Matematikust

Idővonal Photos Pénz Bélyegzőket Vázlatrajza Keres

Werner Karl Heisenberg

Születési dátuma:

Születési hely:

A halál időpontját:

Halálozási hely:

5 Dec 1901

Würzburg, Germany

1 Feb 1976

Munich, Germany

Bemutatását Wikipédiából
FIGYELEM - Automatikus fordítás angol verzió

Werner Heisenberg 's apja augusztus Heisenberg és az anyja Anna Wecklein. Abban az időben, hogy Werner született apja már-már haladás attól, hogy tanító klasszikus nyelvek jelölik ki a Privatdozent a University of Würzburg. Anna apja, Nikolaus Wecklein volt az igazgatója a Maximilians Gimnázium és Münchenben volt, míg augusztus Heisenberg volt gyakornok tanár, hogy az iskola, hogy ő találkozott Anna. Augusztus és Anna házasodtak május 1899. Werner volt egy bátyja Erwin, született: március 1900, aki ezért a közel két évvel idősebb, mint a tárgya ennek az életrajz.

Augusztus Heisenberg volt:

... egy meglehetősen merev, szigorúan ellenőrzött, autoriter adat.

Ő volt az evangélikus és felesége, Anna átalakított attól, hogy a római katolikus, hogy győződjön meg róla, nem voltak vallási problémák házasságuk. Augusztus és Anna, de csak vallási kedvéért egyezmény. A keresztény hit azt várták az emberek azok állapotuk alapján számukra ez társadalmi szükségszerűség. Magán, de nem adtak hangot a vallási meggyőződést, és különösen azok nevelték gyermekeiket, hogy kövessék keresztény etika hanem azt teljes hitetlenséggel a történelmi kereszténység oldalán.

1906 szeptemberében, röviddel azelőtt, hogy az ötödik születésnapját, Werner iratkozott be az általános iskola Würzburgban. Töltött három évet, hogy az iskola, de aztán 1909-ben nevezték ki az apja professzor a közép-és modern görög a University of Munich. Június 1910-ben, néhány hónappal azután, hogy apja vette fel a professzori, Werner és a többi család átköltözött Münchenbe. Ott járt a Elisabethenschule szeptembertől, költés mindössze egy év alatt ebben az iskolában, mielőtt a Maximilians Gimnázium Münchenben. Ez természetesen az iskola volt, ahol nagyapja volt az igazgató.

Világháború után 1914-ben kezdtem el a gimnáziumot, és elfoglalták a csapatok. Lessons voltak elrendezve a különböző épületek, és ennek eredményeként a zavar Heisenberg vállalta sokkal független tanulmányt, amely valószínűleg kedvezően hatottak a neveltetése. A legjobb a vizsgált személyek a matematika, a fizika és a vallás, de a rekord az egész iskolában ő karrierje kiváló volt minden kerek. Valójában ő matematikai képességeit olyan volt, hogy 1917-ben tutored egy családi barátja, aki az egyetemen a kalkulus. Ez alatt az idő alatt tartozott egy félkatonai szervezet, amely együtt a gimnáziumot, azzal a szándékkal készül a fiatal férfiak a későbbi katonai szolgálatra.

Heisenberg is dolgozott gazdaságok hozzájárulást más önkéntes szervezet, amely elküldte a fiúkat, hogy segítsen azokon a területeken, tavasszal és nyáron. Ez a munka elvitte az otthontól távol az első alkalommal 1918-ban, mikor küldték dolgozni egy tejüzem Felső-Bajorországban. Volt egy időben nagy nehézségek hosszú órás munkaügyi helyzetet tovább rontja, mivel nem volt elegendő élelmiszer. Töltötte szabadidejét sakkozni, amit csinált egy nagyon magas színvonalú, és a matematikát is a szövegek, amit tett vele. Valójában ez idő alatt vált érdekel a számelmélet és olvasott Kronecker van munkája, és megpróbálta megtalálni bizonyítja a Nagy Fermat-tétel.

A háború után 1918-ben ért véget a németországi helyzet instabillá vált a különböző csoportokat, próbálja a hatalmat erőszakkal. Heisenberg részt vett a katonai elnyomása a bajor szovjet csapatok, de annak ellenére, hogy volt egy nagyon komoly ügy, a fiatal férfiak feltehetően kezelt majdnem mint egy játék. Később ezt írta:

Kisfiú voltam 17-én úgy vélte, hogy egyfajta kaland. Olyan volt, mint játék rabló-pandúr ...

A Gymnasium Heisenberg vezette ifjúsági mozgalom és később vezette mozgás a fiatal bajor League-ben. 1920-ban vette a Abitur vizsgálat és egyike volt a két tanuló bekerült a Maximilians Gimnázium egy bajor kiterjedő verseny egy ösztöndíjat a Maximilianeum Alapítvány. Tizenegy ösztöndíjak álltak és Heisenberg tette, hogy csak a tizenegyedik helyre jön. A vizsgálati eredmények a matematika és a fizika minősíthető rendkívüli, de a esszéjében a "tragédia, mint költői művészet" sokkal kevésbé volt látványos. Ő visszautasította az ajánlatot az ingyenes szállást az alapítvány, és inkább él a szüleivel.

Közötti időszakban fogta Abitur vizsgálatot, és beírja a müncheni egyetemen, Heisenberg elment túra az ő ifjúsági csoport. Majdnem meghalt tífuszban, amit szerződéses fürdőzés után az éjszakát egy kastély volt, amely felhasználható a katonai kórházban. Magához tért, problémák ellenére megszerzésére alkalmas élelmiszer, időben megkezdi egyetemi tanulmányait. Nyarán Heisenberg 1920-ben, mert már egy ideje a szándékkal, hogy tanulmányozza a tiszta matematika az egyetemen. Olvasta Weyl valamint Bachmann 's szöveg, amely megadta a teljes felmérést a számelmélet, és ez volt, hogy legyen a tervezett kutatási téma doktorált. Odalépett Ferdinand von Lindemann, hogy ha ő lenne a kutatást felügyelő.

Ha az interjú Lindemann sikeres volt, akkor Heisenberg talán ma már ismert kiemelkedő számú teoretikusa. Azonban a meghallgatás nem megy jól, hiszen szinte biztosan Lindemann csak két évvel le visszavonult, és csak fogadtam, Heisenberg, mint egy szívességet az apjának, aki a barátom és kollégám. Ezt követően a Heisenberg volt egy interjú Sommerfeld, aki boldogan elfogadta őt, mint egy diák.

Az ő diáktársa Pauli, Heisenberg kezdett tanulni elméleti fizika szerint Sommerfeld október 1920. Eleinte óvatos volt, figyelembe elsősorban matematika osztályok és gondoskodik róla, hogy ő is vissza, ha a matematika az elméleti fizika ment rosszul. Kerülte tanfolyamok, Lindemann, azonban annyira a matematikai érdekeit áthelyezve számelmélet a geometria. Hamarosan az önbizalmát az elméleti fizika volt, hogy a második félév volt véve az összes Sommerfeld 's tanfolyamok. Ő is tanfolyamokat kísérleti fizika, melyek a kötelező, és elkezdte tervezni, hogy a kutatás a relativitás. Azonban Pauli, aki abban az időben dolgozik a súlyos felmérés a relativitáselmélet, azt tanácsolta neki, ezzel szemben az, hogy a kutatás a témában. On atomi szerkezete, azonban Pauli kifejtette, sokat kellett tenni, mivel az elmélet és a kísérlet nem értett egyet.

Heisenberg-ben írta az ő első napjaiban az egyetemen:

Az elsõ két évben volt a müncheni egyetemen töltött két teljesen különböző világ: barátaim között az ifjúsági mozgalom és az elvont birodalmában elméleti fizika. Két világ annyira tele intenzív tevékenység, amit gyakran állapotban nagy izgalom, annál is inkább így találtam elég nehéz ingázik a kettő között.

Júniusában 1922-ben részt vett az előadást Niels Bohr in Göttingen. Visszatérve a müncheni Sommerfeld adott neki egy probléma hidrodinamika tartani őt, míg ő elfoglalt (Sommerfeld) session 1922-23 töltött az Egyesült Államokban. Heisenberg bemutatott előzetes eredményei a probléma a turbulencia egy konferencián Innsbruck, mielőtt újra Göttingen tanulni született, Franck és Hilbert felettesével, míg távol volt. Ott dolgozott együtt én született atom-elmélet, az írás egy közös papír vele hélium. Doktori disszertáció, be Münchenben 1923-ban volt a turbulencia folyadék patakok.

Megtétele után doktorált Heisenberg elment az utazásra és Finnországban majd októberben, 1923-ben visszatért a göttingeni Born 's asszisztens. 1924 márciusában járt Niels Bohr Intézetének Elméleti Fizikai Koppenhágában, ahol találkozott Einstein először. Visszatérve ismét a göttingeni ő átadta habilitációs előadása július 28-án 1924-képesítéssel tanítani a német egyetemeken.

Heisenberg később írta:

Megtanultam optimizmus a Sommerfeld, matematika Göttingen, fizikát és a Bohr.

Szeptember 1924-tól 1925 májusáig dolgozott, a támogatást a Rockefeller támogatás, a Niels Bohr a Koppenhágai Egyetem, visszatér a nyár 1925 Göttingen. Heisenberg találta mátrix mechanika, az első változatát a kvantummechanika, 1925-ben. Nem kitalálni ezeket a fogalmakat, mint a mátrix algebra, de ő inkább előtérbe egy sor quantised valószínűségi amplitúdóval. Ezek az amplitúdó alkottak, nem kommutatív algebra. Ez volt Max Born és Pascual Jordan: Göttingen, aki felismerte ezt a nem-kommutatív algebra, hogy egy mátrix algebra.

Mátrix mechanika fejlesztette tovább a három szerző papírt Heisenberg, Born és Jordan közzétett 1926-ban. Május 1926-ben nevezték ki Heisenberg oktató Elméleti Fizikai Koppenhágában, ahol együtt dolgozott Niels Bohr. Heisenberg 1927-ben nevezték ki egy székre a lipcsei egyetemen, s megmentette székfoglaló előadását február 1-jén 1928. Úgy volt, hogy tartsuk lenyomva ezt a post-ig, 1941-ben készült igazgatója a Kaiser Wilhelm Intézet Fizikai Berlinben.

1932-ben elnyerte a fizikai Nobel-díjat a:

Létrehozása a kvantummechanika, amelynek alkalmazása oda vezetett, többek között, hogy a felfedezés a allotropic formák hidrogén.

A bemutató H Pleijel beszédében azt mondta:

Heisenberg ... -nézett a problémát, már a kezdetektől, így a széles szöget, hogy gondját rendszerek elektronok, atomok és molekulák. Heisenberg szerint kell kiindulni az ilyen fizikai mennyiségek lehetővé teszik a közvetlen megfigyelés, és a feladat megtalálni a törvényt, amely ezeket a mennyiségeket kapcsolatot egymással. A mennyiségeket először is figyelembe kell venni a frekvenciák és intenzitások a sorokat a spektrum az atomok és molekulák. Jelenleg a Heisenberg kombinációja minden oszcillációjának egy ilyen spektrum egy rendszer, a matematikai kezelését, amely elindult bizonyos szimbolikus számítási szabályokat. Volt már korábban megállapították, hogy bizonyos mozgások belül az atom kell tekinteni, mint független egymástól bizonyos fokig, ugyanúgy, hogy egy adott különbséget tenni a klasszikus mechanikában közötti párhuzamos mozgás és a rotációs mozgás. Meg kell említeni ezzel kapcsolatban, hogy annak érdekében, hogy ismertesse a tulajdonságait egy spektrumot, hogy szükséges volt azt feltételezni, ön-forgás a pozitív atommagok és az elektronok. Ezek a különböző típusú indítványt atomok és molekulák előállítása különböző rendszerek Heisenberg a kvantummechanika. Ahogy az alapvető tényezője Heisenberg elmélete lehet előterjeszteni a szabály által meghatározott rá hivatkozva közötti viszony helyzete koordinálására és az elektron sebességét, amely szabály Planck 's állandó bevittek a kvantummechanika számításokat, mint a meghatározó tényező. ...

Heisenberg a kvantummechanika alkalmazta a maga és mások számára a tanulmány tulajdonságainak a spektrum az atomok és molekulák, és már hoztak eredményeket, amelyek egyetértenek a kísérleti kutatás. Azt lehet mondani, hogy Heisenberg a kvantummechanika tette lehetővé systemization spektrumok az atomok. Azt is meg kell említeni, hogy Heisenberg, amikor kérte, hogy molekulák elmélete, amely két hasonló atomok, találtam többek között, hogy a hidrogén molekula léteznie kell, hogy két különböző formában kell megjelennie az adott valamilyen arányban egymással. Ez az előrejelzés a Heisenberg által később kísérletileg is megerősítették.

Heisenberg talán legismertebb a bizonytalansági elv 1927-ben felfedezett, amely kimondja, hogy helyzetének meghatározására és lendületet egy részecske szükségképpen hibákat tartalmaz a termék, amelyet nem lehet kevesebb, mint a kvantum állandó h. Ezek a hibák általában elhanyagolható, de fontos lesz, amikor tanulmányozni a nagyon kis méretű, mint az atom. Ez volt 1927-ben, hogy Heisenberg a Solvay-konferencián vett részt Brüsszelben. 1969-ben ezt írta:

Azoknak közülünk, akik részt vettek a fejlesztés az atom-elmélet, az öt éven belül a Solvay-konferencia Brüsszelben 1927-ben nézett ki olyan csodálatos, hogy gyakran beszélt velük, mint fénykorában atomfizika. A nagy akadály, hogy elfoglalták minden erőfeszítést az előző években már kiürítette az útról, a kapu egy egészen új területen, a kvantummechanika az atomi héjak tárva-nyitva állt, és a friss gyümölcsök mintha készen a szedés.

Heisenberg tette közzé a Physical Principles of Quantum Theory in 1928. 1929-ben folytatta előadásait az Egyesült Államok, Japán és India. Az 1930-as Heisenberg és Pauli használt quantised megvalósítása hely a rács számításokban. Heisenberg remények szerint az új matematikai ingatlan vezetne alapvető tulajdonsága természet "alapvető hosszú", mint az egyik állandó a természet.

Heisenberg 1932-ben írt egy három részből álló könyv, amely leírja a modern képet az atommag egy atom. Bánt a szerkezet a különböző nukleáris alkatrészek megvitatni a kötési energiája és stabilitása. Ezek az írások megnyitotta az utat a többiek is alkalmazni kvantumelmélet az atommag.

1935-ben a nácik hoztak egy törvényt, amely több mint 65 tanár volt nyugdíjba vonulni. Sommerfeld volt 66 és ő már jelezte, hogy szeretné Heisenberg sikeres neki. Ez volt egy találkozót, amely Heisenberg rosszul akart, és 1935-ben Sommerfeld ismét jelezte, hogy szeretné Heisenberg betöltésére székébe. Azonban ez volt az az időszak, amikor a nácik akarták "német matematika" helyett "zsidó matematika" és a "német fizika" helyett "zsidó fizika". Relativitáselmélet és a kvantumelmélet szerint "zsidó", és ennek következtében Heisenberg kinevezését Münchenbe elakadt. Bár egyáltalán nem volt zsidó, Heisenberg volt kitéve a gyakori támadások a sajtó leírja neki, hogy legyen a "zsidó stílus".

Heisenberg 1937-ben feleségül vette Elisabeth Schumachert. Találkozott vele végig a zene, ami fontos volt neki az egész életét. Egy kiváló zongorista, Heisenberg találkozott Elisabeth Schumacher egy koncerten, ahol ő végzett, a házban egy barátja. Elizabeth csak 22 amikor találkoztak, Heisenberg 35. Voltak házasok április 29-én 1937-ben, kevesebb mint három hónappal azután, hogy először találkoztunk. Heisenberg már felkérték, hogy vegye fel a kinevezés a müncheni március, de kért időpontot halasztani augusztus esküvő miatt. Megállapodás született arról, hogy ő veszi fel a kinevezése augusztus 1-jén. Ő és felesége megérkezett Münchenben július kinevezése, de blokkolva volt a nácik.

A második világháború Heisenberg vezette német sikertelen nukleáris fegyverek projekt Uranverein. Dolgozott Otto Hahn, az egyik felfedezője a maghasadás, a fejlődés egy nukleáris reaktort, de nem egy hatékony programot, amely a nukleáris fegyverek. Hogy ez azért volt, mert a források hiánya miatt, illetve, hogy hiányzik a vágy, hogy terjesszen a nukleáris fegyver a kezében a nácik, ez világos.

A háború után letartóztatták Alsos, egy titkos küldetése, hogy majd az előrenyomuló szövetséges erők Európában, hogy meghatározzák a haladás a német atombomba-project. Volt internálták Farm Hall-ban Godmanchester, Huntingdonshire, Angliában, a többi vezető német tudósok. Azonban visszatért Németországba, amikor 1946-ban nevezték ki igazgatónak a Max Planck Institute for Physics and Astrophysics Göttingenben. A 1955-1956 telén adta Gifford Lectures "A fizikát és filozófiát" a University of St Andrews. Amikor a Max Planck Intézet költözött, Münchenben, 1958-ban Heisenberg folytatta, mint a rendező. Birtokolta ezt a hozzászólást, mígnem 1970-ben lemondott.

Ő is érdekelt a filozófia, a fizika és írt fizika és filozófia (1962) és a fizika és azon túl (1971).

Heisenberg számos kitüntetésben részesült az ő méltó hozzájárulás mellett a fizikai Nobel-díjat. Ben ösztöndíjasa választották a Royal Society of London, és tagja volt a göttingeni akadémiák, Bajorország, Szászország, Poroszország, Svédország, Románia, Norvégia, Spanyolország, Hollandia, Róma, az Akademie der Naturforscher Leopoldina, az Accademia dei Lincei, és az American Academy of Arts and Sciences. Között a díjakat kapott volt a Kopernikusz-díjat.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland