték ki az elméleti fizika professzora, a Cornell Egyetemen. Kezdetben szentelte magát a tanítás és a kutatás dugta félre. A nyomás a munka a Los Alamos, valamint a személyes stressz nézi felesége egészségi hanyatlás vette a toll. Írta:

Ha egy osztályban tanítása, akkor gondolj az elemi dolgot, amit nagyon jól tudják. Ezek a dolgok ilyen szórakoztató és élvezetes. Ez nem csinál semmi rosszat gondolni őket újra. Van egy jobb módja annak, hogy e őket? Az elemi dolgok egyszerűen gondolkodni, ha nem tudsz gondolni egy új gondolat, semmi baj, mit gondolt róla, mielőtt elég jó az osztály. Ha azt gondolja, valami újnak, te inkább örömmel látja, hogy van egy új módszert néztem.

Kapott ajánlatokat álláshely más egyetemeken, de úgy érezte, hogy a kutató nem tudott még csak nem is tekintik őket. Hirtelen a vágy, hogy a kutatás ismét megütötte, és visszatért a kvantumelmélet az elektrodinamika, hogy ő dolgozik, a második világháború előtt.

1950-ben elfogadott, Feynman a helyzetben, mint az elméleti fizika professzora, a California Institute of Technology. Mivel ő már tervezett egy kis haladék hagyja átvétele előtt az ajánlatot, képes volt gondoskodjon tölteni az első tíz hónapjában az új kinevezés Brazíliában. Maradt a Cal-tech az egész karrierjét, hogy kinevezték Richard Chace Tolman az elméleti fizika professzora ott 1959-ben.

Feynman fő hozzájárulása volt, hogy a kvantummechanika, folytatva a munkát a doktori értekezését. Ő vezetett be diagramok (jelenlegi neve Feynman-diagramok), amelyek grafikus analógok a matematikai kifejezések leírására van szükség a viselkedését rendszerek kölcsönható részecskéket. -Ben elnyerte a Nobel-díjat 1965-ben közösen Schwinger és Tomonoga:

... az alapvető munka kvantumelektrodinamika, mély-szántás következményekkel jár a fizika az elemi részecskéket.

Egyéb munka-és részecske spin-elmélet "partons", amelyek alapján a jelenlegi elmélet kvarkok voltak a véghezvitele alapvető megértéséhez részecskefizika.

1979 elején Feyman egészsége romlott, s műtéten esett át a gyomorrák. Ez nagyon sikeres volt, és az orvosai úgy vélték, hogy ő nem engedte a megismétlődését. Után hasznosítás élvezte a reflektorfényben, mint a híres közéleti személyiség, a szerepet erősítették meg, miután a könyv vált a meglepetés a legjobb eladó. A végleges nagy feladat volt tagjaként létrehozott egy bizottságot, hogy vizsgálja meg a robbanás oka a Challenger-én, kedden 28 január, 1986. Magával ragadó történet a tudomány és politika ennek a vizsgálatnak azt mondják Feyman a saját szavait. Ez egy nagyon nehéz időszak Feyman, mivel a nyomozás során az egészsége romlott. Közel 1987 vége rák találtak ismét a hasán. Halála után, Chandler írta február 17-én 1988:

Feynman, aki meghalt a University of California, Los Angeles-i Medical Center után egy nyolc éves harcba hasi rák volt, energikus és népszerű előadó, aki betegsége ellenére, továbbra is tanítani a California Institute of Technology-ig két héttel ezelőtt.

Feynman könyvei közé tartozik, amelyek közül sok kiemelkedő fejlődött ki az előadás kurzusokat. Például a Quantum elektrodinamika (1961) és a The Theory of Alapvető folyamatok (1961), The Feynman Lectures on Physics (1963-65) (3 volumes), The Character of Physical Law (1965) és QED: A Strange Theory of Light and Matter (1985).

In Gleick le Feynman hozzáállását a tudomány:

Aki oly sok tanú megfigyelhető a tökéletes szabadság a járatok a gondolat, de amikor Feynman beszélt a saját módszereit nem szabadság, hanem kényszer ... Feynman a lényege a tudományos fantázia volt, egy erőteljes és szinte fájdalmas szabály. Mi a tudósok létre kell egyeznie a valóságot. Meg kell egyezniük, ami már ismert. A tudományos kreativitás, mondta, van fantázia egy kényszerzubbony ... A szabályok harmonikus progresszió arról, hogy Mozart egy ketrecben, mint merev, mint a Shakespeare-szonett tettél. Mivel a szilárd és a felszabadító - a később a kritikusok talált alkotója zseni a ellenpontja a szerkezet és a szabadság, a szigor és találékonyságát.

Feynman, számos kitüntetésben részesült munkájáért. Ben választották meg az Amerikai Fizikai Társaság, az Amerikai Szövetség a tudomány, a Nemzeti Tudományos Akadémia, valamint a Royal Society of London. Között a díjat megkapta voltak az Albert Einstein-díj (1954) és a Lawrence-díj (1962).

Ami Feynman figurája, ő írja le az alábbiak szerint:

Ő volt széles körben ismert, az ő kielégíthetetlen kíváncsiság, gyengéd szellem, briliáns elme és játékos temperamentum.

Gleick írja le őt, mint:

... mystifyingly briliáns at kiszámításának, furcsán tudatlanok az irodalom, szenvedélyes.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland