Matematikust

Idővonal Photos Pénz Bélyegzőket Vázlatrajza Keres

Johann Carl Friedrich Gauss

Születési dátuma:

Születési hely:

A halál időpontját:

Halálozási hely:

30 April 1777

Brunswick, Duchy of Brunswick (now Germany)

23 Feb 1855

Göttingen, Hanover (now Germany)

Bemutatását Wikipédiából
FIGYELEM - Automatikus fordítás angol verzió

Évesen hét, Carl Friedrich Gauss kezdte elemi iskolába, és a potenciális szinte azonnal észrevették. Tanára, Büttner és helyettese, Martin Bartels, csodálkoztak, amikor a Gauss összegezte az egész szám 1-100 azonnal kísérni, hogy az összeg 50 pár páronként számok összeadásával 101.

Gauss 1788-ban kezdte meg tanulmányait a gimnáziumban segítségével Büttner és Bartels, ahol tanult Magas német és latin. Kézhezvételét követően ösztöndíjban a herceg Brunswick-Wolfenbüttel, Gauss lépett Brunswick Collegium Carolinumban 1792-ben. Az akadémián Gauss egymástól függetlenül fedezte fel Bode-törvény, a binomiális tétel és a számtani-mértani közép, valamint a törvény a másodfokú kölcsönösség és a prímszám-tétel.

Gauss 1795-ben elhagyta Brunswick tanulni göttingeni egyetemen. Gauss-tanár volt Kästner, akit Gauss gyakran nevetség tárgyává. Az egyetlen ismert barátja volt a diákok körében Bolyai Farkas. 1799-ben találkoztak, és levelezett egymással évek óta.

Gauss 1798-ban elhagyta Göttingen diploma nélkül, de ezúttal tett egyik legfontosabb felfedezését - az épületek szabályos 17-gon az uralkodó és az iránytű Ez volt a legtöbb számottevő előrelépést jelent e téren, mivel az időt a görög matematika és tették közzé szakasza VII Gauss híres munkáját, Disquisitiones Arithmeticae.

Gauss visszatért Brunswick, ahol kapott diplomát 1799-ben. Miután a herceg Brunswick beleegyeztek abba, hogy továbbra is Gauss-ösztöndíjban, azt kérte, hogy a Gauss be a doktori disszertációját, hogy a University of Helmstedt. Már tudta Pfaff, aki választott, hogy legyen a tanácsadója. Gauss-értekezés volt a vita az algebra alaptétele.

Ösztöndíjban az ő támogatása vele, Gauss nem kell munkát találni úgy életét, hogy a kutatás. Ő tette közzé a könyvet Disquisitiones Arithmeticae nyarán 1801. Voltak hét szakaszok valamennyi és az utolsó részben, a fent említett, erre fordítják a számelmélet.

Júniusi 1801, Zach, egy csillagász aki Gauss azért jöttek, hogy tud két-három évvel korábban megjelent az orbitális pozícióban Ceres, egy új "kis bolygó", amely fedezte fel G Piazzi, egy olasz csillagász január 1-jén 1801. Sajnos, Piazzi csak tudta betartani 9 fok pályáján, mielőtt eltűnt a Nap mögött. Zach közzétett néhány jóslat álláspontját, köztük egy a Gauss, amely nagyban különbözött a többitől. Amikor újra felfedezte a Ceres Zach-én december 7, 1801 majdnem pontosan ott, ahol Gauss jósolta. Bár nem hozta nyilvánosságra a módszerei idején, Gauss már használta a közelítés legkisebb négyzetek módszere.

Június 1802-ben Gauss látogatott Olbers aki felfedezte Pallas március abban az évben, és Gauss vizsgálni a pályája. Olbers kérte, hogy a Gauss tenni igazgatója a javasolt új obszervatórium Göttingenben, de nem fellépésre sor került. Gauss kezdte felel Bessel, akit nem teljesíti 1825-ig, és Sophie Germain.

Gauss-feleségül vette Johanna Ostoff október 9-én, 1805. Annak ellenére, hogy egy boldog magánélet az első alkalommal, jótevõjét, a herceg Brunswick, megölték harcol a porosz hadsereg. Gauss 1807-ben elhagyta Brunswick megkezdésének helyzetét igazgatója a göttingeni csillagvizsgáló.

Gauss érkezett Göttingenben végén 1807. 1808-ban apja meghalt, és egy évvel később Gauss felesége Johanna meghalt a szülést követően, hogy a második fia, aki az volt, hogy hamarosan meghal utána. Gauss volt, összetört és írt, hogy Olbers felkérték őt, hogy adjon neki otthont egy pár hétig,

hogy új erőt gyűjtsön az ága a barátság - erőt ad az élet, amely csak akkor értékes, mert az tartozik az én három gyermekét.

Gauss-ben feleségül vette a második alkalommal a következő évben, a Minna a legjobb barátja, Johanna, s bár három gyermekük született, ez a házasság látszott, hogy az egyik kényelmet Gauss.

Gauss munkája soha nem tűnt szenved ő személyes tragédiája. -Ben publikálta a második könyv, Theoria MOTUS corporum coelestium a sectionibus conicis Solem ambientium, 1809-ben, jelentős kétkötetes tanulmány az égitestek mozgása. Az első kötet kifejtette, differenciálegyenletek, kúpszeletek és elliptikus pályája, míg a második kötet, a legfontosabb a munka egy részét, s megmutatta, hogyan kell megbecsülni, majd finomítani a becslés egy bolygó körüli pályára állítani. Gauss-hozzájárulás elméleti csillagászat megállt 1817 után, de ő folytatta észrevételeket téve éves korig 70.

Gauss-sok időt töltött az új obszervatórium 1816-ban befejezett, de még mindig megtalálta az idő, hogy más témákról. S ezen időszak alatt a kiadványok közé Disquisitiones generales körül seriem infinitam, szigorú bánásmód sorozat és bevezetése hipergeometrikus funkció Methodus nova integralium valores per approximationem inveniendi, gyakorlati tanulmánya közelítő integrálás, der Bestimmung der Genauigkeit Beobachtungen a megbeszélés a statisztikai becslések, és Theoria attractionis corporum sphaeroidicorum ellipticorum homogeneorum methodus nova tractata. Az utóbbi munkája ihlette geodéziai problémákat, és volt, alapvetően a lehetséges elmélet. Tény, Gauss találta magát, egyre jobban érdekli geodéziai 1820.

Gauss már 1818-ban felkérték, hogy végezzen felmérést a geodetikus állapotáról Hannover összekötő a meglévő dán hálózatba. Gauss örömmel vette, hogy elfogadja és személyes felelős a felmérés, ami mérések a nap folyamán és csökkentve őket éjjel, felhasználva a rendkívüli szellemi kapacitás számítások. Rendszeresen írt Schumacher, Olbers és Bessel, jelentés a haladás és a problémák megvitatása.

Mivel a felmérés, Gauss feltalálta a napraforgó, amely által ledolgozott tükrözi a Nap sugarainak segítségével design a tükrök és egy kis távcsövet. Azonban a pontatlan alapvonalakhoz használtak a felmérés és a nem kielégítő háromszögek hálózatát. Gauss gyakran vajon ő volna jobban tanácsolni, hogy folytatta más foglalkozás, de ő megjelent több mint 70 papírok 1820 és 1830 között.

Gauss 1822-ben nyerte el a díjat a Koppenhágai Egyetemen Theoria attractionis ... együtt azzal a gondolattal, feltérképezésének egyik felszíni-ra úgy, hogy a másik két, hasonló a legkisebb részeket. Ez a dokumentum 1825-ben tették közzé, és vezetett a sokkal későbbi közzététele Untersuchungen über Gegenstände der Höheren Geodäsie (1843 és 1846). A papír Theoria combinationis observationum erroribus minimis obnoxiae (1823), és annak kiegészítése (1828) fordítottak a matematikai statisztika, különösen a legkisebb négyzetek módszerével.

A 1800-as évek elején Gauss volt érdekelt a kérdés, hogy esetleg létezik egy nem-euklideszi geometria. Ő ezt a témát tárgyalt hosszasan a Bolyai Farkas és az ő levelezés Gerling és Schumacher. Egy könyvben felülvizsgálat 1816-ban kifejtette, bizonyítékokat, amelyek következtetni az axiómának a párhuzamok a többi euklideszi axiómák, ami arra utal, hogy ő hitt a létezését nem-euklideszi geometria, bár meglehetősen homályos. Gauss bizalmasan a Schumacher, és azt mondta neki, hogy azt hitte, ő hírneve is kárt okoz, ha nyilvánosan bevallotta, hogy ő hitt az ilyen jellegű a geometria.

1831-ben Bolyai Farkas küldeni Gauss fia János Bolyai 's munkáját ebben a tárgyban. Gauss válaszolt

dicsérni az azt jelenti, hogy dicsérjem magam.

Ismét, egy évtizeddel később, mikor tájékoztatták Lobachevsky 's munka a témában, s dicsérte a "valódi geometriai" karakter, míg egy levelet, hogy Schumacher 1846-ban azt állítja, hogy

ugyanaz volt elítélve 54 éves

jelzi, hogy tudta volna, hogy létezik egy nem-euklideszi geometria, mivel ő volt 15 éves (ez nem tűnik valószínűnek).

Gauss volt a kiemelkedő érdeke fűződik a differenciál geometria, és számtalan dokumentum a témában. Disquisitiones generales körül superficies curva (1828) volt a leghíresebb munkája ezen a területen. Valójában ez a dokumentum-ról a geodéziai érdekeit, de tartalmazott olyan geometriai elképzeléseit Gauss görbülete. A dokumentum azt is tartalmazza Gauss híres theorema egregrium:

Ha egy területet az E 3 lehetne fejleszteni (azaz leképezett isometrically) egy másik területe az E 3, az értékek a Gauss-féle görbületű azonosak a megfelelő pontokat.

1817-1832 közötti időszakban volt különösen rossz idő Gauss. Elvette az ő beteg anyja 1817-ben, aki maradt, egészen haláláig 1839-ben, míg ő vitatkozott a feleségével és családjával arról, hogy kellene menni Berlinbe. Járt már felajánlotta a helyzetben, a berlini egyetem és Minna és családja is lelkesen mozog ott. Gauss, azonban soha nem szerette változás, és úgy döntött, hogy felfüggeszti a göttingai. Gauss 1831-ben második felesége meghalt, miután egy hosszú betegség.

1831-ben, Wilhelm Weber érkezett Göttingenben, mint a fizika professzora kitöltése Tobias Mayer székbe. Gauss már 1828 óta ismert, Weber és támogatta kinevezését. Gauss működött 1831 előtt, a fizikára, a kiadói Über ein neues allgemeines Grundgesetz der Mechanik, amely tartalmazta a legkisebb kényszer elvét, valamint a Principia Generalia theoriae figurae fluidorum in statu aequilibrii amely tárgyalt erők vonzerejének. Ezek a dokumentumok alapozták Gauss lehetséges elmélet, ami bizonyítja, nagy jelentőségű művében, a fizikára. Később jött hitt a potenciális elmélete és a legkisebb négyzetek módszerével meghatározott alapvető kapcsolatok a tudomány és a természetet.

1832-ben, Gauss és Weber kezdett vizsgálatot az elmélet a földi mágnesség után Alexander von Humboldt próbált szerezni Gauss segítségét abban, hogy a grid a mágneses megfigyelési pontok a Föld körül. Gauss is izgatta ez a kilátás és 1840-ben írt három fontos dokumentum a témával kapcsolatban: Intensitas képest magneticae terrestris ad mensuram absolutam revocata (1832), az Allgemeine Theorie des Erdmagnetismus (1839) és az Allgemeine Lehrsätze in Beziehung auf die im verkehrten Verhältnisse des Quadrats der Entfernung wirkenden Anziehungs-und Abstossungskräfte (1840). Ezek az írások minden foglalkozott a jelenlegi elméletek a földi mágnesség, beleértve Poisson 's ötletek, abszolút intézkedés a mágneses erő és empirikus meghatározását földi mágnesség. Dirichlet 's elvileg már említettük bizonyíték nélkül.

Allgemeine Theorie ... megmutatta, hogy csak a két pólus között a világon, és ezután azt is bizonyítania egy fontos tétel, amely arra vonatkozott meghatározását intenzitása a vízszintes összetevője a mágneses erő együtt a dőlésszög. Gauss használta a Laplace egyenlet támogatásra vele a számításokat, és végül meghatározza a helyet a mágneses déli pólus.

Humboldt már kidolgozták a naptárt észrevételeit a mágneses deklináció. Azt követően azonban, Gauss új mágneses megfigyelő (lezárva: 1833 - mentesek minden mágneses fémek) építésére került sor, azzal folytatta, hogy változtassa sok Humboldt eljárásai, nem kedves Humboldt sokféle. Azonban a Gauss-változások kapott pontosabb eredményt kevesebb erőfeszítéssel.

Gauss és Weber sok mindent elért, hogy hat évig együtt. Fölfedezték Kirchhoff 's törvények, valamint az épület egy kezdetleges távíró készülék, amely üzenetet küldeni távolságon keresztül 5000 ft Ez azonban csak egy kellemes időtöltés a Gauss. Több volt érdekelt a feladat létrehozása világméretű háló mágneses megfigyelési pontokat. Ez a szakma termelt sok konkrét eredményt. A Magnetischer Verein és a folyóirat volt megalapozott, és az Atlas of geomagnetism tették közzé, míg a Gauss és Weber van saját naplót, amelyben az eredmények közzétételét futott 1836-1841.

1837-ben, Weber kellett hagynia Göttingen, amikor is bekapcsolódott a politikai vita, és ebből az idő, Gauss tevékenysége fokozatosan csökkent. Még mindig előállított betűk válaszul fickó tudósok felfedezései általában megjegyezve, hogy tudta volna, módszerek évben, de még soha nem érezte annak szükségességét, hogy tegye közzé. Néha úgy tűnt, nagyon elégedett előrelépéseket tett a más matematikusok, különösen a Eisenstein és Lobachevsky.

Gauss töltött évek 1845-1851 frissítése a göttingeni egyetem özvegyi alap. Ez a munka adott neki gyakorlati tapasztalattal rendelkezik pénzügyi kérdésekben, és úgy folytatta, hogy megcsinálja a szerencséjét keresztül ravasz beruházások által kibocsátott kötvényeket a magánvállalkozások.

A két Gauss utolsó doktoranduszok voltak Moritz Cantor és Dedekind. Dedekind írt egy finom leírását felettesével

... rendszerint ült egy kényelmes hozzáállás, és lenézett, kissé görnyedt, kézzel hajtogatott fölött az ölében. Teljesen szabadon beszélt, nagyon világosan, egyszerűen és világosan, de amikor azt akarta hangsúlyozni, egy új nézőpont ... Aztán felemelte a fejét, megfordult, hogy az egyik ilyen mellette ült, és nézte az ő gyönyörű, átható kék szeme alatt a hangsúlyos beszédet. ... Ha ő indul ki magyarázatát elvek fejlődésének matematikai képleteket, aztán felkelt, és egy nagyon méltóságteljes egyenes testtartás írt a táblára mellé az ő sajátosan szép kézírás: ő mindig sikerült keresztül a gazdaság és a szándékos megegyezés abban, hogy köze egy meglehetősen kis hely. Numerikus példákat, akinek gondos teljesítését letette a különleges érték, ő hozta magával a szükséges adatokat kicsit megcsúszik a papír.

Gauss ismertette arany jubileumi előadás 1849-ben, ötven évvel azután, diplomáját nyújtott a Helmstedt Egyetemen. Ez volt a megfelelő variáció disszertációját 1799. A közösség csak matematikai Jacobi és Dirichlet volt jelen, de Gauss kapott sok üzenetet és tiszteleg.

1850-től kezdődően Gauss munkája ismét szinte minden egy gyakorlati jellegű, bár ő jóvá Riemann 's doktori értekezését, és meghallgatta a próbaidő előadás. Az utolsó ismert tudományos csere volt, a Gerling. Részletesen egy módosított Foucault-inga 1854-ben. Ő is tud részt venni a nyitó, az új vasúti kapcsolat Hannover, Göttingen, de ez bizonyult az utolsó kirándulást. Lassan megromlott egészségi állapotára, és Gauss-ben halt meg álmában a kora reggeli órákban február 23-i, 1855.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland